Индия отново вдигна митото върху вноса на злато

За втори път тази година индийското правителство повиши митото върху вноса на злато в страната, пише "Файненшъл таймс". Индийските купувачи обаче са известни с това, че не се влияят от цената, когато става въпрос за любимия им жълт метал, поради което мерките на правителството могат да се окажат неефективни в опита му да намали вноса на злато и да ограничи по този начин дефицита на страната по текущата сметка. Единственият ефект може да се окаже, че ще се постигнат по-високи приходи в бюджета, които да намалят значителния фискален дефицит, който има Индия.

Държавата увеличи от 6 на 8% митото, което събира върху вносното злато като реакция на срива в цените на метала на световните пазари през април, когато от 1535,5 долара за тройунция на 12-и април цената се срина до 1320 долара на 16-и април.

И докато на запад борсово търгуваните фондове, инвестиращи в злато, се втурнаха да напускат инвестициите си, то в Азия нещата са доста по-различни. В доклада си за май Световният съвет по златото заяви, че търсенето в Индия и Китай е опразнило бижутерските магазини. В резултат Съветът очаква през второто тримесечие на тази година вносът на злато в Индия да се удвои в сравнение със същия период на миналата година и да достигне 400 тона, което е половината от това, което страната е внесла през 2012-а година. Това е обезпокоително предвид на дефицита по текущата сметка на страната, който се очаква да достигне около 5% за фискалната година, завършваща през март и е доста над това, което икономистите считат за устойчиво.

Ще свърши ли работа увеличеното мито върху вноса на злато? Апетитът за злато в Индия е относително устойчив на промяната в разходите за придобиването му. Златото е част от културата на страната – използва се за подаръци, като форма на спестяване и т.н.

Тази новина е публикувана със съдействието на ИП "Бул Тренд Брокеридж" ООД, http://www.bulltrend.bg

 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Покачването на петрола избледня

Златото и вчера падна, но днес започна да расте, тъй като инвеститорите търсят сигурност при опасенията за Дойчебанк. Търговията е в тесни граници като основна подкрепа е 100-дневната пълзяща средна при 1310 долара, докато съпротивя е низходящата трендлиния след върха от юли, която трябва да бъде пробита, за да може да има покачвания...

публикувано на 30.09.16 в 08:14

Петролът леко отстъпва след вчерашния скок

Черното злато леко отстъпва днес, като инвеститорите подложиха на съмнение това дали постигнатото споразумение за намаляване на добивите от ОПЕК ще бъде обвързващо. Вчера цените скочиха с 6% в резултат на новината, че държавите от ОПЕК са стигнали до първото намаляване на производството от осем години насам. Петролните министри..

публикувано на 29.09.16 в 14:24

ОПЕК се съгласи с необходимостта да намали петролното си производство

Организацията на страните-износителки на петрол обяви, че нейните членове са постигнали съгласие, че те трябва намалят производството на суров петрол, за да ограничат свърхпредлагането на ценната суровина в световен план. Изненадващото решение на 14-членния картел доведе до солиден ръст на петролните цени с близо 6%, въпреки че редица..

публикувано на 29.09.16 в 10:37

Златото пада, среброто расте

Златото продължи да пада, докато среброто се покачи. Основна подкрепа при жълтия метал е 100-дневната пълзяща средна при 1310 долара. Под 1300 долара има разположени много стоп ордери. При базовите метали отново изпъкна никелът, който отчете 6-седмичен връх, след като от Филипините съобщиха, че 3/4 от мините в страната не отговарят на..

публикувано на 29.09.16 в 08:25

Предпазливо повишение на петролните цени след пореден спад на американските запаси на суров петрол

Петролът поскъпва предпазливо на пазарите на суровини, парирайки част от солидната обезценка през вчерашната търговия, тъй като Американският петролен институт (API) отчете пореден изненадващ спад на седмичните петролни запаси в САЩ. Инвеститорите обаче остават притеснени относно резултатите от днешната неофициална среща на ОПЕК, съмнявайки се, че ще..

публикувано на 28.09.16 в 12:15