Рубини прогнозира спад на златото под 1000 долара за тройунция до 2015-а година

Снимка: Архив

Известният с мрачните прогнози икономист Нуриел Рубини (известен във финансовите среди с прякора Доктор "Смърт") хвърли през уикенда поредна "бомба", прогнозирайки спад на цената на златото под 1000 долара за тройунция до 2015-а година.

Благородният метал отбеляза понижение от 5,4% през месец май - спад за седми от последните осем месеца.

В свой анализ за сайта Project Syndicate той мотивира в пет точки тази своя прогноза:

(1) Рубини посочи, че златото поскъпва във времена, когато има сериозни икономически, финансови и геополитически кризи, известни като "финансов Армагедон". Но това не означава, че то се ползва със статут на "инвестиция -убежище", като той цитира рязкото понижение на цените на златото по време на глобалната финансова криза от 2008-а и 2009-а година.

(2) Поведението на златото е най-добро във времена на висок инфлационен риск, тъй като се счита като хеджиращ инструменти срещу инфлация. Но въпреки агресивните стимулиращи парични политики на редица водещи централни банки, глобалната инфлация остава ниска и дори продължава да спада, което провокира и спад в цените на суровините, посочва Доктор "Смърт".

(3) Златото не осигурява доход за инвеститорите, за разлика от акциите, дълговите книжа и пазарите на недвижими имоти. С оглед сигналите за възстановяване на глобалната икономика, другите финансови активи осигуряват по-висока възвращаемост, така че кой се нуждае от златото, което беше много надценено спрямо акциите от началото на 2009-а година насам, пита "риторично" Рубини.

(4) Реалните лихви се намират във възходящо движение поради мнението, че Федералният резерв и другите централни банки ще започнат да обмислят оттегляне на даден етап от своите програми за "количествени улеснения" и политики на почти нулеви лихви. Подходящото време за покупки на злато е в момент, когато реалната възвръщаемост от държавни облигации или от кешовата парична наличност е негативна, или пада, но в момента това не е факт, мотивира се Рубини.

(5) Икономистът също така посочи, че силно задлъжнелите страни не карат инвеститорите да купуват злато, за да бягат далеч от държавните облигации. Всъщност редица от тези правителства притежават големи запаси в благородния метал, които могат да намалят, за да понижат своите дългове. Например Италия е една от страните, които могат да орежат част от своите огромни по размер златни резерви.

В заключение Нуриел Рубини каза, че златото остава "варварска отживелица" без истинска стойност, използвано като застраховка срещу "нерационални страхове и паника". Но инвеститорите могат да получат защита срещу екстремни финансови рискове другаде, посочи Доктор "Смърт". Всичко това дава основание на Рубини да предположи, че златото ще се търгува под 1000 долара за тройунция до 2015-а година.

През миналата седмица известният инвеститор Джим Роджърс също посочи, че текущата низходяща корекция на златото няма да приключи, докато отново не бъдат подплашени повече инвеститори, отбелязвайки "ненормалното" 12-годишно възходящо движение в цените на благородния метал.

Днес фючърсите на златото с доставка август се движат почти без промяна около 1394 долара за тройунция спрямо нивата на затваряне от края на миналата седмица. По-рано през деня благородният метал опита нов тест на нивото около 1400 долара след петъчния драматичен спад от неговия двуседмичен връх около 1420 долара към 1383 долара за тройунция.

Графика на злато/щатски долар (на 4-часова база)

 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Покачването на петрола избледня

Златото и вчера падна, но днес започна да расте, тъй като инвеститорите търсят сигурност при опасенията за Дойчебанк. Търговията е в тесни граници като основна подкрепа е 100-дневната пълзяща средна при 1310 долара, докато съпротивя е низходящата трендлиния след върха от юли, която трябва да бъде пробита, за да може да има покачвания...

публикувано на 30.09.16 в 08:14

Петролът леко отстъпва след вчерашния скок

Черното злато леко отстъпва днес, като инвеститорите подложиха на съмнение това дали постигнатото споразумение за намаляване на добивите от ОПЕК ще бъде обвързващо. Вчера цените скочиха с 6% в резултат на новината, че държавите от ОПЕК са стигнали до първото намаляване на производството от осем години насам. Петролните министри..

публикувано на 29.09.16 в 14:24

ОПЕК се съгласи с необходимостта да намали петролното си производство

Организацията на страните-износителки на петрол обяви, че нейните членове са постигнали съгласие, че те трябва намалят производството на суров петрол, за да ограничат свърхпредлагането на ценната суровина в световен план. Изненадващото решение на 14-членния картел доведе до солиден ръст на петролните цени с близо 6%, въпреки че редица..

публикувано на 29.09.16 в 10:37

Златото пада, среброто расте

Златото продължи да пада, докато среброто се покачи. Основна подкрепа при жълтия метал е 100-дневната пълзяща средна при 1310 долара. Под 1300 долара има разположени много стоп ордери. При базовите метали отново изпъкна никелът, който отчете 6-седмичен връх, след като от Филипините съобщиха, че 3/4 от мините в страната не отговарят на..

публикувано на 29.09.16 в 08:25

Предпазливо повишение на петролните цени след пореден спад на американските запаси на суров петрол

Петролът поскъпва предпазливо на пазарите на суровини, парирайки част от солидната обезценка през вчерашната търговия, тъй като Американският петролен институт (API) отчете пореден изненадващ спад на седмичните петролни запаси в САЩ. Инвеститорите обаче остават притеснени относно резултатите от днешната неофициална среща на ОПЕК, съмнявайки се, че ще..

публикувано на 28.09.16 в 12:15