Стенограмата от последното заседание на АЦБ „изстреля“ британската лира

Снимка: Архив

Оповестената днес стенограма от последното заседание на Английската централна банка, проведено в началото на месеца (на 4-ти и 5-и септември), показва единодушно гласуване (с 9 на 0 гласа) за запазване на рекордно ниската британска лихва от 0,50% и единодушно гласуване (с 9 на 0 гласа) за запазване на "замразената" програма за покупки на британски ценни книжа в 375 млрд. паунда.

Никой от членовете на Централната банка не вижда необходимост от по-нататъшни парични стимули на този етап, въпреки че някои банкери не изключват възможността за подобна необходимост в бъдеще.

Единодушното решение на АЦБ е факт на фона на сигналите за по-силен от прогнозите икономически растеж на Великобритания.

Заседанието през септември е второто, след като АЦБ оповести в началото на август своите нови бъдещи насоки за паричната и лихвена политика. През август Централната банка обеща да запази рекордно ниската британска лихва от 0,5% докато безработицата на Острова не падне към 7% и докато инфлацията остане под 2,5% в двугодишен план. На заседанието този месец всички представители на АЦБ са стигнали до заключение, че тези условия остават в сила.

Протоколите от последното заседание също така показват, че има нарастващи сигнали, че икономическото възстановяване във Великобритания бележи напредък след серията обещаващи данни.

АЦБ прогнозира икономически растеж от 0,7% през третото тримесечие, като това е повишение спрямо прогнозата през август за растеж с 0,5%, показва днешната стенограма от последното заседание на банката. Екипът икономисти на банката дори вижда предварителни сигнали за още по-бърз растеж през последното тримесечие на годината.

Допълнителни парични стимули биха били уместни, само ако икономическото възстановяването започне да се колебае. Централната банка отбелязва и подобряване на икономическата картина в еврозоната, но и влошаващи се перспективи в някои развиващи се пазари.

Засилването на британската лира помага за ограничаване на инфлационния натиск във Великобритания, но представителите на АЦБ смятат, че съществува риск високите цени на петрола да доведат до повишение на инфлацията.

На последното заседание АЦБ също така е обсъждала цените на жилищата в страната, които продължават да бележат сериозен ръст. Някои икономисти се опасяват, че Великобритания е изложена на риск от поява на нов балон в сектора на недвижимите имот. Членовете на Централната банка посочват, че бързо растящите жилищни цени могат да станат повод за безпокойство, но АЦБ и регулаторните органи имат голям набор от налични инструменти за справяне с този проблем, показа стенограмата от последното заседание на банката.

Британската лира реагира с нов ръст на валутните пазари на стенограмата от последното заседание на АЦБ. Възходящата ревизия на прогнозите за икономическия растеж през третото тримесечие и фактът, че никой от представители на АЦБ не вижда необходимост от по-нататъшни парични стимули (на този етап), подсили спекулациите на финансовите пазари, че Централната банка може да прибегне до по-скорошно от прогнозите повишение на британската лихва. След оповестената стенограма на АЦБ участниците на британския паричен пазар вече оценяват на около 76% вероятността за първо повишение на лихвата през ноември 2014-а година спрямо предишна вероятност от около 67%.

Паундът "се изстреля" към нов 8-месечен връх около 1,5970 долара, а еврото падна към 0,8359 британски лири - точно над 8-месечното дъно от 13-и август от 0,8357 паунда.

Сега оферти "продава" за британската лира има към 1,5980/1,6000 долара - точно под опциите с падеж от 17:00 ч. в 1,6000 нивото. Към 1,6010 долара лежи и следващата важна техническа зона на съпротива за паунда (76,4%-на корекция на тазгодишния негов спад от върха около 1,6380 от 2-ри януари до дъното към 1,4812 от 9-и юли).

Близка зона на подкрепа за британската лира лежи около 1,5950/25 (опции с падеж от 17:00 ч.) и следващата подкрепа и оферти "купува" са разположени към 1,5900/1,5884 (следобеден падеж на опции в 1,5900 и важни дъна от вчера и по-рано днес към 1,5891/84 долара).

Графика на британска лира/долар (на дневна база)

 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Технически анализ GBP/USD за 30.09.2016

GBP/USD През последните три месеца двойката се търгува в рейнджа между 1,28 и 1,35 като на няколко пъти бяха атакувани въпросните нива, но не бяха преодолени. Сега е поредната атака, този път в посока надолу към подкрепата при 1,28. Подкрепа е рекордното дъно на 1,28, което засега спира спада. Пробив надолу лесно може да отиде до 1,20...

публикувано на 30.09.16 в 08:30

Доларът се стабилизира след добри икономически данни

-   Долара се стабилизира след данни от САЩ подкрепящи повишение на лихвите -   Акциите от финансовия сектор под напрежение -   Индекса на потребителските цени в Япония с шести пореден месец на спад -   Фабричната активност в Китай се повиши незначително през септември Финалната оценка за БВП на САЩ през второто..

публикувано на 30.09.16 в 08:12

Доларът пада, но този път и йената го последва

-   Петролът се изстреля нагоре -   Акциите на енергийните компании – начело на растежа на финансовите пазари -   Доларовият индекс се понижи за четвърти пореден ден, но и йената пада ОПЕК прие предварително споразумение, според което ще намалее производството за първи път след осем години до нива между 32,5 и 33..

публикувано на 29.09.16 в 08:24

Рали на долара след дебата Клинтън - Тръмп

- Петролът се търгува около 45 долара за барел преди дискусиите днес в Алжир - Потребителското доверие в САЩ достигна най-високи стойности за последните девет години - Рали на долара след президентските дебати Иран отхвърли предложението да замрази сегашното си производство на нива от 3.6 милиона барела на ден и вместо това..

публикувано на 28.09.16 в 08:06

Мексиканското песо определи Хилари Клинтън за победил в първия президентски дебат в САЩ

Мексиканското песо поскъпна рязко през днешната азиатска търговия, тъй като инвеститорите на финансовите пазари прецениха, че Хилари Клинтън се е представила по-добре от Доналд Тръмп на проведения в ранните часове на деня първи телевизионен президентски дебат в САЩ. Точно преди седмица мексиканската валута се обезцени до рекордни исторически дъна..

публикувано на 27.09.16 в 11:25