Вяла валутна търговия с оглед почивния ден за финансовите пазари във Великобритания и САЩ

Снимка: Архив

Търговията на валутния пазар и на европейските фондови борси е доста вяла и неликвидна с оглед официалния неработен ден за финансовите пазари в Лондон (за т.нар. пролетна банкова ваканция) и в САЩ (за Деня на възпоминанието на загиналите във войните).

Еврото консолидира в тесния диапазон между 1,2915 и 1,2950 долара, като следобедният падеж на опции в 1,2920, в 1,2925 и в 1,2950 оказва допълнителен гравитиращ ефект за евро/долар.

Еврото продължава да намира известна подкрепа от петъчните солидни данни от Германия (Ifo бизнес индекса и GfK индекса на потребителското доверите), тъй като сигналите за подновяване растежа на водещата икономика в еврозоната намаляват очаквания за скорошно ново понижение на лихвата на ЕЦБ.

Остава в сила и интересът за покупки на евра в ниските нива към и малко под 1,2900 долара от страна на играчи от Близкия и Далечен изток, както и опционо-свързани оферти купува с оглед серията падежи на опции в 17 ч. в 1,2920/25/50.

Днешният позитивен старт на европейските борси ограничава част от поскъпването на японската йена и швейцарския франка (в т.ч. и спрямо евро) - поскъпване, което беше факт в края на миналата седмица след солидните трусове на фондовите борси и най-вече на японския пазар на акции. Но днешният пореден солиден спад на японския индекс "Никей" с над 3% продължава да кара участниците на валутния пазар да закриват големите по размер къси позиции в йени.

Това запазва натиска върху долар/йена и върху евро/йена към двуседмичните дъна от миналата седмциа съответно към 100,67 и към 129,96 йени и допълнително пречи на движението в евро/долар.

Възходящото движение на европейските борси ограничава част от спада на т.нар. стоково-зависими валути спрямо американския долар. Австралийският долар опитва слаб отскок от 11-месечното дъно от миналата седмица около 0,9593 долара и над важното дъно от 1-ви юни 2012-а година около 0,9583. Новозеландският долар също опитва консолидация над 8-месечното дъно около 0,8005 долара от 23-ти май. Но и двете валути остават под негативното влияние на спекулациите за възможно скорошно редуциране на стимулиращите мерки на Федералния резерв на САЩ и поради опасенията около по-бавното икономическо развитие в Китай (основен търговски партньор на Австралия и Нова Зеландия). Това запазва и техните продажби спрямо еврото, което отчасти компенсира негативното влияние от спада в евро/йена.

Именно движенията на единната валута спрямо йената и в останалите кросове определя краткосрочната посока на движение на еврото спрямо долара.

Временното успокоение на европейските пазари на акции намалява и напрежението на европейските "периферен" дългов пазар, като лихвите по 10-годишните италиански облигации се понижават с 9 пункта към 4,08%, а на аналогичните испански книжа с 8 пункта към 4,39%. Това оказва допълнителна подкрепа за еврото на валутния пазар.

Днес оферти "продава" за еврото има около 1,2950 долара (опциите с падеж в 17 ч.), преди важните оферти около 1,2980/1,3000 долара (около важните негови върхове от предишната седмица към 1,2994/98; важните 21-дневни и 55-дневни пълзящи-средни; опции с падеж слеобед в 1,3010 долара). От техническа гледна точка (анализирайки графиките и важните технически индикатори), на този етап евро/долар остава във възходящото движение от дъното на единната европейска валута около 1,2796 долара от 17-и май. Но само поскъпване на еврото над 1,2980/1,3000 и след това над 1,3020/30 (бивш връх от 14-ти май и важната 200-дневна пълзяща-средна) ще доведе до по-дълбока възходяща корекция на единната валута.

