Шефът на Австралийската централна банка Глен Стивънс "потопи" австралийския долар

Снимка: Архив

Австралийският долар се намира под нов силен натиск от продажби на валутния пазар, след като президентът на Австралийската централна банка (RBA) Глен Стивънс даде ясен знак за възможно ново понижение на лихвите.

През днешната азиатска търговия Стивънс посочи, че сдържаната инфлация в Австралия предполага, че при необходимост, RBA може отново да понижи основната лихва в страната, която вече се намира в рекордно дъно от 2,75%. Според него досегашното понижение на австралийската лихва се отразява благоприятно за икономиката на страната, но не представлява пречка за по-нататъшно нейно понижение. Стивън също така посочи, че неотдавнашният спад на австралийския долар не е бил изненадващ и той не би се изненадал да види по-нататъшна негова обезценка.

По същото време бяха оповестени доста слаби строителни данни в Австралия, като разрешителните за строителство се понижиха през юни с 6,9% при прогнози за повишение с 2,3% и след повишение с 4,3% през месец май.

Слабите данни и коментарите на Стивънс от RBA доведоха до рязко повишение на очакванията на финансовите пазари за предстоящо ново понижение на австралийската лихва. Паричните пазари вече оценяват вероятността от 85% (спрямо 78% вероятно по-рано през деня) за ново понижение на австралийската лихва с 25 базисни пункта до рекордно дъно от 2,50% на следващото заседание на RBA през август.

Това доведе до подновяване на агресивните разпродажби на австралийския долар на валутния пазар, като той падна към двуседмично дъно от 0,9052 американски долара с поглед обратно към тригодишното дъно около 0,8998 долара от 12-и юли. Еврото се повиши до нов тригодишен връх към 1,4640 австралийски долара.

Графика на австралийски долар/американски долар (на седмична база)

 

ВИЖТЕ ОЩЕ

Технически анализ GBP/USD за 30.09.2016

GBP/USD През последните три месеца двойката се търгува в рейнджа между 1,28 и 1,35 като на няколко пъти бяха атакувани въпросните нива, но не бяха преодолени. Сега е поредната атака, този път в посока надолу към подкрепата при 1,28. Подкрепа е рекордното дъно на 1,28, което засега спира спада. Пробив надолу лесно може да отиде до 1,20...

публикувано на 30.09.16 в 08:30

Доларът се стабилизира след добри икономически данни

-   Долара се стабилизира след данни от САЩ подкрепящи повишение на лихвите -   Акциите от финансовия сектор под напрежение -   Индекса на потребителските цени в Япония с шести пореден месец на спад -   Фабричната активност в Китай се повиши незначително през септември Финалната оценка за БВП на САЩ през второто..

публикувано на 30.09.16 в 08:12

Доларът пада, но този път и йената го последва

-   Петролът се изстреля нагоре -   Акциите на енергийните компании – начело на растежа на финансовите пазари -   Доларовият индекс се понижи за четвърти пореден ден, но и йената пада ОПЕК прие предварително споразумение, според което ще намалее производството за първи път след осем години до нива между 32,5 и 33..

публикувано на 29.09.16 в 08:24

Рали на долара след дебата Клинтън - Тръмп

- Петролът се търгува около 45 долара за барел преди дискусиите днес в Алжир - Потребителското доверие в САЩ достигна най-високи стойности за последните девет години - Рали на долара след президентските дебати Иран отхвърли предложението да замрази сегашното си производство на нива от 3.6 милиона барела на ден и вместо това..

публикувано на 28.09.16 в 08:06

Мексиканското песо определи Хилари Клинтън за победил в първия президентски дебат в САЩ

Мексиканското песо поскъпна рязко през днешната азиатска търговия, тъй като инвеститорите на финансовите пазари прецениха, че Хилари Клинтън се е представила по-добре от Доналд Тръмп на проведения в ранните часове на деня първи телевизионен президентски дебат в САЩ. Точно преди седмица мексиканската валута се обезцени до рекордни исторически дъна..

публикувано на 27.09.16 в 11:25