Доларът и еврото отстъпват спрямо йената, след загубите на фондовите пазари и слабите китайски данни

Снимка: Архив
 

Доларът беше на път да постигне най-големия си дневен спад за последните пет седмици спрямо йената в четвъртък, след като острото падане на японските акции и данни за слаба производствена дейност в Китай принудиха инвеститорите да потърсят сигурното убежище на японската валута.

Йената също така се покачи спрямо еврото и останалите основни валути, подпомогната допълнително от скока във възвръщаемостта на десетгодишните японски правителствени облигации с 1%, което е и най-голямото им повишение за годината.

Проучване показа, че китайската производствена активност се е свила за пръв път от седем месеца през май, задълбочавайки страховете, че възстановяването на китайската икономика е в застой и нуждата от финансови инжекции може да се окаже неизбежно.

Анализатори споделиха, че може да се очаква доларът да падне още повече спрямо йената, в случай, че акциите продължат да се сриват. Но те очакват трендът на силен долар и слаба йена да се запази, имайки предвид агресивната политика за стимулиране на Япония и възможността да се стигне до по- строга политика от страна на САЩ.

Йената удари двуседмичен връх на 100,82 спрямо долара, обръщайки по този начин падането си до четири и половина годишното дъно на 103,73 в сряда, след като Бернанке съобщи на конгреса, че ФЕД би могъл в рамките на следващите няколко заседания да предприеме “стъпка надолу” в политиката си за изкупуване на облигации.

Доларът последно се търгуваше за 101,50 йени, което е спад в стойността му от 1,3% за деня, най-лошото му еднодневно представяне от средата на април досега. Около 7 млрд. долара, деноминирани в йени, смениха собствениците си в четвъртък, регистрирайки най- големия дневен обем от миналия септември досега.

В пика на сесията йената поскъпна с повече от 2% спрямо еврото и долара.

Еврото падна до двуседмично дъно на 129,94 йени, след като преди това докосна три и половина годишен връх на 133,77 в сряда. Последно то се разменяше за 131,73 йени, загубвайки 0,7% от стойността си през сесията.

Единната европейска валута обаче поскъпна спрямо долара с 0,6% до 1,2938. Еврото получи скромна поддръжка от данни, сочещи че спадът в бизнеса на еврозоната леко се е облекчил този месец.

Анализаторите очакват еврото да остане слабо, имайки предвид притесненията, че ФЕД може да намали количествата по програмата си за изкупуване на облигации, докато ЕЦБ от друга страна би могла да облекчи допълнително монетарната си политика.

Швейцарският франк, друго сигурно убежище, което напоследък се разпродаваше стабилно, регистрира поскъпване вчера. Той увеличи стойността си спрямо долара с 1%, разменяйки 0,9682 франка за долар, докато еврото загуби 0,4%, купувайки 1,2528 франка.

Някои търговци смятат, че реакцията на пазара към речта на Бернанке може да се окаже краткотрайна. Те се фокусираха върху възраженията на председателя, че ФЕД ще има нужда да види още подобрения в икономиката, преди да редуцира стимулите.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Технически анализ GBP/USD за 30.09.2016

GBP/USD През последните три месеца двойката се търгува в рейнджа между 1,28 и 1,35 като на няколко пъти бяха атакувани въпросните нива, но не бяха преодолени. Сега е поредната атака, този път в посока надолу към подкрепата при 1,28. Подкрепа е рекордното дъно на 1,28, което засега спира спада. Пробив надолу лесно може да отиде до 1,20...

публикувано на 30.09.16 в 08:30

Доларът се стабилизира след добри икономически данни

-   Долара се стабилизира след данни от САЩ подкрепящи повишение на лихвите -   Акциите от финансовия сектор под напрежение -   Индекса на потребителските цени в Япония с шести пореден месец на спад -   Фабричната активност в Китай се повиши незначително през септември Финалната оценка за БВП на САЩ през второто..

публикувано на 30.09.16 в 08:12

Доларът пада, но този път и йената го последва

-   Петролът се изстреля нагоре -   Акциите на енергийните компании – начело на растежа на финансовите пазари -   Доларовият индекс се понижи за четвърти пореден ден, но и йената пада ОПЕК прие предварително споразумение, според което ще намалее производството за първи път след осем години до нива между 32,5 и 33..

публикувано на 29.09.16 в 08:24

Рали на долара след дебата Клинтън - Тръмп

- Петролът се търгува около 45 долара за барел преди дискусиите днес в Алжир - Потребителското доверие в САЩ достигна най-високи стойности за последните девет години - Рали на долара след президентските дебати Иран отхвърли предложението да замрази сегашното си производство на нива от 3.6 милиона барела на ден и вместо това..

публикувано на 28.09.16 в 08:06

Мексиканското песо определи Хилари Клинтън за победил в първия президентски дебат в САЩ

Мексиканското песо поскъпна рязко през днешната азиатска търговия, тъй като инвеститорите на финансовите пазари прецениха, че Хилари Клинтън се е представила по-добре от Доналд Тръмп на проведения в ранните часове на деня първи телевизионен президентски дебат в САЩ. Точно преди седмица мексиканската валута се обезцени до рекордни исторически дъна..

публикувано на 27.09.16 в 11:25