Доларът се покачи спрямо останалите валути, подкрепен от очакванията за намаляване на стимулите от страна на Фед

 

Доларът нарасна спрямо останалите валути във вторник, тъй като скорошният низ от солидни икономически данни за САЩ направи по-достоверно виждането, че Фед ще намали икономическите стимули по-рано от очакваното.

Зелената валута се издигна до едномесечен връх спрямо йената, като печалбите се ускориха, след като тя подмина ключовото ниво от 100 йени за пръв път от 5-и юни насам, стимулирана от очакванията за намаляване на програмата за количествени облекчения на Фед.

Инвеститорите напрегнато се опитват да преценят кога Американската централна банка ще намали покупките на облигации, след като Фед очерта миналия месец условния план за изтегляне на стимулите.

Данните този месец подхраниха причините Фед да намали присъствието си, тъй като доклади показаха ръст в производството и фабричните поръчки, което е признак, че секторът се стабилизира.

Очакванията за намаляване на програмата за месечно изкупуване на облигации на стойност 85 млрд. долара вдигнаха доходността на американските облигации и увеличиха привлекателността на доларовите активи, особено на фона на това, че другите централни банки продължават да клонят към допълнително смекчаване на паричната политика.

По време на късната нюйоркска търговия доларът поскъпна с 0,9% до 100,58 йени, като преди това достигна връх на 100,72, който е и най-високият от 3-ти юни до сега.

Докладът за работните места в САЩ, извън селскостопанския сектор, който се очаква в петък, е ключовият фокус на финансовите пазари като инвеститорите очакват създаването на 165 000 работни места през юни и по-ниски нива на безработица - около 7,5%. По време на своето заседание на 19-и юни Фед понижи прогнозата си за безработицата през 2014-а до 6,5%.

Доларовият индекс, който измерва силата на американската валута спрямо кошница от шест основни валути, се повиши до 83,613, най-високото му ниво от 30-и май насам. Последно той се намираше на нивото 83,548, което е увеличение от 0,6%.

Американските финансови пазари ще затворят по-рано днес и ще останат затворени в четвъртък, тъй като тогава в САЩ се празнува Денят на независимостта. По-ниските обеми може да предизвикат увеличение на волатилността, особено като се има предвид очакваното публикуване на данните за работните места.

Междувременно еврото спадна до 1,2962 долара, като това е най-ниската му стойност от 3-ти юни насам. Търговците са предпазливи преди срещата на ЕЦБ в четвъртък.

Анализаторите очакват ЕЦБ да запази стабилни лихвените проценти. Някои от последните данни за еврозоната бяха по-оптимистични от тези, които влязоха на юнското заседание, което би могло да убеди Централната банка да се въздържи от по-нататъшно облекчаване засега.

Спрямо йената еврото нарасна с 0,2% до 130,42 йени.

През това време австралийският долар падна с 0,1% спрямо американския си събрат до 0,9142 американски долара, което не е далеч от тригодишното дъно на 0,9110 долара. То бе достигнато в понеделник, след като Резервната банка на Австралия остави отворена вратата за намаление на лихвените проценти, отчасти и заради това, че валутата все още остава скъпа.

Канадският долар също остана в отбранителна позиция, като зеленият му събрат достигна 21-месечен връх на 1,0538.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Технически анализ GBP/USD за 30.09.2016

GBP/USD През последните три месеца двойката се търгува в рейнджа между 1,28 и 1,35 като на няколко пъти бяха атакувани въпросните нива, но не бяха преодолени. Сега е поредната атака, този път в посока надолу към подкрепата при 1,28. Подкрепа е рекордното дъно на 1,28, което засега спира спада. Пробив надолу лесно може да отиде до 1,20...

публикувано на 30.09.16 в 08:30

Доларът се стабилизира след добри икономически данни

-   Долара се стабилизира след данни от САЩ подкрепящи повишение на лихвите -   Акциите от финансовия сектор под напрежение -   Индекса на потребителските цени в Япония с шести пореден месец на спад -   Фабричната активност в Китай се повиши незначително през септември Финалната оценка за БВП на САЩ през второто..

публикувано на 30.09.16 в 08:12

Доларът пада, но този път и йената го последва

-   Петролът се изстреля нагоре -   Акциите на енергийните компании – начело на растежа на финансовите пазари -   Доларовият индекс се понижи за четвърти пореден ден, но и йената пада ОПЕК прие предварително споразумение, според което ще намалее производството за първи път след осем години до нива между 32,5 и 33..

публикувано на 29.09.16 в 08:24

Рали на долара след дебата Клинтън - Тръмп

- Петролът се търгува около 45 долара за барел преди дискусиите днес в Алжир - Потребителското доверие в САЩ достигна най-високи стойности за последните девет години - Рали на долара след президентските дебати Иран отхвърли предложението да замрази сегашното си производство на нива от 3.6 милиона барела на ден и вместо това..

публикувано на 28.09.16 в 08:06

Мексиканското песо определи Хилари Клинтън за победил в първия президентски дебат в САЩ

Мексиканското песо поскъпна рязко през днешната азиатска търговия, тъй като инвеститорите на финансовите пазари прецениха, че Хилари Клинтън се е представила по-добре от Доналд Тръмп на проведения в ранните часове на деня първи телевизионен президентски дебат в САЩ. Точно преди седмица мексиканската валута се обезцени до рекордни исторически дъна..

публикувано на 27.09.16 в 11:25