Английската централна банка няма да повиши британската лихва, докато безработицата не падне до 7%

Снимка: Архив

В своя "Тримесечен инфлационен доклад" Английската централна банка обяви, че няма да повиши рекордно ниската лихва от 0,5%, нито ще започне да продава закупените от нея британски държавни облигации, докато нивото на британската безработица не падне до 7%, като АЦБ не очаква това да стане факт до третото тримесечие на 2016-а година!

АЦБ заяви, че "остава в готовност" да разшири програмата за "количествени улеснения" (покупките на британски облигации, които остават "замразени" в 375 млрд. паунда), докато нивото на безработица остава над заложения "праг" от 7%. Банката подчерта, че ще продължи с процеса на реинвестиране на изтичащите падежи на закупените от нея държавни облигации, докато безработицата във Великобритания остава над 7%.

Според АЦБ обаче достигането на безработица от 7% няма да означава автоматично повишение на британската лихва, нито автоматични продажби на закупените от нея дългови книжа.

Банката счита като "равновесна точка" ниво на безработица на Острова от 6,5%.

АЦБ обаче заяви, че заложеният нов "праг" за промяна в настоящата парична политика (базирана на нивото на безработица) се основава и на три допълнителни условия:

Банката може да започне да повишава лихвата, ако инфлацията във Великобритания остане в или над 2,5% в следващите 18 до 24 месеца. Банката може да повиши лихвата, ако има рязко повишение на средносрочните инфлационни очаквания. Банката също така може да повиши лихвата, ако се прецени, че текущата парична политика представлява заплаха за финансовата стабилност.

Според АЦБ тези конкретни бъдещи насоки ще намалят риска от "преждевременно" повишение на британските пазарни лихви и ще помогнат за връщане на производството, работната заетост и доходите в страната до техните "цялостни потенциални нива".

Английската централна банка обяви и солидно повишение на прогнозите за икономическия растеж, базирайки се на по-силните икономически данни и позитивния ефект от днешните конкретни бъдещи насоки за нейната парична и лихвена политика.

АЦБ вече очаква БВП на Великобритания да се повиши с 1,4% през настоящата година (над прогнозата през май за растеж от 1,2%), ръст от 2,6% през 2014-а година (спрямо 1,8% през май) и ръст от 2,3% през 2015-а година (спрямо 2,0% през май).

Според Централната банка инфлацията в страната ще остане близо до 3% в краткосрочен план и над 2,0% за следващите три години.

Тези днешни важни конкретни насоки за бъдещата политика на АЦБ представляват най-голямата промяна в нейната политическа рамка от 2009-а година насам и са близки до аналогичната политика на Федералния резерв на САЩ. 

Изявлението на АЦБ, че няма да повиши лихвата, докато нивото на безработица не падне към 7%, което не се очаква да стане факт до третото тримесечие на 2016-а година, доведе до първоначален рязък спад на британската лира към 1,5204 долара, като в същото време еврото скочи от 0,8661 сутрешното дъно към 0,8731 паунда.

Но последвалите уточнения, че АЦБ може да започне да повишава предсрочно лихвите (в зависимост от поставените три допълнителни условия) и след като банката направи доста солидна възходяща ревизия на прогнозите за икономическия растеж на Великобритания за тази, следващата и за 2015-а година, доведе до бързо ограничаване на този първоначален спад на паунда. Британската лира отскочи също толкова рязко от дъното около 1,5204 долара обратно над 1,5300 долара към нов връх за деня около 1,5371, а еврото падна от 0,8731 паунда до ново дъно за деня към 0,8648.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Технически анализ GBP/USD за 30.09.2016

GBP/USD През последните три месеца двойката се търгува в рейнджа между 1,28 и 1,35 като на няколко пъти бяха атакувани въпросните нива, но не бяха преодолени. Сега е поредната атака, този път в посока надолу към подкрепата при 1,28. Подкрепа е рекордното дъно на 1,28, което засега спира спада. Пробив надолу лесно може да отиде до 1,20...

публикувано на 30.09.16 в 08:30

Доларът се стабилизира след добри икономически данни

-   Долара се стабилизира след данни от САЩ подкрепящи повишение на лихвите -   Акциите от финансовия сектор под напрежение -   Индекса на потребителските цени в Япония с шести пореден месец на спад -   Фабричната активност в Китай се повиши незначително през септември Финалната оценка за БВП на САЩ през второто..

публикувано на 30.09.16 в 08:12

Доларът пада, но този път и йената го последва

-   Петролът се изстреля нагоре -   Акциите на енергийните компании – начело на растежа на финансовите пазари -   Доларовият индекс се понижи за четвърти пореден ден, но и йената пада ОПЕК прие предварително споразумение, според което ще намалее производството за първи път след осем години до нива между 32,5 и 33..

публикувано на 29.09.16 в 08:24

Рали на долара след дебата Клинтън - Тръмп

- Петролът се търгува около 45 долара за барел преди дискусиите днес в Алжир - Потребителското доверие в САЩ достигна най-високи стойности за последните девет години - Рали на долара след президентските дебати Иран отхвърли предложението да замрази сегашното си производство на нива от 3.6 милиона барела на ден и вместо това..

публикувано на 28.09.16 в 08:06

Мексиканското песо определи Хилари Клинтън за победил в първия президентски дебат в САЩ

Мексиканското песо поскъпна рязко през днешната азиатска търговия, тъй като инвеститорите на финансовите пазари прецениха, че Хилари Клинтън се е представила по-добре от Доналд Тръмп на проведения в ранните часове на деня първи телевизионен президентски дебат в САЩ. Точно преди седмица мексиканската валута се обезцени до рекордни исторически дъна..

публикувано на 27.09.16 в 11:25