Предпазливият Фед е пречка за растежа на долара

Снимка: Архив
 

При положение, че Федералният резерв сигнализира край на монетарните поощрения, докато Европейската и Английската централна банка твърдят, че ще продължат с тях, по-силен долар изглежда сигурен залог.

Да, обаче нещата не се развиват по този начин. Вместо това зелените пари падаха през по-голямата част на месец юли, докато воденият от Бен Бернанке Фед акцентираше, че редуцирането на месечните покупки на облигации е много далеч от действителното повишение на лихвите.

Търгуващите започват да стават все по-предпазливи с долара след две големи негови реверсии през юни и юли. Много инвеститори и дилъри са обезсърчени от дългите си доларови позиции. Щатската валута е успешна срещу високодоходните валути, но не и срещу основните си съперници като еврото, йената и стерлинга.

В момента доларовия индекс е отново на нивата от първото тримесечие на годината и всяко по-смело негово движение трябва да бъде третирано с голяма предпазливост, особено в средата на неликвидните летни месеци.

В сряда продажбите на долари бяха подновени и това доведе еврото за кратко в посока на нивата от 1,34. Цифрата е недолюбвана от заложилите на долара, тъй като пробивът й може да доведе до задействане на значителни стоп-ордери и да последват големи разпродажби.

Пак в сряда след края на редовното си заседание Фед обърна внимание на рисковете за икономиката и повиши съмненията, че ще действа бързо при намалението на стимулите. Оптимистите обаче са непоклатими, тъй като Фед така или иначе изпреварва другите централни банки при отдръпването на стимулите и без значение дали това ще започне през септември, декември или по-късно, то би трябвало да оказва подкрепа на долара. Скорошната реверсия над нивата от 1,54 обратно надолу при стерлинга кара някои да очакват и еврото да поеме надолу.

Други обаче не виждат причини да залагат на американската валута в краткосрочен план. Според тях еврото бавно ще нараства до изборите в Германия през ноември. Преди тях ЕЦБ най-вероятно няма да предприеме непопулярната помощ за закъсалите членки в еврозоната. Единственото нещо, което може да попречи на единната валута, е постоянното излизане на силни икономически данни от САЩ. Самият Фед заяви, че бъдещите му действия ще зависят от ключовите икономически доклади. Следващият такъв е днес и това е докладът за трудовата заетост, който ще хвърли светлина дали възстановяването на икономиката набира скорост. През тази година американските работодатели до този момент откриваха средно над 200 000 нови работни места на месец.

Най-приятната изненада обаче дойде в сряда, когато БВП в САЩ изненада в положителна посока. В същото време се очаква ЕЦБ и АЦБ да задържат монетарните поощрения и през 2014-а година, докато в някои страни като Австралия се очакват намаления на лихвите в края на цикъла. И наистина вчера председателят на ЕЦБ Марио Драги потвърди, че лихвите в еврозоната ще останат ниски за продължителен период от време. Той съобщи пред медиите, че има риск за растежа в Европейския валутен съюз, което предполага задържане на благосклонната позиция на банката.

Данните от САЩ ще определят не просто кога Фед ще стартира намалението на стимулите, но и кога ще започне да повишава лихвите, за което твърди, че е отдалечено много напред във времето. Катализаторът за нова сила на долара ще бъде започването на повишението на американските лихви. Това, което води до увеличение на лихвите, води и до сила на долара, а това е подобрение на икономическите данни, което рано или късно ще доведе и до дискусия за по-високи лихви.

В началото на юли доларовият индекс достигна най-високи нива за последните почти 3 години, докато пазарът започна да калкулира повишение на американските лихви в края на следващата година. През последния месец обаче доходността по 2-годишните облигации, барометър за очакванията за повишение на лихвите, спадна от 0,40% до 0,30%. Тази промяна доведе до покачване на еврото тази седмица над 1,33, а йената свали долара под 98, след като само преди един месец търговията беше на 101. Така за останалите на пазара обезсърчени дилъри, залагащи на долара, днешният доклад за заетостта е от изключително важно значение.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Технически анализ GBP/USD за 30.09.2016

GBP/USD През последните три месеца двойката се търгува в рейнджа между 1,28 и 1,35 като на няколко пъти бяха атакувани въпросните нива, но не бяха преодолени. Сега е поредната атака, този път в посока надолу към подкрепата при 1,28. Подкрепа е рекордното дъно на 1,28, което засега спира спада. Пробив надолу лесно може да отиде до 1,20...

публикувано на 30.09.16 в 08:30

Доларът се стабилизира след добри икономически данни

-   Долара се стабилизира след данни от САЩ подкрепящи повишение на лихвите -   Акциите от финансовия сектор под напрежение -   Индекса на потребителските цени в Япония с шести пореден месец на спад -   Фабричната активност в Китай се повиши незначително през септември Финалната оценка за БВП на САЩ през второто..

публикувано на 30.09.16 в 08:12

Доларът пада, но този път и йената го последва

-   Петролът се изстреля нагоре -   Акциите на енергийните компании – начело на растежа на финансовите пазари -   Доларовият индекс се понижи за четвърти пореден ден, но и йената пада ОПЕК прие предварително споразумение, според което ще намалее производството за първи път след осем години до нива между 32,5 и 33..

публикувано на 29.09.16 в 08:24

Рали на долара след дебата Клинтън - Тръмп

- Петролът се търгува около 45 долара за барел преди дискусиите днес в Алжир - Потребителското доверие в САЩ достигна най-високи стойности за последните девет години - Рали на долара след президентските дебати Иран отхвърли предложението да замрази сегашното си производство на нива от 3.6 милиона барела на ден и вместо това..

публикувано на 28.09.16 в 08:06

Мексиканското песо определи Хилари Клинтън за победил в първия президентски дебат в САЩ

Мексиканското песо поскъпна рязко през днешната азиатска търговия, тъй като инвеститорите на финансовите пазари прецениха, че Хилари Клинтън се е представила по-добре от Доналд Тръмп на проведения в ранните часове на деня първи телевизионен президентски дебат в САЩ. Точно преди седмица мексиканската валута се обезцени до рекордни исторически дъна..

публикувано на 27.09.16 в 11:25