Доларът триумфира с нов тригодишен връх след рязко повишение на потребителското доверие в САЩ

Снимка: Архив

Американската валута успя да поскъпне до тригодишен връх спрямо останалите основни валути, след като индексът на потребителското доверие в САЩ изненадващо удари почти шестгодишен връх през май (най-високо ниво от юли 2007-а година).

Основната подкрепа за долара продължава да се дължи на усилващите се дебати, кога Федералният резерв на САЩ ще започне да редуцира своята програма за "количествени облекчения" (програмата за месечни покупки за 85 млрд. долара на американски ценни книжа). Днешните силни данни за потребителското доверие, в комбинация със снощното изказване на президента на ФЕД на Сан Франциско Уилямс (за възможно понижение на стимулиращата парична програма на ФЕД още през това лято) наклониха отново везните в полза на долара.

Индексът на долара (тегловната стойност на американската валута спрямо останалите шест основни валути - евро, британска лира, йена, швейцарски франка, австралийски и канадски долари) успя да пробие над важния бивш връх от средата на 2012-а година в 84,10 пункта и това доведе до прицелване на серия стопове на къси доларови позиции на валутния пазар при т.нар. "ефект на доминото". Доларовият индекс се изстреля до нов тригодишен връх от 84,37 пункта - най-високо ниво от юли 2010-а година, като реалният следващ възможен прицел лежи чак към неговия връх за 2010-а година от 88,71 пункта!

Графика на индекса на американския долар (DXY индекс на седмична база)

По същото време еврото остава под натиск от продажби с оглед очакванията, че ЕЦБ ще прибегне до ново понижение на лихвите, за да стимулира слабата икономика в еврозоната. Отново се заговори и за въвеждане на отрицателна Депозитна лихва (лихвата за средствата на търговските банки от еврозоната, държани в ЕЦБ). Повод за тези нови спекулации даде днешното изказване на члена на ЕЦБ Ив Мерш. Това доведе до рязък спад на еврото до ново 6-седмично дъно около 1,2796 долара, преди да последва известно реализиране на печалби от дълги доларови позиции, което доведе до отскок на евро/долар към 1,2840 долара. Повод за този отскок на еврото вероятно даде низходяща ревизия на данните за промишлените поръчки в САЩ през март, тъй като тези данни поставят под въпрос силата на промишления сектор на водещата световна икономика.

Сега оферти "продава" за еврото има около 1,2840/50 долара (около важната бивша подкрепа за еврото и негови бивши дъна от 15-и и 16-и май), но само отскок на единната европейска валута над следващите оферти "продава" около 1,2890/1,2900 ще даде (дори само кратък) "отдих" на еврото. Този нов солиден спад на единната валута предполага, че в скоро време тя може да отправи поглед към дъната за годината около 1,2751/46 долара (дъна от 4-ти април и от 27-и март).

Графика на евро/долар (на дневна база)

Силните данни за потребителското доверие в САЩ през май помогнаха и за рязко поскъпване на долара до нов 4 и 1/2-годишен връх от 103,12 йени, до 9-месечен негов връх около 0,9761 швейцарски франка и до 10-седмичен връх от 1,0313 канадски долара. Британската лира удари 6-седмично дъно около 1,5160 долара, австралийският долар "се поздрави" с ново 11-месечно дъно от 0,9711 долара, а новозеландският долар - с 6-месечно дъно от 0,8060 долара.

Участниците на финансовите пазари остават силно позитивно настроени към долара, като в подкрепа на американската валута е и новото повишение на лихвите на американските държавни облигации. Лихвата по 10-годишните американски дългови книжа се повиши обратно към 1,92% след рязкото подобрение на потребителското доверие през май и след като вчера за кратко върна назад до 1,85%.

Единствено фактът, че днес е края на седмицата, може да ограничи новото силно поскъпване на долара на валутния пазар и да доведе до известно прибиране на печалби от дългите долари позиции.

Дали американската валута ще продължи и през следващата седмица своето брутално поскъпване ще зависи до голяма степен от важните събития в сряда (22-ри май). Тогава ще се очакват по-ясни сигнали от страна на ФЕД относно бъдещата парична политика с оглед оповестяване на стенограмата от последното заседание на Федералния резерв. Също в сряда най-голямо внимание ще привлече изказването на шефа на ФЕД Бернанке пред съвместната икономическа комисия на Конгреса и Сената на САЩ на тема "Икономически перспективи". Именно това изказване на Бен Бернанке може да се окаже решаващо за по-нататъшното движение на долара (поне през летните месеци?). Интерес ще представлява и изказването на президента на ФЕД на Ню Йорк Дъдли във вторник (21-ви май), тъй като той остава един от яростните застъпници за запазване на настоящата агресивна парична политика.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Технически анализ GBP/USD за 30.09.2016

GBP/USD През последните три месеца двойката се търгува в рейнджа между 1,28 и 1,35 като на няколко пъти бяха атакувани въпросните нива, но не бяха преодолени. Сега е поредната атака, този път в посока надолу към подкрепата при 1,28. Подкрепа е рекордното дъно на 1,28, което засега спира спада. Пробив надолу лесно може да отиде до 1,20...

публикувано на 30.09.16 в 08:30

Доларът се стабилизира след добри икономически данни

-   Долара се стабилизира след данни от САЩ подкрепящи повишение на лихвите -   Акциите от финансовия сектор под напрежение -   Индекса на потребителските цени в Япония с шести пореден месец на спад -   Фабричната активност в Китай се повиши незначително през септември Финалната оценка за БВП на САЩ през второто..

публикувано на 30.09.16 в 08:12

Доларът пада, но този път и йената го последва

-   Петролът се изстреля нагоре -   Акциите на енергийните компании – начело на растежа на финансовите пазари -   Доларовият индекс се понижи за четвърти пореден ден, но и йената пада ОПЕК прие предварително споразумение, според което ще намалее производството за първи път след осем години до нива между 32,5 и 33..

публикувано на 29.09.16 в 08:24

Рали на долара след дебата Клинтън - Тръмп

- Петролът се търгува около 45 долара за барел преди дискусиите днес в Алжир - Потребителското доверие в САЩ достигна най-високи стойности за последните девет години - Рали на долара след президентските дебати Иран отхвърли предложението да замрази сегашното си производство на нива от 3.6 милиона барела на ден и вместо това..

публикувано на 28.09.16 в 08:06

Мексиканското песо определи Хилари Клинтън за победил в първия президентски дебат в САЩ

Мексиканското песо поскъпна рязко през днешната азиатска търговия, тъй като инвеститорите на финансовите пазари прецениха, че Хилари Клинтън се е представила по-добре от Доналд Тръмп на проведения в ранните часове на деня първи телевизионен президентски дебат в САЩ. Точно преди седмица мексиканската валута се обезцени до рекордни исторически дъна..

публикувано на 27.09.16 в 11:25