Ново "свободно падане" на австралийския долар на валутния пазар

Снимка: Архив

Австралийският долар се оказа в нов силен спад на валутния пазар, след като бяха оповестени по-слаби данни за продажбите на дребно в Австралия и след изказване на шефа на Австралийската централна банка.

Продажбите на дребно се повишиха през май с едва 0,1% на месечна база след спад с 0,1% през април (низходяща ревизия от +0,2%) и при прогнози за по-силен растеж с 0,3%.

По-рано през деня бяха оповестени и относително добри данни за търговския баланс на Австралия, като през май беше отчетен търговски излишък от 670 млн. австралийски долара след излишък за 171 млн. през месец април. Това представлява търговски излишък за 4-ти пореден месец, като през май беше отчетено повишение на австралийския износ с 3,6%, докато вносът се повиши с 1,6%.

Сериозният нов удар върху австралийския долар дойде обаче от изказване на шефа на Австралийската централна банка (RBA) - Стивънс пред бизнес общност в Бризбейн. Той призна, че централната банка е "обмисляла много дълго време", преди да оповести своето решение след края на заседанието на банката вчера (решение за запазване на основната лихва без промяна в 2,75%). Стивънс отново подчерта, че RBA ще направи това, което е разумно, за да помогне за ребалансиране на икономиката към повишение на жилищните инвестиции и инвестиции в промишлените сектори извън минно-добивния, както и за да стимулира австралийския износ за сметка на досегашния бум в минно-добивната индустрия.

Той изрази изненада, че е отнело толкова дълго време на валутните пазари, за да понижат стойността на австралийския долар.

Коментарите на Стивънс доведоха до рязко повишение на очакванията за предстоящо ново понижение на австралийската основна лихва и до пореден солиден спад на австралийския долар. Междубанковият паричен пазар в страната вече оценява на цели 60% вероятността за понижение на австралийската лихва с 25 пункта до ново рекордно дъно от 2,50% на заседанието на банката през август, след като преди изказването на Стивънс тази вероятност се оценяваше на около 42%.

Това, както и днешният спад на азиатските фондови пазари (сигнал за ново повишение на напрежението на глобалните финансови пазари), доведе до пробив на австралийския долар под дъното около 0,9110 щатски долара от понеделник и под важната опционна бариера в 0,9100 нивото. За сега спадът на австралийския долар се ограничи до поредно 33-месечно дъно около 0,9065 американски долара, като се говори за важна близка опционна бариера в 0,9050 нивото, която може да ограничи (дори само временно?) неговото ново низходящо движение. Следваща важна опционна бариера лежи в 0,9000 нивото, но траен спад на австралийския долар под 0,9100/47 (важни бивши дъна от 1-ви юли и от 24-ти юни; 38,2%-на корекция на цялото многогодишно поскъпване на австралийския долар от неговото дъно около 0,6006 от октомври 2008-а година до върха към 1,1080 от юли 2007-а година) предполага, че неговият спад може дори да се задълбочи към 0,8880/70 (долен край на целия падащ негов успореден канал в сила от 1,1080 върха) и след това дори към 0,8771 (важно бивше дъно от август 2010-а година).

Само бърз отскок на австралийския долар обратно над 0,9110/50 областта може да ограничи негово низходящо движение.

Графика на австралийски долар/американски долар (на седмична база)

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Технически анализ GBP/USD за 30.09.2016

GBP/USD През последните три месеца двойката се търгува в рейнджа между 1,28 и 1,35 като на няколко пъти бяха атакувани въпросните нива, но не бяха преодолени. Сега е поредната атака, този път в посока надолу към подкрепата при 1,28. Подкрепа е рекордното дъно на 1,28, което засега спира спада. Пробив надолу лесно може да отиде до 1,20...

публикувано на 30.09.16 в 08:30

Доларът се стабилизира след добри икономически данни

-   Долара се стабилизира след данни от САЩ подкрепящи повишение на лихвите -   Акциите от финансовия сектор под напрежение -   Индекса на потребителските цени в Япония с шести пореден месец на спад -   Фабричната активност в Китай се повиши незначително през септември Финалната оценка за БВП на САЩ през второто..

публикувано на 30.09.16 в 08:12

Доларът пада, но този път и йената го последва

-   Петролът се изстреля нагоре -   Акциите на енергийните компании – начело на растежа на финансовите пазари -   Доларовият индекс се понижи за четвърти пореден ден, но и йената пада ОПЕК прие предварително споразумение, според което ще намалее производството за първи път след осем години до нива между 32,5 и 33..

публикувано на 29.09.16 в 08:24

Рали на долара след дебата Клинтън - Тръмп

- Петролът се търгува около 45 долара за барел преди дискусиите днес в Алжир - Потребителското доверие в САЩ достигна най-високи стойности за последните девет години - Рали на долара след президентските дебати Иран отхвърли предложението да замрази сегашното си производство на нива от 3.6 милиона барела на ден и вместо това..

публикувано на 28.09.16 в 08:06

Мексиканското песо определи Хилари Клинтън за победил в първия президентски дебат в САЩ

Мексиканското песо поскъпна рязко през днешната азиатска търговия, тъй като инвеститорите на финансовите пазари прецениха, че Хилари Клинтън се е представила по-добре от Доналд Тръмп на проведения в ранните часове на деня първи телевизионен президентски дебат в САЩ. Точно преди седмица мексиканската валута се обезцени до рекордни исторически дъна..

публикувано на 27.09.16 в 11:25