Доларът спадна след разочароващите данни за жилищата в САЩ

Снимка: Архив
 

Доларът спадна спрямо кошница от валути в петък, оттегляйки се от 3-седмичния връх спрямо йената, след като рязък спад в продажбите на жилища в САЩ намали очакванията, че Фед ще намали програмата си за изкупуване на активи следващия месец.

Еврото се изкачи за малко над 1,34 след данните, запътвайки се отново към 6-месечния връх, достигнат във вторник. Признаците за подобряване на икономиката в еврозоната подпомогнаха валутата през последните седмици.

Продажбите на нови жилища в САЩ спаднаха с 13,4% през юли, до най-ниската си стойност за последните девет месеца, наранени от ръста на ипотечните лихви, поставяйки под въпрос дали икономиката е толкова здрава, колкото смятат повечето хора.

Доларът спадна с 0,2% спрямо кошница от шест основни валути до 81,360.

Несигурността около това кога Фед ще започне да намалява програмата си за месечно изкупуване на облигации на стойност 85 млрд. долара поставяше под натиск долара през последните седмици. Протоколът от юлското заседание на Фед показа различни мнения сред членовете на Федералния комитет по отворения пазар, относно това кога трябва да действа централната банка.

Валутните спекуланти намалиха залозите си в полза на долара за пета поредна седмица през седмицата, завършила на 20 август, показаха в петък данни на Комисията за търговия на стокови фючърси.

Стойността на нетните дълги позиции в долари спадна до 13,53 млрд., което е най- ниската стойност за последните два месеца, от 17,62 млрд. през предишната. Спекулантите бяха оптимистични спрямо еврото за трета поредна седмица.

Еврото поскъпна с 0,2% до 1,3383 долара, подпомогнато от коментарите на представителя на ЕЦБ Евалд Новоти, който заяви, че не вижда причина ЕЦБ да намали лихвения процент. Той говори, след като проучвания показаха, че икономическата дейност в еврозоната се е ускорила.

Второ четене на немския БВП потвърди, че най-голямата икономика в Европа е нараснала с 0,7% през второто тримесечие, подпомогната от търсенето на вътрешния пазар.

Скорошният възход тласна лихвите на паричния пазар на еврозоната по-високо, и ако се запазят, вероятно биха поставили под въпрос ефективността на обещанието на ЕЦБ да запази лихвените проценти ниски, докато икономиката се възстанови напълно.

Доларът спадна с 0,1% до 98,68 йени, след като достигна 3-седмичен връх на 99,15.

Въпреки натиска, зелената валута все още е силно предпочитана от инвеститорите спрямо йената през тази година. На седмична база тя поскъпна с 1,1% спрямо японската валута, а на годишна с 13,7%.

Еврото поскъпна с 0,1% до 132,04 йени, след като докосна едномесечен връх на 132,42 йени.

Доларът спадна и спрямо останалите валути, като в момента е на загуба от 0,2% до 0,9211 швейцарски франка. Австралийският долар спечели 0,3% до 0,9033 цента.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Технически анализ GBP/USD за 30.09.2016

GBP/USD През последните три месеца двойката се търгува в рейнджа между 1,28 и 1,35 като на няколко пъти бяха атакувани въпросните нива, но не бяха преодолени. Сега е поредната атака, този път в посока надолу към подкрепата при 1,28. Подкрепа е рекордното дъно на 1,28, което засега спира спада. Пробив надолу лесно може да отиде до 1,20...

публикувано на 30.09.16 в 08:30

Доларът се стабилизира след добри икономически данни

-   Долара се стабилизира след данни от САЩ подкрепящи повишение на лихвите -   Акциите от финансовия сектор под напрежение -   Индекса на потребителските цени в Япония с шести пореден месец на спад -   Фабричната активност в Китай се повиши незначително през септември Финалната оценка за БВП на САЩ през второто..

публикувано на 30.09.16 в 08:12

Доларът пада, но този път и йената го последва

-   Петролът се изстреля нагоре -   Акциите на енергийните компании – начело на растежа на финансовите пазари -   Доларовият индекс се понижи за четвърти пореден ден, но и йената пада ОПЕК прие предварително споразумение, според което ще намалее производството за първи път след осем години до нива между 32,5 и 33..

публикувано на 29.09.16 в 08:24

Рали на долара след дебата Клинтън - Тръмп

- Петролът се търгува около 45 долара за барел преди дискусиите днес в Алжир - Потребителското доверие в САЩ достигна най-високи стойности за последните девет години - Рали на долара след президентските дебати Иран отхвърли предложението да замрази сегашното си производство на нива от 3.6 милиона барела на ден и вместо това..

публикувано на 28.09.16 в 08:06

Мексиканското песо определи Хилари Клинтън за победил в първия президентски дебат в САЩ

Мексиканското песо поскъпна рязко през днешната азиатска търговия, тъй като инвеститорите на финансовите пазари прецениха, че Хилари Клинтън се е представила по-добре от Доналд Тръмп на проведения в ранните часове на деня първи телевизионен президентски дебат в САЩ. Точно преди седмица мексиканската валута се обезцени до рекордни исторически дъна..

публикувано на 27.09.16 в 11:25