Ваканционно настроение на пазарите

Снимка: Архив
 

Доларът падаше днес по време на азиатската сесия, докато спадът на доходността на американските облигации през последните две седмици дава слаби мотиви на инвеститорите да купуват зелените пари. В същото време рязък спад на доходността по португалските облигации даде сила на еврото.

Понижението на американската доходност дойде след като няколко представители на Федералния резерв, в това число и председателя Бен Бернанке, подчертаха че времето на редукция на стимулите от 85 милиарда долара месечно зависи от икономическите данни. Слаби данни за жилищното строителство в САЩ от вчера доведоха до разпродажби на долара и увеличиха очакванията, че ФЕД няма причина да бърза да съкращава програмата от стимули.

Все по-малко са опасенията за незабавни действия на ФЕД и като резултат доходността по облигациите спадна от последните върхове. При положение, че и изборите в Япония минаха, в момента няма основателна причина за продажби на йени и това означава, че пазарите ще наблюдават излизащите данни от САЩ за следващата посока. Управляващият блок начело с министър-председателя Шинзо Абе спечели в неделя очаквана убедителна победа в изборите за горна камара на парламента.

ФЕД все пак се очаква в крайна сметка да намали стимулите, докато ЯПЦ се е ангажирала да задържи ултра благоприятната монетарна политика, тъй като се стреми да постигне инфлация при потребителските цени от 2% в рамките на 2 години независимо, че вътрешната икономика се подобрява. Във вторник японското правителство повиши оценката си за икономиката за трети пореден месец и заяви, че дефлацията започва да изчезва в резултат на микса от експанзивна политика и щедри разходи на банката. Оценката потвърждава мнението, че третата по големина икономика в света най-накрая се възстановява благодарение на ефектите идващи от слабостта на йената и масивните монетарни стимули. Отделно годишен икономически доклад на правителството вчера съобщи, че икономиката показва сигнали за излизане от продължителната дефлация в резултат на монетарните облекчения и бюджетните разходи направени с цел да се съживи икономиката.

Долар/йена слезе до едноседмично дъно от 99.13 в началото на търговията, но след това бързо върна загубите и се котира на 99.43. Дилъри отбелязаха, че ликвидността е намаляла заради ваканционния период в северното полукълбо, което е довело до доста закривания на къси позиции във всичко от австралийския долар до йената и златото. Дългосрочните перспективи остават за сила на долара, тъй като ФЕД и най-близо до оттегляне на стимулите, но засега търговията е техническа.

Евро/долар е на 1.3199 след едномесечен връх вчера на 1.3218. Единната валута получи подкрепа от политическите опасения, след като президента на Португалия Анибал Кавако Силва заяви, че сегашното правителство ще остане на власт, за да не допуска международна помощ. Тези думи веднага доведоха до стесняване на спреда между португалските и германските облигации.

Австралийският долар също се окопити и скочи до 0.9270 срещу американския си съименик, въпреки че му предстои силна зона на съпротива между 0.9292 и 0.9306 да преодолее. Данните за инфлацията в Австралия, които ще излязат в сряда, ще имат значение, тъй като слаб резултат ще засили очакванията за намаление на австралийските лихви. Пак в сряда HSBC ще публикува данни за PMI индекса в Китай.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Технически анализ GBP/USD за 30.09.2016

GBP/USD През последните три месеца двойката се търгува в рейнджа между 1,28 и 1,35 като на няколко пъти бяха атакувани въпросните нива, но не бяха преодолени. Сега е поредната атака, този път в посока надолу към подкрепата при 1,28. Подкрепа е рекордното дъно на 1,28, което засега спира спада. Пробив надолу лесно може да отиде до 1,20...

публикувано на 30.09.16 в 08:30

Доларът се стабилизира след добри икономически данни

-   Долара се стабилизира след данни от САЩ подкрепящи повишение на лихвите -   Акциите от финансовия сектор под напрежение -   Индекса на потребителските цени в Япония с шести пореден месец на спад -   Фабричната активност в Китай се повиши незначително през септември Финалната оценка за БВП на САЩ през второто..

публикувано на 30.09.16 в 08:12

Доларът пада, но този път и йената го последва

-   Петролът се изстреля нагоре -   Акциите на енергийните компании – начело на растежа на финансовите пазари -   Доларовият индекс се понижи за четвърти пореден ден, но и йената пада ОПЕК прие предварително споразумение, според което ще намалее производството за първи път след осем години до нива между 32,5 и 33..

публикувано на 29.09.16 в 08:24

Рали на долара след дебата Клинтън - Тръмп

- Петролът се търгува около 45 долара за барел преди дискусиите днес в Алжир - Потребителското доверие в САЩ достигна най-високи стойности за последните девет години - Рали на долара след президентските дебати Иран отхвърли предложението да замрази сегашното си производство на нива от 3.6 милиона барела на ден и вместо това..

публикувано на 28.09.16 в 08:06

Мексиканското песо определи Хилари Клинтън за победил в първия президентски дебат в САЩ

Мексиканското песо поскъпна рязко през днешната азиатска търговия, тъй като инвеститорите на финансовите пазари прецениха, че Хилари Клинтън се е представила по-добре от Доналд Тръмп на проведения в ранните часове на деня първи телевизионен президентски дебат в САЩ. Точно преди седмица мексиканската валута се обезцени до рекордни исторически дъна..

публикувано на 27.09.16 в 11:25