Доларът се покачи спрямо еврото и йената след публикуването на данните за продажбите на дребно в САЩ

Снимка: Архив
 

Доларът се покачи до едноседмичен връх спрямо еврото и йената във вторник след като продажбите на дребно, ключов показател за разходите на американските потребители, нараснаха с най- бърз темп за последните седем месеца, засилвайки очакванията Фед да намалят мерките си за стимулиране на икономиката.

Продажбите на дребно без автомобилите, бензина и строителните материали нараснаха с 0.5% през миналия месец, обявиха от Търговския департамент на САЩ. Това е най-големият им ръст от декември насам и може да се приеме като признак, че американската икономика набира скорост.

Стабилните икономически данни вероятно ще насърчат Фед да намали размера на месечно изкупуваните облигации, може би дори още през септември. Очакванията за намаляване на обема на изкупуваните облигации доведе до разпродажба на американските държавни ценни книжа и последващо увеличение на възвръщаемостите.

Забавянето на механизма, известен като “количествени облекчения”, ще подчертае разликата между по- високите американски доходности спрямо почти нулевия лихвен процент и агресивната политика на облекчения, пуснати в действие от ЯЦБ.

Йената записа най-голямата си процентна загуба спрямо еврото и долара в рамките на две седмици, след новините, че японското правителство може да намали корпоративния данък.

По време на късната нюйоркска търговия доларът бе на печалба от 1,34% спрямо йената, търгувайки се за 98,19 йени, докато миналата седмица той бе достигнал до 7- седмично дъно спрямо японската валута. Днес доларът продължи да нарства до нива от 98,40 йени.

Първоначалният възход на еврото, предизвикан от по-добрите от очакваното резултати от проучването на икономическите очаквания в Германия - ZEW, които дадоха надежда, че възстановяването на европейската икономика набира скорост, бе прекратен, след като данните за икономиката на САЩ надделяха в полза на долара, при ниските обеми на търговия през летните месеци.

Еврото последно бе на загуба от 0,25% на 1,3265 долара при дъно за сесията на 1,3232. Върхът за сесията бе достигнат на 1,3316 след публикуването на данните за Германия.Спрямо йената, еврото последно се разменяше  за 130,50 йени.

Индексът на икономическите очаквания ZEW, който показа, че икономическите условия са се подобрили между август и юли, следва данните от миналата седмица за изходящата промишлена продукция в Германия през юни, които нараснаха с най- бърз темп за последните две години.

От ЕЦБ обещаха да запазят гъвкава политика и дори са готови да намалят лихвения процент, за да подкрепят икономическото развитие. Това рязко контрастира със сигналите, давани от Фед.

Валутата на еврозоната също получи подкрепа от сигналите за стабилизирането на икономиката в блока през последните седмици, като разликата във възвръщаемостите на американските и немските ДЦК се стесни до 90 базсни пункта, като се вземе предвид, че преди това тя бе достигнала почти 7-годишен връх на 1 август на 103 базисни пункта.

БВП на еврозоната, който се очаква да бъде публикуван по- късно днес, вероятно ще покаже, че регионът е излязъл от рецесията през второто тримесечие.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Технически анализ GBP/USD за 30.09.2016

GBP/USD През последните три месеца двойката се търгува в рейнджа между 1,28 и 1,35 като на няколко пъти бяха атакувани въпросните нива, но не бяха преодолени. Сега е поредната атака, този път в посока надолу към подкрепата при 1,28. Подкрепа е рекордното дъно на 1,28, което засега спира спада. Пробив надолу лесно може да отиде до 1,20...

публикувано на 30.09.16 в 08:30

Доларът се стабилизира след добри икономически данни

-   Долара се стабилизира след данни от САЩ подкрепящи повишение на лихвите -   Акциите от финансовия сектор под напрежение -   Индекса на потребителските цени в Япония с шести пореден месец на спад -   Фабричната активност в Китай се повиши незначително през септември Финалната оценка за БВП на САЩ през второто..

публикувано на 30.09.16 в 08:12

Доларът пада, но този път и йената го последва

-   Петролът се изстреля нагоре -   Акциите на енергийните компании – начело на растежа на финансовите пазари -   Доларовият индекс се понижи за четвърти пореден ден, но и йената пада ОПЕК прие предварително споразумение, според което ще намалее производството за първи път след осем години до нива между 32,5 и 33..

публикувано на 29.09.16 в 08:24

Рали на долара след дебата Клинтън - Тръмп

- Петролът се търгува около 45 долара за барел преди дискусиите днес в Алжир - Потребителското доверие в САЩ достигна най-високи стойности за последните девет години - Рали на долара след президентските дебати Иран отхвърли предложението да замрази сегашното си производство на нива от 3.6 милиона барела на ден и вместо това..

публикувано на 28.09.16 в 08:06

Мексиканското песо определи Хилари Клинтън за победил в първия президентски дебат в САЩ

Мексиканското песо поскъпна рязко през днешната азиатска търговия, тъй като инвеститорите на финансовите пазари прецениха, че Хилари Клинтън се е представила по-добре от Доналд Тръмп на проведения в ранните часове на деня първи телевизионен президентски дебат в САЩ. Точно преди седмица мексиканската валута се обезцени до рекордни исторически дъна..

публикувано на 27.09.16 в 11:25