Силни печалби на йената и стерлинга срещу долара

Снимка: Архив
 

Доларът падна значително срещу йената и стерлинга в сряда заради опасенията за размера и времето на евентуалното редуциране на стимулите на Федералния резерв. Долар/йена слезе до 7-седмично дъно и заради очакванията, че японските инвеститори ще репатрират печалби от чужбина преди средата на август. Стерлингът притисна зелените пари и удари най-високи стойности за последния един месец и половина. Това стана защото инвеститорите придвижиха за по-рано очакванията си за повишение на лихвите от рекордно ниските нива след пресконференнция на председателя на АЦБ.

Настроенията за долара значително се промениха след доклада за трудовата заетост в края на миналата седмица. Той загатна, че Фед ще е по-търпелив при отдръпването на стимулите. Липсата на значими новини от икономическия календар на САЩ през тази седмица също не провокира инвеститорите да купуват долари.

Все пак загубите на долара могат да бъдат ограничени след коментарите във вторник на председателя на Фед-Чикаго Чарлз Евънс, който е и сред имащите право на глас при определянето на лихвите, че централната банка вероятно ще намали покупките на облигации по-късно през годината. По-слаби покупки от Фед могат да доведат до по-високи лихви, което е притегателно за евентуални купувачи на долари.

Йената, която е търсена като валута предлагаща сигурност, реализира широки печалби срещу основните валути, тъй като световните пазари отчитаха спад. Долар/йена попадна под сериозен натиск при пробива на 97,50, който породи разпродажби от задействането на стоп ордери. Това бързо свали двойката до 96,41, най-ниска стойност след 20 юни. Днес сутринта котировките бяха 96,73. Японската валута е най-търсената през последните 7 дни. Кросът евро/йена слезе на 128,86. Единната валута обаче расте срещу долара и е на 1,3333.

Бизнесът в Япония спира работа за няколко седмици около средата на август покрай празниците Обън. Дилърите очакват търсенето на йени от японските инвеститори да нарасне преди големите влизащи капиталови потоци от плащанията на лихви по същото време върху огромните японски притежания на американски облигации.

Паундът междувременно е на 1,5494 срещу долара, въпреки че вчера в един момент пропадна до интрадневно дъно от 1,5205 малко след публикуването на доклада за инфлацията на АЦБ, който обвърза бъдещите покачвания на лихвите със спад на безработицата. На пресконференция във вторник председателят на АЦБ Марк Карни заяви, че бъдещите повишения на лихвите на острова няма да се случат, докато безработицата не падне до 7%, което изглежда много малко вероятно поне през следващите 3 години. Пазарите обаче направиха друго заключение след последните позитивни данни от Великобритания, а именно, че безработицата ще спада по-бързо отколкото АЦБ планира това да стане за 3 години. След доклада на банката пазарите на фючърси калкулираха 90% шанс за повишение на лихвите от сегашните 0,5% в рамките на 3 години, както и известен шанс това да се случи още през 2015 година. В рамките на 4 години фючърсите калкулираха по-голяма вероятност за две повишения от по 25 базови пункта. Промените настъпиха, след като последните данни загатват за доста по-добра икономика, отколкото АЦБ очакваше преди 1-2 месеца. На пазар, който зависи от излизащите данни, участниците не могат да останат безразлични и да приемат прогнозите на централната банка, когато текущите данни показват по-различна картина.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Технически анализ GBP/USD за 30.09.2016

GBP/USD През последните три месеца двойката се търгува в рейнджа между 1,28 и 1,35 като на няколко пъти бяха атакувани въпросните нива, но не бяха преодолени. Сега е поредната атака, този път в посока надолу към подкрепата при 1,28. Подкрепа е рекордното дъно на 1,28, което засега спира спада. Пробив надолу лесно може да отиде до 1,20...

публикувано на 30.09.16 в 08:30

Доларът се стабилизира след добри икономически данни

-   Долара се стабилизира след данни от САЩ подкрепящи повишение на лихвите -   Акциите от финансовия сектор под напрежение -   Индекса на потребителските цени в Япония с шести пореден месец на спад -   Фабричната активност в Китай се повиши незначително през септември Финалната оценка за БВП на САЩ през второто..

публикувано на 30.09.16 в 08:12

Доларът пада, но този път и йената го последва

-   Петролът се изстреля нагоре -   Акциите на енергийните компании – начело на растежа на финансовите пазари -   Доларовият индекс се понижи за четвърти пореден ден, но и йената пада ОПЕК прие предварително споразумение, според което ще намалее производството за първи път след осем години до нива между 32,5 и 33..

публикувано на 29.09.16 в 08:24

Рали на долара след дебата Клинтън - Тръмп

- Петролът се търгува около 45 долара за барел преди дискусиите днес в Алжир - Потребителското доверие в САЩ достигна най-високи стойности за последните девет години - Рали на долара след президентските дебати Иран отхвърли предложението да замрази сегашното си производство на нива от 3.6 милиона барела на ден и вместо това..

публикувано на 28.09.16 в 08:06

Мексиканското песо определи Хилари Клинтън за победил в първия президентски дебат в САЩ

Мексиканското песо поскъпна рязко през днешната азиатска търговия, тъй като инвеститорите на финансовите пазари прецениха, че Хилари Клинтън се е представила по-добре от Доналд Тръмп на проведения в ранните часове на деня първи телевизионен президентски дебат в САЩ. Точно преди седмица мексиканската валута се обезцени до рекордни исторически дъна..

публикувано на 27.09.16 в 11:25