Доларът поскъпна спрямо йената и спадна спрямо еврото поради намалялото напрежение около Сирия

Снимка: Архив
 

Доларът се изкачи до почти 7-седмичен връх спрямо йената във вторник, след като намаляващото напрежение около Сирия и окуражителните икономически данни от Китай подкопаха търсенето на безопасната японска валута.

Йената падна също така и до 3-1/2 – месечно дъно спрямо еврото, докато високодоходните австралийски и новозеландски долари спечелиха поради нарасналия апетит за риск.

Вчера Сирия прие предложението на Русия да предаде химическите си оръжия и спечели отсрочка от заплахата за военен удар. Дипломатическата инициатива отбеляза повратна точка, след седмици на напрежение, през които Западът очевидно най-после се бе насочил към интервенция в две и половина годишната война.

Добавяйки към позитивните настроения на финансовите пазари, Китай отчете по-добри от очакваното продажби на дребно и индустриално производство, които укрепиха надеждите, че втората най-голяма икономика в света се стабилизира, след повече от две години на забавяне.

Доларът поскъпна с 0,7% до 100,40 йени, като преди това достигна до 100,52, връх, последно видян на 22-ри юли.

Еврото пък бе на печалба от 0,9% до 133,16 йени, като преди това достигна най-високото си ниво от края на май до сега на 133,29.

Йената отслабна и поради публикуването на протокола от августовското заседание на ЯЦБ, който показа, че членовете са уверени, че агресивната парична политика на банката помага да се достигне до икономическо възстановяване.

Доларът поскъпна с 0,3% спрямо швейцарския франк до 0,9342 франка, но спадна спрямо австралийския и новозеландския долари. Австралийският долар достигна почти 7- седмичен връх и последно се търгуваше за 0,9295 цента, или на печалба от 1%. Новозеландският долар спечели 0,7% до 0,8050 цента.

Анализатори споделиха, че движението на долара вероятно ще бъде ограничено засега, след като разочароващите данни за работните места от миналия петък разпалиха несигурност относно това дали Фед ще започне да намалява стимулите още този месец. Заседанието на централната банка ще се проведе следващата седмица на 17-18 септември.

Проучване показа, че икономистите очакват Фед да обяви скромно намаление в своята програма за месечно изкупуване на облигации на стойност 85 млрд. долара от около 10 млрд.

Еврото бе на печалба от 0,1% до 1,3268 долара, задържайки се близо до достигнатия в понеделник връх на 1,3280, който е и най-високият от 29-и август до сега.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Технически анализ GBP/USD за 30.09.2016

GBP/USD През последните три месеца двойката се търгува в рейнджа между 1,28 и 1,35 като на няколко пъти бяха атакувани въпросните нива, но не бяха преодолени. Сега е поредната атака, този път в посока надолу към подкрепата при 1,28. Подкрепа е рекордното дъно на 1,28, което засега спира спада. Пробив надолу лесно може да отиде до 1,20...

публикувано на 30.09.16 в 08:30

Доларът се стабилизира след добри икономически данни

-   Долара се стабилизира след данни от САЩ подкрепящи повишение на лихвите -   Акциите от финансовия сектор под напрежение -   Индекса на потребителските цени в Япония с шести пореден месец на спад -   Фабричната активност в Китай се повиши незначително през септември Финалната оценка за БВП на САЩ през второто..

публикувано на 30.09.16 в 08:12

Доларът пада, но този път и йената го последва

-   Петролът се изстреля нагоре -   Акциите на енергийните компании – начело на растежа на финансовите пазари -   Доларовият индекс се понижи за четвърти пореден ден, но и йената пада ОПЕК прие предварително споразумение, според което ще намалее производството за първи път след осем години до нива между 32,5 и 33..

публикувано на 29.09.16 в 08:24

Рали на долара след дебата Клинтън - Тръмп

- Петролът се търгува около 45 долара за барел преди дискусиите днес в Алжир - Потребителското доверие в САЩ достигна най-високи стойности за последните девет години - Рали на долара след президентските дебати Иран отхвърли предложението да замрази сегашното си производство на нива от 3.6 милиона барела на ден и вместо това..

публикувано на 28.09.16 в 08:06

Мексиканското песо определи Хилари Клинтън за победил в първия президентски дебат в САЩ

Мексиканското песо поскъпна рязко през днешната азиатска търговия, тъй като инвеститорите на финансовите пазари прецениха, че Хилари Клинтън се е представила по-добре от Доналд Тръмп на проведения в ранните часове на деня първи телевизионен президентски дебат в САЩ. Точно преди седмица мексиканската валута се обезцени до рекордни исторически дъна..

публикувано на 27.09.16 в 11:25