Оферти "купува" за еврото има около 1,2920/15 и към 1,2905/1,2890 (петъчно дъно към 1,2904; 100-часови и 200-часови пълзящи-средни). Само спад под 1,2890/80 може да натисне евро/долар към 1,2875/50 (опции с падеж в 17 ч.) и към серията важни дъна около 1,2821/1,2796 (дъна от 23-ти и 17-и май; днешен падеж на опции в 1,2800). Но само пробив и под тях ще доведе на прицел ключовото "двойно" дъно за единната европейска валута през настоящата година около 1,2751/46 (дъна от 4-ти април и от 27-и март).

Графика на евро/долар (на дневна база)

Продължаващата несигурност, дали ФЕД ще прибегне или не в близките месеци до редуциране на своята програма за "количествени облекчения" и дали ЕЦБ скоро отново ще намали лихвите, ще останат като основни въпросителни върху поведението на глобалните финансови пазари. През настоящата седмица има известен "вакуум" откъм важни икономически данни, като вниманието ще остане насочено към първата седмица на юни. Тогава предстоят важното редовно заседание на ЕЦБ и ключовите данни за новите работни места и нивото на безработица в САЩ през месец май.

Тези ключови данни и събития в началото на юни могат да доведат до известна стабилизация на финансовите пазари в следващите дни на търговия след солидното напрежение от края на миналата седмица. Все пак с интерес ще се следят данните за пазара на труда и инфлацията в Германия през май (в сряда), важното проучване на Европейската комисия за бизнес и потребителското доверие в еврозоната през май (в четвъртък) и данните за немските продажби на дребно през април, за нивото на безработица в еврозоната през април и за инфлацията в региона през май (в петък). От САЩ интерес ще представляват данни за индекса на потребителското доверие през май (във вторник), ревизираните данни за БВП на САЩ през първото тримесечие на годината (в четвъртък) и данните в края на седмицата за индекса на промишлената активност на ФЕД на Чикаго и за потребителското доверие през май, според проучването на Мичиганския Университет.

Оставащите въпроси относно бъдещата парична политика на ФЕД ще приковат отново вниманието на инвеститори и анализатори върху поредната серия изказвания на представители на Федералния резерв.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Технически анализ GBP/USD за 30.09.2016

GBP/USD През последните три месеца двойката се търгува в рейнджа между 1,28 и 1,35 като на няколко пъти бяха атакувани въпросните нива, но не бяха преодолени. Сега е поредната атака, този път в посока надолу към подкрепата при 1,28. Подкрепа е рекордното дъно на 1,28, което засега спира спада. Пробив надолу лесно може да отиде до 1,20...

публикувано на 30.09.16 в 08:30

Доларът се стабилизира след добри икономически данни

-   Долара се стабилизира след данни от САЩ подкрепящи повишение на лихвите -   Акциите от финансовия сектор под напрежение -   Индекса на потребителските цени в Япония с шести пореден месец на спад -   Фабричната активност в Китай се повиши незначително през септември Финалната оценка за БВП на САЩ през второто..

публикувано на 30.09.16 в 08:12

Доларът пада, но този път и йената го последва

-   Петролът се изстреля нагоре -   Акциите на енергийните компании – начело на растежа на финансовите пазари -   Доларовият индекс се понижи за четвърти пореден ден, но и йената пада ОПЕК прие предварително споразумение, според което ще намалее производството за първи път след осем години до нива между 32,5 и 33..

публикувано на 29.09.16 в 08:24

Рали на долара след дебата Клинтън - Тръмп

- Петролът се търгува около 45 долара за барел преди дискусиите днес в Алжир - Потребителското доверие в САЩ достигна най-високи стойности за последните девет години - Рали на долара след президентските дебати Иран отхвърли предложението да замрази сегашното си производство на нива от 3.6 милиона барела на ден и вместо това..

публикувано на 28.09.16 в 08:06

Мексиканското песо определи Хилари Клинтън за победил в първия президентски дебат в САЩ

Мексиканското песо поскъпна рязко през днешната азиатска търговия, тъй като инвеститорите на финансовите пазари прецениха, че Хилари Клинтън се е представила по-добре от Доналд Тръмп на проведения в ранните часове на деня първи телевизионен президентски дебат в САЩ. Точно преди седмица мексиканската валута се обезцени до рекордни исторически дъна..

публикувано на 27.09.16 в 11:25