Фед все още е далеч от поставените си цели в борбата с безработицата в САЩ

Снимка: Архив
 

Федералният резерв има двоен мандат, чрез който се цели насърчаване на стабилността на цените и осигуряване на пълна заетост. Засега обаче все още не е постигната нито една от двете цели. От Фед са си поставили целево ниво на годишната инфлация от 2%, но индексът на потребителските цени нарасна само с 0,1% през май, след като падна с 0,4% през април и се беше повишил само с 1,4% за 12 месеца, последният от които беше май.

Предпочитаният от Фед показател, ценовият индекс на разходите за лична консумация с изключение на храна и енергия, се покачи само с 1,1% през юни, в сравнение с година по-рано.

Централната банка все още не е дефинирала какво счита за пълна заетост, дори и когато обеща да продължи изкупуването на ценни книжа на стойност 85 млрд. долара всеки месец, докато перспективите пред пазара на труда не се подобрят значително.

След като рекордно ниските лихвени проценти не успяха да накарат банките да кредитират, а платежоспособните кредитополучатели да заемат, Фед и останалите големи централни банки се впуснаха в роман, за който дори те самите признават, че е несигурен – програмата за стимули, известна като “количествени облекчения”, включваща огромни покупки на правителствени и други ценни книжа. Тя бе опитвана от ЯЦБ в продължение на години без видим успех, но западните централни банки стават все по-отчаяни в опитите си да създадат работни места.

Централните банки могат да повишават или намаляват краткосрочните лихвени проценти, както и да купуват или продават ценни книжа. Това е всичко. Тези действия са далеч от създаването на работни места. За разлика от това, фискалната политика може да бъде хирургически прецизна в помощта си за безработицата, като разшири обхвата и увеличи размера на обезщетенията за безработица.

Програмата на Фед да предизвика създаването на работни места е процес от пет стъпки, който протича по следния начин: първо Централната банка купува държавни или ипотечни ценни книжа. Второ, продавачите реинвестират постъпленията в акции, стоки, недвижими имоти и други активи, което би избутало цените нагоре. Трето, високите цени на активите предизвикват ефекта на богатството, карайки техните собственици да се чувстват по-богати. Четвърто, потребителите и предприятията харчат за стоки, услуги и основно оборудване. Пето, това харчене стимулира производството и търсенето на работна ръка.

Действията на Фед задвижиха американските акции до рекордни нива след дъната, достигнати през март 2009-а г. Почти всеки друг голям фондов пазар също скочи, дори и този, на отровената от депресията Гърция.

Въпреки това се оказва, че усилията на Фед не са били особено ефективни, особено що се касае до последните три стъпки. Нивото на безработицата в САЩ е 7,6% през юни, оставайки високо в исторически план. Въпреки възстановяването броят на новонаетите работници остава далеч под предишния връх през януари 2008-а г.

Председателят на Фед Бен Бернанке продължава да вярва, че повече съвкупно търсене е всичко, което е необходимо, за да се върнат отново на работа безработните, тези с ниска заетост и обезкуражените. Още около 1,65 млн. души биха имали работа, ако нивото на безработица спадне до праговото ниво на Фед от 6,5%. Въпреки, че от Фед не са конкретизирали нивото, което отговаря на пълната заетост, последните дискусии предполагат, че за Централната банка е допустимо ниво от 5 до 6 на сто безработица, без това да създаде напрежение на пазарите на труда. Ниво от 5,5% би добавило 1,6 млн. нови служители.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Технически анализ GBP/USD за 30.09.2016

GBP/USD През последните три месеца двойката се търгува в рейнджа между 1,28 и 1,35 като на няколко пъти бяха атакувани въпросните нива, но не бяха преодолени. Сега е поредната атака, този път в посока надолу към подкрепата при 1,28. Подкрепа е рекордното дъно на 1,28, което засега спира спада. Пробив надолу лесно може да отиде до 1,20...

публикувано на 30.09.16 в 08:30

Доларът се стабилизира след добри икономически данни

-   Долара се стабилизира след данни от САЩ подкрепящи повишение на лихвите -   Акциите от финансовия сектор под напрежение -   Индекса на потребителските цени в Япония с шести пореден месец на спад -   Фабричната активност в Китай се повиши незначително през септември Финалната оценка за БВП на САЩ през второто..

публикувано на 30.09.16 в 08:12

Доларът пада, но този път и йената го последва

-   Петролът се изстреля нагоре -   Акциите на енергийните компании – начело на растежа на финансовите пазари -   Доларовият индекс се понижи за четвърти пореден ден, но и йената пада ОПЕК прие предварително споразумение, според което ще намалее производството за първи път след осем години до нива между 32,5 и 33..

публикувано на 29.09.16 в 08:24

Рали на долара след дебата Клинтън - Тръмп

- Петролът се търгува около 45 долара за барел преди дискусиите днес в Алжир - Потребителското доверие в САЩ достигна най-високи стойности за последните девет години - Рали на долара след президентските дебати Иран отхвърли предложението да замрази сегашното си производство на нива от 3.6 милиона барела на ден и вместо това..

публикувано на 28.09.16 в 08:06

Мексиканското песо определи Хилари Клинтън за победил в първия президентски дебат в САЩ

Мексиканското песо поскъпна рязко през днешната азиатска търговия, тъй като инвеститорите на финансовите пазари прецениха, че Хилари Клинтън се е представила по-добре от Доналд Тръмп на проведения в ранните часове на деня първи телевизионен президентски дебат в САЩ. Точно преди седмица мексиканската валута се обезцени до рекордни исторически дъна..

публикувано на 27.09.16 в 11:25