Доларът отскочи от 7-седмичното дъно спрямо еврото

Снимка: Архив
 

В петък доларът отскочи от 7-седмичното дъно спрямо основните валути, след като инвеститорите сметнаха, че разпродажбата е прекалена и споделиха, че очакват данните през новата седмица да покажат подобряване в икономиката на САЩ.

Американската валута падаше през всяка сесия, откакто данните за работните места в САЩ намалиха очакванията, че Фед ще започне да намалява количествата на месечно изкупуваните облигации още през септември.

Но някои търговци казаха, че разпродажбата е отишла твърде далеч, имайки предвид факта, че най-вероятно Фед все пак ще бъде първата централна банка, която да започне намаляване на програмата си за икономически стимули. Очаква се данните през тази седмица да покажат ръст в продажбите на дребно и потребителската инфлация, подкрепяйки очакванията Фед да предприеме нещо през следващите седмици.

Продажбите на дребно в САЩ през юли ще бъдат обявени във вторник, като икономистите очакват ръст от 0,3%. Потребителските цени, които пък ще излязат в четвъртък, вероятно ще покажат увеличение от 2,0% на годишна база, отново за юли. През седмицата ще излязат данни също за жилищата и за регионалното производство.

Доларовият индекс, който измерва силата на долара спрямо кошница от валути, се покачи с 0,2% до 81,124. Той удари дъно на 80,868 в четвъртък, което е най- ниската стойност от 19-и юни насам.

Австралийският долар се покачи спрямо американския до най-високата си стойност за последната седмица, подкрепен от силните данни за изходящата фабрична продукция в Китай, но стратези предупредиха, че възходът може да се окаже временен.

Китай, втората най-голяма икономика в света, обяви, че фабричното производство е нараснало с 9,7% през юли, побеждавайки прогнозите, докато продажбите на дребно са нараснали с 13,2%, а инфлацията се е запазила стабилна.

Австралийската валута поскъпна с 1,0% до 0,9194 американски долара, увеличавайки печалбата от 1,2% през предишния ден, предизвикана от по-силните от очакваното данни за търговията на Китай, който се явява най-големият експортен пазар за Австралия. Австралийският долар се възстанови рязко от 3-годишното дъно на 0,8848 цента, достигнато на 5-и август. Резервната банка на Австралия намали основния си лихвен процент до рекордно ниските 2,5% миналата седмица.

През изминалата седмица американският долар загуби от стойността си, след като доходностите на американските облигации се успокоиха. Доходностите на 10-годишните правителствени облигации остават под върховете над 2,7%, достигнати след публикуването на данните за заетостта извън селското стопанство в САЩ, а спредовете между тях и немските и японските облигации с подобен срок намаляха през последните няколко дни, което накара инвеститорите да затворят дългите си позиции в долари.

Еврото спадна с 0,3% до 1,3322, след като достигна 7-седмично дъно на 1,3400 долара в четвъртък.

Доларът измъкна печалба от 0,5% и достигна 96,54 йени, след като преди това достигна 7-седмично дъно на 95,79 йени в четвъртък.

Проучване сред 55 валутни стратези показа, че се очаква доларът да достигне 98,5 до месец, 102 йени до три месеца и 107 йени до една година, сравнено с очакванията от миналия месец съответно за 100, 102 и 107.

На седмична база еврото поскъпна с 0,5% спрямо долара, записвайки пета поредна седмица на печалби. Доларът изгуби и 2,7% спрямо йената, което е най-голямата му седмична загуба от средата на юни до сега.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Технически анализ GBP/USD за 30.09.2016

GBP/USD През последните три месеца двойката се търгува в рейнджа между 1,28 и 1,35 като на няколко пъти бяха атакувани въпросните нива, но не бяха преодолени. Сега е поредната атака, този път в посока надолу към подкрепата при 1,28. Подкрепа е рекордното дъно на 1,28, което засега спира спада. Пробив надолу лесно може да отиде до 1,20...

публикувано на 30.09.16 в 08:30

Доларът се стабилизира след добри икономически данни

-   Долара се стабилизира след данни от САЩ подкрепящи повишение на лихвите -   Акциите от финансовия сектор под напрежение -   Индекса на потребителските цени в Япония с шести пореден месец на спад -   Фабричната активност в Китай се повиши незначително през септември Финалната оценка за БВП на САЩ през второто..

публикувано на 30.09.16 в 08:12

Доларът пада, но този път и йената го последва

-   Петролът се изстреля нагоре -   Акциите на енергийните компании – начело на растежа на финансовите пазари -   Доларовият индекс се понижи за четвърти пореден ден, но и йената пада ОПЕК прие предварително споразумение, според което ще намалее производството за първи път след осем години до нива между 32,5 и 33..

публикувано на 29.09.16 в 08:24

Рали на долара след дебата Клинтън - Тръмп

- Петролът се търгува около 45 долара за барел преди дискусиите днес в Алжир - Потребителското доверие в САЩ достигна най-високи стойности за последните девет години - Рали на долара след президентските дебати Иран отхвърли предложението да замрази сегашното си производство на нива от 3.6 милиона барела на ден и вместо това..

публикувано на 28.09.16 в 08:06

Мексиканското песо определи Хилари Клинтън за победил в първия президентски дебат в САЩ

Мексиканското песо поскъпна рязко през днешната азиатска търговия, тъй като инвеститорите на финансовите пазари прецениха, че Хилари Клинтън се е представила по-добре от Доналд Тръмп на проведения в ранните часове на деня първи телевизионен президентски дебат в САЩ. Точно преди седмица мексиканската валута се обезцени до рекордни исторически дъна..

публикувано на 27.09.16 в 11:25