Има ли причини за възстановяването на долара?

Снимка: ЕПА / БГНЕС

Може да изглежда противно на логиката, но доларът, който падна след изявлението на Бен Бернанке в сряда, може да се качи отново именно заради него. Това е така, защото доходността по облигациите също спадна, повишавайки по този начин надеждите за възстановяване на икономиката, което може да облагодетелства валутата. Доларът спадна поради миролюбивото допускане на председателя на Фед, че мерките за стимулиране може да не бъдат намалени, докато равнището на безработицата не спадне под 6,5% и поради протокола от последното заседание на Фед, от който става ясно, че септември може да е малко рано да се постави началото на намаляването на стимулите.

Но не негативната реакция на долара към всичко това е важната в случая, а тази  на американските съкровищни облигации. 

И по този въпрос Бен Бернанке вероятно получи точно това, което искаше. По- ниска доходност. Високите възвръщаемости на съкровищните облигации са основен проблем, още откакто Фед започна да говори за плановете си относно намаляването на стимулите.

Колкото повече нарастваха разходите по заемането за американското правителство, толкова повече се увеличаваха и лихвите на ипотечния пазар, поставяйки по този начин под заплаха и без това вече крехкото възстановяване на жилищния сектор.

С други думи, ръстът на доходността заплашваше да подкопае самото възстановяване на икономиката на САЩ, което от своя страна пък бе предпоставката Фед да започне да говори за намаляване на параметрите по програмата си.

Ако на доходностите на съкровищните облигации беше позволено да продължат да растат, можеше да се окаже, че когато времето за намаляване на стимулите дойде, американската икономика отново е отслабнала и предприемането на това действие е неподходящо.

Бивайки по-категорични в загрижеността си относно състоянието на възстановяването и необходимостта да се гарантира, че прекратяването е породено от икономически данни, Фед и самият Бернанке помогнаха по-ранното начало на намаленията да изглежда по-вероятно.

Разбира се, много ще зависи от това колко силни остават икономическите данни, как се справят съкровищните облигации и какво се случва с инфлацията.

Но какво означава всичко това за долара?

Досега комбинация от очаквания, че намаленията ще започнат още през септември, заедно с ръста на възвръщаемостите, помогна на долара да се придвижи нагоре.

Именно затова миролюбивият тон от протокола на Фед и забележките на Бернанке предизвикаха такъв рязък спад в късните часове на миналата сряда.

Но ако спадът във възвръщаемостите направи възстановяването на САЩ по-устойчиво, Фед може и да са в състояние да се придържат към по-войнствения график, който пазарът първоначално очакваше.

Със сигурност малко се е променило на другите места, което би направило долара по-малко атрактивен.

Икономическият растеж в повечето други големи икономики остава под въпрос и повечето други големи банки вероятно ще продължат да следват политики на облекчаване.

Така че, освен ако някаква неочаквана пречка не спъне темпа на възстановяване на САЩ и по този начин накара Фед да отложи намаленията допълнително, доларът трябва да остане най-добрият играч и спадът, който се получи след коментара на Бернанке, да предостави възможност за закупуване.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Технически анализ GBP/USD за 30.09.2016

GBP/USD През последните три месеца двойката се търгува в рейнджа между 1,28 и 1,35 като на няколко пъти бяха атакувани въпросните нива, но не бяха преодолени. Сега е поредната атака, този път в посока надолу към подкрепата при 1,28. Подкрепа е рекордното дъно на 1,28, което засега спира спада. Пробив надолу лесно може да отиде до 1,20...

публикувано на 30.09.16 в 08:30

Доларът се стабилизира след добри икономически данни

-   Долара се стабилизира след данни от САЩ подкрепящи повишение на лихвите -   Акциите от финансовия сектор под напрежение -   Индекса на потребителските цени в Япония с шести пореден месец на спад -   Фабричната активност в Китай се повиши незначително през септември Финалната оценка за БВП на САЩ през второто..

публикувано на 30.09.16 в 08:12

Доларът пада, но този път и йената го последва

-   Петролът се изстреля нагоре -   Акциите на енергийните компании – начело на растежа на финансовите пазари -   Доларовият индекс се понижи за четвърти пореден ден, но и йената пада ОПЕК прие предварително споразумение, според което ще намалее производството за първи път след осем години до нива между 32,5 и 33..

публикувано на 29.09.16 в 08:24

Рали на долара след дебата Клинтън - Тръмп

- Петролът се търгува около 45 долара за барел преди дискусиите днес в Алжир - Потребителското доверие в САЩ достигна най-високи стойности за последните девет години - Рали на долара след президентските дебати Иран отхвърли предложението да замрази сегашното си производство на нива от 3.6 милиона барела на ден и вместо това..

публикувано на 28.09.16 в 08:06

Мексиканското песо определи Хилари Клинтън за победил в първия президентски дебат в САЩ

Мексиканското песо поскъпна рязко през днешната азиатска търговия, тъй като инвеститорите на финансовите пазари прецениха, че Хилари Клинтън се е представила по-добре от Доналд Тръмп на проведения в ранните часове на деня първи телевизионен президентски дебат в САЩ. Точно преди седмица мексиканската валута се обезцени до рекордни исторически дъна..

публикувано на 27.09.16 в 11:25