Цената на американския лек суров петрол удари 14-месечен връх над 105 долара за барел

Снимка: http://www.arb.ca.gov/

Фючърсите на американския лек суров петрол с доставка през август отбелязват силно възходящо рали от 1,8%, като преди малко удариха 14-месечен връх около 105,50 долара за барел.

Основна причина за новото рязко поскъпване на цените на петрола и от двете страни на Атлантическия океан (фючърсите на петрола тип Брент се повишават с 0,64% към 108,50 долара за барел) бяха оповестените късно снощи шокиращо слаби данни за седмичните петролни запаси в САЩ.

Според данните на Американския петролен институт (API) седмичните запаси на американски лек суров петрол в САЩ се понижиха с цели 9 млн.барела при прогнози за по-умерен спад от около 3,3 млн. барела.

Продължаващата криза в Египет и общото напрежение в Близкия Изток остават втория основен фактор за продължаващото рязко поскъпване на петролните цени.

Ценовият спред между петрола тип Брент и американския лек суров петрол се сви до и под 3 долара за пръв път от декември 2010-а година.

Това ново поскъпване на цените на "черното злато" е факт, въпреки днешните поредни доста слаби икономически данни от Китай (солиден спад с 3,1% на китайския износ и на китайския внос с 0,7% през юни), като през първата половина на годината вносът на петрол във втората по сила световна икономика се понижи с 1,4% спрямо същия период на 2012-а година.

Въпреки слабите китайски данни, ОПЕК обяви, че очаква по-силният глобален икономически растеж през следващата година да доведе до повишение на потреблението на петрол с 1 млн. барела на ден - най-силно световно потребление на петрол от 2010-а година насам. Тази прогноза на ОПЕК парира негативното отражение от слабите китайски икономически данни.

Междувременно бяха оповестени и доста слаби данни за седмичните петролни запаси в САЩ според Eнергийната информационна администрация (EIA).

Според EIA седмичните петролни запаси за седмицата до 5-и юли се сринаха с цели 9,9 млн.барела при средни прогнози за спад с 3,8 млн.барела. Запасите на бензин се понижиха с 2,6 млн.барела, а на дестилати се повишиха с 3 млн.барела.

Тези поредни много ниски данни за петролните запаси задълбочиха възходящото рали на цените на "черното злато". Фючърсите на американския лек суров петрол с доставка през август скочиха с 2% за деня до нов 14-месечен връх към 105,90 долара за барел - точно под върха от февруари 2012-а година около 106,75 долара за барел.

Графики на американския лек суров петрол и на петрола тип Брент (долара за барел)

 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Покачването на петрола избледня

Златото и вчера падна, но днес започна да расте, тъй като инвеститорите търсят сигурност при опасенията за Дойчебанк. Търговията е в тесни граници като основна подкрепа е 100-дневната пълзяща средна при 1310 долара, докато съпротивя е низходящата трендлиния след върха от юли, която трябва да бъде пробита, за да може да има покачвания...

публикувано на 30.09.16 в 08:14

Петролът леко отстъпва след вчерашния скок

Черното злато леко отстъпва днес, като инвеститорите подложиха на съмнение това дали постигнатото споразумение за намаляване на добивите от ОПЕК ще бъде обвързващо. Вчера цените скочиха с 6% в резултат на новината, че държавите от ОПЕК са стигнали до първото намаляване на производството от осем години насам. Петролните министри..

публикувано на 29.09.16 в 14:24

ОПЕК се съгласи с необходимостта да намали петролното си производство

Организацията на страните-износителки на петрол обяви, че нейните членове са постигнали съгласие, че те трябва намалят производството на суров петрол, за да ограничат свърхпредлагането на ценната суровина в световен план. Изненадващото решение на 14-членния картел доведе до солиден ръст на петролните цени с близо 6%, въпреки че редица..

публикувано на 29.09.16 в 10:37

Златото пада, среброто расте

Златото продължи да пада, докато среброто се покачи. Основна подкрепа при жълтия метал е 100-дневната пълзяща средна при 1310 долара. Под 1300 долара има разположени много стоп ордери. При базовите метали отново изпъкна никелът, който отчете 6-седмичен връх, след като от Филипините съобщиха, че 3/4 от мините в страната не отговарят на..

публикувано на 29.09.16 в 08:25

Предпазливо повишение на петролните цени след пореден спад на американските запаси на суров петрол

Петролът поскъпва предпазливо на пазарите на суровини, парирайки част от солидната обезценка през вчерашната търговия, тъй като Американският петролен институт (API) отчете пореден изненадващ спад на седмичните петролни запаси в САЩ. Инвеститорите обаче остават притеснени относно резултатите от днешната неофициална среща на ОПЕК, съмнявайки се, че ще..

публикувано на 28.09.16 в 12:15