Японските инвеститори са били продавачи на чуждестранни активи за четвърта поредна седмица

Снимка: Архив

Японските инвеститори са били нетни продавачи на чуждестранни държавни облигации за седмицата до 8-и юни (нетни продавачи за четвърта поредна седмица).

Тези данни поставят под въпрос пазарните очаквания, че настоящата агресивна парична политика на Японската централна банка ще доведе до пренасочване на японски капитали от вътрешния пазар към по-високодоходни чуждестранни активи.

Оповестените днес от японското финансово министерство данни за финансовите транзакции за седмицата до 8-ми юни показват, че японските инвеститори са били нетни продавачи на чуждестранни акции за 221,8 млрд. йени, нетни продавачи на чуждестранни съкровищни бонове за 386,9 млрд. йени и нетни продавачи на финансови инструменти на чуждестранните парични пазари за 53,9 млрд.йени.

Това означава, че японските инвеститори са били за поредна седмица продавачи на финансови активи зад граница за 554,8 млрд. йени (т.е. няма отлив на японски активи от страната навън).

В същото време чуждите инвеститори са били нетни купувачи на японски акции за 113,6 млрд. йени за седмицата до 8-и юни, което означава, че те гледат на солидния спад на японския фондов пазар като на временна низходяща корекция, а не на обръщане на възходящия тренд. Те са били нетни продавачи на японски държавни облигации за 280 млрд. йени и нетни купувачи на финансови инструменти на японския паричен пазар за 629,3 млрд. йени. Това означава, че чуждестранните инвеститори са били нетни купувачи на японски активи за 463 млрд. (т.е. няма нетен прилив на чужди инвестиции от Япония).

Днешните данни за поредна седмица не потвърждават теорията, че оповестената в началото на април агресивна парична политика на ЯЦБ може да доведе до пренасочване на японски инвестиции от страната (и главно от японския дългов пазар) към по-атрактивни финансови инструменти зад граница. Именно тази теория беше в основата на рязката обезценка на японската йена на валутния пазар в седмиците след решението на ЯЦБ.

Тези данни оказват допълнителна подкрепа за японската йена с оглед и нейния статут на "валута-убежище" при поредното днешно рязко покачване на напрежението на глобалните финансови пазари. Японският фондов индекс се срина с 6,35%, което повлече отново надолу и останалите азиатски фондови бори и доведе до пореден солиден спад на европейските акции в началото на днешната търговия.

Доларът проби под важното бивше дъно около 94,99 йени (дъно от 7-и юни) и това доведе до поредна ликвидация на дълги позиции, което срина щатската валута към ново 10-седмично дъно около 93,79 йени. Сега важна техническа подкрепа за долара лежи към 93,60/55 (38,2%-на корекция на цялото силно възходящо движение на долара от 77,12 дъното от 13-и септември 2012-а година до тазгодишния връх към 103,75 йени от 22-ри май). Само пробив под нея ще задълбочи спада на долар/йена към 92,73/56 (серия важни дъна на долара от началото на април).

Сега важна близка зона на съпротива за щатската валута лежи около 95,00/13 (около бившите дъна 7-и и 12-ти юни).

Еврото също задълбочи своето низходящо движение спрямо японската валута, като удари ново 8-седмични дъно около 125,51 йени с поглед към 124,98 бившето дъно от 16-и април.

Графика на американски долар/японска йена (на дневна база)



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Технически анализ GBP/USD за 30.09.2016

GBP/USD През последните три месеца двойката се търгува в рейнджа между 1,28 и 1,35 като на няколко пъти бяха атакувани въпросните нива, но не бяха преодолени. Сега е поредната атака, този път в посока надолу към подкрепата при 1,28. Подкрепа е рекордното дъно на 1,28, което засега спира спада. Пробив надолу лесно може да отиде до 1,20...

публикувано на 30.09.16 в 08:30

Доларът се стабилизира след добри икономически данни

-   Долара се стабилизира след данни от САЩ подкрепящи повишение на лихвите -   Акциите от финансовия сектор под напрежение -   Индекса на потребителските цени в Япония с шести пореден месец на спад -   Фабричната активност в Китай се повиши незначително през септември Финалната оценка за БВП на САЩ през второто..

публикувано на 30.09.16 в 08:12

Доларът пада, но този път и йената го последва

-   Петролът се изстреля нагоре -   Акциите на енергийните компании – начело на растежа на финансовите пазари -   Доларовият индекс се понижи за четвърти пореден ден, но и йената пада ОПЕК прие предварително споразумение, според което ще намалее производството за първи път след осем години до нива между 32,5 и 33..

публикувано на 29.09.16 в 08:24

Рали на долара след дебата Клинтън - Тръмп

- Петролът се търгува около 45 долара за барел преди дискусиите днес в Алжир - Потребителското доверие в САЩ достигна най-високи стойности за последните девет години - Рали на долара след президентските дебати Иран отхвърли предложението да замрази сегашното си производство на нива от 3.6 милиона барела на ден и вместо това..

публикувано на 28.09.16 в 08:06

Мексиканското песо определи Хилари Клинтън за победил в първия президентски дебат в САЩ

Мексиканското песо поскъпна рязко през днешната азиатска търговия, тъй като инвеститорите на финансовите пазари прецениха, че Хилари Клинтън се е представила по-добре от Доналд Тръмп на проведения в ранните часове на деня първи телевизионен президентски дебат в САЩ. Точно преди седмица мексиканската валута се обезцени до рекордни исторически дъна..

публикувано на 27.09.16 в 11:25