Доларът удари 10-месечен връх спрямо останалите основни валути

Снимка: ЕПА / БГНЕС

И днес доларът продължава със силното възходящо движение в сила от края на миналата седмица, тъй като макро фондове, хедж фондове и играчи с "реални" пари продължават да купуват американската валута и да инвестират в американски акции.

Основните мотиви за солидния интерес към долара са два: доброто възходящо движение на икономиката на САЩ на фона на колебливото икономическо развитие в Китай и продължаващата рецесия в еврозоната и засилващите се очаквания, че Федералният резерв ще започне през следващите месеци да понижава размера на програмата за покупки на американски ценни книжа за 85 млрд. долара на месец.

Това доведе до повишение на т.нар. "доларов индекс" (стойността на долара на тегловна база спрямо останалите шест основни валути: евро, йена, британска лира, швейцарски франк, австралийски и канадски долари) към нов 10-месечен връх от 84,035 пункта - точно под важните бивши върхове на индекса от юли 2012-а година около 84,100 пункта.

Подкрепа на американската валута в последните дни оказва и рязкото повишение на лихвите по американски държавни облигации, като лихвата по 10-годишните книжа се движи около 1,95%, след като снощи успя да се повиши до двумесечен връх от 1,97%. По същото време лихвата по 10-годишните германски облигации се повишава, но по-бавно към 1,40%, което означава лихвен диференциал между американските и немските топ книжа над 55 базисни пункта (над 0,55%) в полза на американските облигации и в подкрепа за долара спрямо еврото.

По същото време еврото се намира под нов натиск от продажби в резултат на днешните разочароващи предварителни данни за БВП в началото на годината на еврозоната, Германия, Франция и Италия (всичките данни бяха по-слаби от прогнозите). Продължаващата по-сериозна от прогнозите рецесия в региона през първото тримесечие на годината подсилва очакванията за предстоящо ново понижение на лихвата от Европейската централна банка - негативен фактор за еврото.

Единната европейска валута проби под вчерашното дъно около 1,2912 долара и под 1,2900 нивото, като задълбочи своето низходящо движение към 6-седмично дъно около 1,2851 долара. Сега близка подкрепа и оферти "купува" за еврото има около 1,2855/50 долара - слухове за корпоративни покупки на евро и оферти в защита на опциона бариера в 1,2850 нивото.

Но по-траен пробив на единната европейска валута под 1,2865/55 (76,4% корекция на последното възходящо движение на еврото от 1,2746 дъното от 4-и април до 1,3243 върха от 1-ви май и важна възходяща линия на подкрепа в сила от тазгодишното негово дъно около 1,2042 от юли 2012-а година) може да доведе до спад на еврото към 1,2800 (следваща опциона бариера) и дори обратно към важните негови дъна за годината около 1,2751/46 (дъна на еврото от 4-и април и от 27-и март).

Сега близки оферти "продава" за еврото се разполагат около 1,2900/10 долара и към следващата важна техническа зона на съпротива около 1,2935/50 долара (около бившите негови дъна от 13-и и 10-и май и днешния сутрешен връх на еврото). Само отскок над 1,2950 долара може да отслаби настоящия солиден натиск върху еврото.

Доларът продължава да превзема нови върхове и спрямо японската йена, като преди малко достигна 102,75 йени - най-високо ниво от октомври 2008-а година насам.

Американската валута остава в силно възходящо движение и спрямо британската лира въпреки днешните добри данни за пазара на труда във Великобритания и по-позитивния икономически доклад на Английската централна банка. Паундът се понижава към 6-седмично дъно около 1,5180 долара, като по същото време американската валута поскъпва и към 9-месечен връх около 0,9748 швейцарски франка.

Опасенията около втората по сила световна икономика - китайската и понижението на стоковите борси (с оглед и общото поскъпване на американския долар) продължава да оказва сериозно негативни влияние и върху т.нар. "стоково-обвързани валути". Австралийският долар удари 11-месечно дъно около 0,9852 американски долара, а новозеландската валута се отчете с 9-седмично дъно около 0,8173 долара.

Вниманието на участниците на финансовите пазари се насочва към днешната серия важни икономически данни от САЩ, като по-силни данни може допълнително да подкрепят долара и обратното - по-слаби икономически показатели да дадат известен "отдих" на останалите основни валути.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Технически анализ GBP/USD за 30.09.2016

GBP/USD През последните три месеца двойката се търгува в рейнджа между 1,28 и 1,35 като на няколко пъти бяха атакувани въпросните нива, но не бяха преодолени. Сега е поредната атака, този път в посока надолу към подкрепата при 1,28. Подкрепа е рекордното дъно на 1,28, което засега спира спада. Пробив надолу лесно може да отиде до 1,20...

публикувано на 30.09.16 в 08:30

Доларът се стабилизира след добри икономически данни

-   Долара се стабилизира след данни от САЩ подкрепящи повишение на лихвите -   Акциите от финансовия сектор под напрежение -   Индекса на потребителските цени в Япония с шести пореден месец на спад -   Фабричната активност в Китай се повиши незначително през септември Финалната оценка за БВП на САЩ през второто..

публикувано на 30.09.16 в 08:12

Доларът пада, но този път и йената го последва

-   Петролът се изстреля нагоре -   Акциите на енергийните компании – начело на растежа на финансовите пазари -   Доларовият индекс се понижи за четвърти пореден ден, но и йената пада ОПЕК прие предварително споразумение, според което ще намалее производството за първи път след осем години до нива между 32,5 и 33..

публикувано на 29.09.16 в 08:24

Рали на долара след дебата Клинтън - Тръмп

- Петролът се търгува около 45 долара за барел преди дискусиите днес в Алжир - Потребителското доверие в САЩ достигна най-високи стойности за последните девет години - Рали на долара след президентските дебати Иран отхвърли предложението да замрази сегашното си производство на нива от 3.6 милиона барела на ден и вместо това..

публикувано на 28.09.16 в 08:06

Мексиканското песо определи Хилари Клинтън за победил в първия президентски дебат в САЩ

Мексиканското песо поскъпна рязко през днешната азиатска търговия, тъй като инвеститорите на финансовите пазари прецениха, че Хилари Клинтън се е представила по-добре от Доналд Тръмп на проведения в ранните часове на деня първи телевизионен президентски дебат в САЩ. Точно преди седмица мексиканската валута се обезцени до рекордни исторически дъна..

публикувано на 27.09.16 в 11:25