Нарастващата доходност по американските ДЦК, води до приток на инвестиции към САЩ

Снимка: Архив
 

Решението на Федералния резерв на САЩ за план за започване на намаляване параметрите по програмата за месечно изкупуване на облигации, доведе до увеличение в разходите по заемите както отвъд океана, така и в останалите страни, като победителят от това е един - доларът.

Предлагайки график за това кога планира да започне намаляването на нивото на ликвидността на американските финансови пазари по- късно през годината, централната банка на САЩ по същество дръпна килима на “лесната ликвидност”, който успокояваше световните финансови пазари години наред.

А сега перспективата за строга парична политика ще раздели “мъжете от момчетата”, тоест тези пазари, които могат да си позволят по- скъпи пари от тези които не могат.

Проблемът е, че докато икономиката на САЩ може да попадне в първата категория, много други попадат във втората.

Като резултат международните инвеститори изтеглят парите си от икономики и пазари, които са приемани като рискови и ги влагат на място, като американският долар, където вярват, че те ще са на сигурно.

Допълнителна подкрепа за зелената валута се появи и в лицето на Банката за международни разплащания през уикенда, когато годишният й доклад не само предположи, че ФЕД прави правилното нещо, започвайки да прекратява постепенно програмата си за изкупуване на облигации, но и че другите централни банки трябва да последват примера му.

Ако това се случи, световните нива на ликвидност биха били тласнати още по-надолу, което ще направи живота по-труден за тези страни, които не могат да си позволят по-високи лихвени проценти.

Скорошните събития в Китай остро напомниха за проблемите пред глобалните инвеститори. За разлика от американската икономика, която показва признаци на възстановяване, китайската се забавя.

Последното нещо, от което се нуждае е намаляване на ликвидността, но точно това се случва. Миналата седмица процентите на паричния пазар бяха оставени да се повишат до безпрецедентни нива, докато Пекин се опитваше да ограничи крайностите в банковото кредитиране, както и да затапи нежеланото повишение на цените на жилищата.

В Япония ситуацията е малко по-различна. Все пак обаче тя благоприятства пренасочване към долара. Японските държавни облигации може да не се движат в съответствие с тези на САЩ, предвид високите нива на ликвидност, предоставени от ЯЦБ. Но фактът, че диференциала на възвръщаемостите се увеличава в полза на САЩ, предполага, че японските инвеститори скоро също ще започнат да купуват долари.

За Еврозоната, ръстът на американските възвръщаемости може да бъде дори още по-катастрофален, защото страхът от намалената в световен мащаб ликвидност също тласка възвръщаемостите на повечето от страните в региона нагоре. Това не само ще направи по-трудно възстановяването на тези икономики, но и също така ще направи тежестта на дълговете на по- слабите членове по- нетърпима и еврото ще стане още по-неатрактивно отпреди.

А какво да кажем за САЩ?

Макар че решението на ФЕД несъмнено ще вземе своя данък от перспективите за растеж във времето, данните за американската икономика засега остават положителни. И тъй като корпорациите имат добри баланси и ограничена нужда от заемни средства, защото притежават солидни кешови резерви, въздействието от намалената ликвидност и по-високите разходи по заемане трябва да бъдат туширани.

Всичко това означава едно. Възходът на долара, който започна миналата седмица, е вероятно да продължи, докато все повече инвеститори се тревожат за въздействието на по-високите разходи по заемането и ефектът, който това ще окаже върху останалата част от света.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Технически анализ GBP/USD за 30.09.2016

GBP/USD През последните три месеца двойката се търгува в рейнджа между 1,28 и 1,35 като на няколко пъти бяха атакувани въпросните нива, но не бяха преодолени. Сега е поредната атака, този път в посока надолу към подкрепата при 1,28. Подкрепа е рекордното дъно на 1,28, което засега спира спада. Пробив надолу лесно може да отиде до 1,20...

публикувано на 30.09.16 в 08:30

Доларът се стабилизира след добри икономически данни

-   Долара се стабилизира след данни от САЩ подкрепящи повишение на лихвите -   Акциите от финансовия сектор под напрежение -   Индекса на потребителските цени в Япония с шести пореден месец на спад -   Фабричната активност в Китай се повиши незначително през септември Финалната оценка за БВП на САЩ през второто..

публикувано на 30.09.16 в 08:12

Доларът пада, но този път и йената го последва

-   Петролът се изстреля нагоре -   Акциите на енергийните компании – начело на растежа на финансовите пазари -   Доларовият индекс се понижи за четвърти пореден ден, но и йената пада ОПЕК прие предварително споразумение, според което ще намалее производството за първи път след осем години до нива между 32,5 и 33..

публикувано на 29.09.16 в 08:24

Рали на долара след дебата Клинтън - Тръмп

- Петролът се търгува около 45 долара за барел преди дискусиите днес в Алжир - Потребителското доверие в САЩ достигна най-високи стойности за последните девет години - Рали на долара след президентските дебати Иран отхвърли предложението да замрази сегашното си производство на нива от 3.6 милиона барела на ден и вместо това..

публикувано на 28.09.16 в 08:06

Мексиканското песо определи Хилари Клинтън за победил в първия президентски дебат в САЩ

Мексиканското песо поскъпна рязко през днешната азиатска търговия, тъй като инвеститорите на финансовите пазари прецениха, че Хилари Клинтън се е представила по-добре от Доналд Тръмп на проведения в ранните часове на деня първи телевизионен президентски дебат в САЩ. Точно преди седмица мексиканската валута се обезцени до рекордни исторически дъна..

публикувано на 27.09.16 в 11:25