Доларът поскъпна поради по-високите възвръщаемости от облигациите и възможността Фед да намали стимулите

Снимка: Архив
 

Доларът поскъпна за втора поредна сесия в четвъртък, следвайки печалбите на възвръщаемостите от американските ДЦК, след като протоколът от юлското заседание на Фед циментира пазарните очаквания, че Централната банка ще намали обема на програмата си за изкупуване на облигации през септември.

Зелената валута обаче загуби част от печалбите, след като данни показаха, че първоначалните молби за помощи за безработица са нараснали миналата седмица, макар да остават близо до 6-годишното дъно. Докладът обаче не промени пазарните очаквания за постепенното намаляване на паричните стимули на Фед следващия месец.

Първоначалните молби за помощи за безработица са се увеличили с 13 000 до 336 000, което е малко над очакваното от икономистите ниво, показаха вчера данни от министерството на труда.

Въпреки увеличението 4-седмичната пълзяща средна за нови молби, която дава по-добро четене на тенденциите на пазара на труда, защото изглажда волатилността, спадна до най-ниското си ниво от ноември 2007-а насам.

По време на следобедните часове на нюйоркската сесия, доларът бе на печалба от 0,3% спрямо кошница от валути - на 81.449, след като проби през съпротивата на 200-дневната пълзяща средна на 81.604. Той достигна дневен връх на 81.719, постигайки едноседмичен връх.

10-годишните съкровищни облигации достигнаха нов 2-годишен връх в четвъртък на 2,936%. Подобен ръст на възвръщаемостите може да увеличи атрактивността на активите, деноминирани в долари.

Доларът достигна повече от 2-седмичен връх спрямо йената на 99.00, подминавайки върха от 15-и август на 98.66 йени, който играеше ролята на съпротива. Последно зелената валута се търгуваше на печалба от 1% за 98.87 йени.

Еврото остана без особена промяна спрямо долара около нивото 1.3350. Според техническите анализатори подкрепата се намира на 1.3243 долара, връх, достигнат на 1-ви май.

Еврото възстанови загубите спрямо долара и спечели спрямо останалите валути, след като данни за прогнозния индекс на бизнес активността показаха ръст над очакваното, с Германия начело.

Единната валута най-накрая спечели подкрепата на инвеститорите, след като бе отбягвана през по-голямата част от финансовата криза. Някои инвеститори са убедени, че еврозоната, водена от Германия, най-после е обърнала нова страница.

Данните за бизнес активността спечелиха 0,9% на еврото спрямо йената до 131.64 йени.

Европейската валута спечели и 0,5% срещу паунда, разменяйки се за 85.68 пенса и достигна 3-годишен връх спрямо норвежката крона на 8.1649 крони.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Технически анализ GBP/USD за 30.09.2016

GBP/USD През последните три месеца двойката се търгува в рейнджа между 1,28 и 1,35 като на няколко пъти бяха атакувани въпросните нива, но не бяха преодолени. Сега е поредната атака, този път в посока надолу към подкрепата при 1,28. Подкрепа е рекордното дъно на 1,28, което засега спира спада. Пробив надолу лесно може да отиде до 1,20...

публикувано на 30.09.16 в 08:30

Доларът се стабилизира след добри икономически данни

-   Долара се стабилизира след данни от САЩ подкрепящи повишение на лихвите -   Акциите от финансовия сектор под напрежение -   Индекса на потребителските цени в Япония с шести пореден месец на спад -   Фабричната активност в Китай се повиши незначително през септември Финалната оценка за БВП на САЩ през второто..

публикувано на 30.09.16 в 08:12

Доларът пада, но този път и йената го последва

-   Петролът се изстреля нагоре -   Акциите на енергийните компании – начело на растежа на финансовите пазари -   Доларовият индекс се понижи за четвърти пореден ден, но и йената пада ОПЕК прие предварително споразумение, според което ще намалее производството за първи път след осем години до нива между 32,5 и 33..

публикувано на 29.09.16 в 08:24

Рали на долара след дебата Клинтън - Тръмп

- Петролът се търгува около 45 долара за барел преди дискусиите днес в Алжир - Потребителското доверие в САЩ достигна най-високи стойности за последните девет години - Рали на долара след президентските дебати Иран отхвърли предложението да замрази сегашното си производство на нива от 3.6 милиона барела на ден и вместо това..

публикувано на 28.09.16 в 08:06

Мексиканското песо определи Хилари Клинтън за победил в първия президентски дебат в САЩ

Мексиканското песо поскъпна рязко през днешната азиатска търговия, тъй като инвеститорите на финансовите пазари прецениха, че Хилари Клинтън се е представила по-добре от Доналд Тръмп на проведения в ранните часове на деня първи телевизионен президентски дебат в САЩ. Точно преди седмица мексиканската валута се обезцени до рекордни исторически дъна..

публикувано на 27.09.16 в 11:25