Положителните данни от САЩ спряха поевтиняването на долара, но перспективите остават мрачни

Снимка: Архив

Доларът спря поевтиняването си в четвъртък, след като икономическите данни от САЩ показаха, че молбите за обезщетение при безработица за последната седмица са били 309 хиляди, което е в близост до 6-годишното дъно на показателя. В подкрепа на долара бяха и данните за повишение на продажбите на жилища и ръст на филаделфийския бизнес индекс. Това стана ден, след като щатската валута изгуби голяма част от стойността си поради шокиращото решение на Фед да продължи да се придържа към програмата си за стимулиране на икономиката, но перспективите пред долара остават мрачни, тъй като се очаква лихвените проценти в САЩ да останат ниски още известно време.

Председателят на Фед Бен Бернанке отказа да се ангажира с коментар дали намаляването на стимулите ще започне още през тази година. От Фед също така намалиха прогнозите си за растежа през 2013-а и 2014-а година, позовавайки се на деформации в икономиката, които биха могли да бъдат породени от строгата фискална политика и по-високите лихви по ипотеките.

Традиционно приеманата като безопасно убежище за капитала йена също понижи стойността си в сряда, падайки до три и половина годишно дъно спрямо еврото, след като решението на Фед предизвика рязкото покачване на по-рисковите активи и валути. Разпродажбите на йената бяха толкова масови, че тя достигна и 23-годишно дъно спрямо швейцарския франк.

Доларовият индекс последно бе на печалба от 0,2% до 80,376, заличавайки част от загубите от 1,1% от предишния ден, през който бе регистриран най-големия еднодневен спад на индекса за последните два месеца, дошъл след решението на Фед да запази програмата си за месечно изкупуване на облигации на стойност 85 млрд. долара. Масовите очаквания бяха за намаляване на изкупуваните активи с 10 млрд. долара месечно.

Индексът спадна до нива, последно видени доста преди Бернанке да представи за пръв път идеята за намаляването на стимулите през май. В сряда той падна до най-ниските си нива от февруари насам.

Еврото достигна седем и половина месечен връх на 1,3568, като върхът за тази година е на 1,3711, което е и целта на някои евро бикове, споделиха търговци. Единната валута последно бе без особена промяна на 1,3535 долара за 1 евро.

По-високодоходните валути също успяха да се наложат, след като кранът за евтините долари остана отворен. Новозеландският долар се изкачи до 4-месечен връх, подкрепен допълнително и от данни, показващи, че новозеландската икономика е нараснала с по-добро от очакваното темпо през второто тримесечие.

Възходът на рисковите активи се отрази и на йената. Еврото достигна три и половина годишен връх спрямо японската валута на 134,94 йени, докато доларът спечели 1,5% до 99,42 йени, отдалечавайки се от 3-седмичното дъно на 97,75 йени, достигнато в сряда. Движенията на долара спрямо йената бяха повлияни от два основни фактора - спада в доходността на облигациите в САЩ и увеличението на риск апетита. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Технически анализ GBP/USD за 30.09.2016

GBP/USD През последните три месеца двойката се търгува в рейнджа между 1,28 и 1,35 като на няколко пъти бяха атакувани въпросните нива, но не бяха преодолени. Сега е поредната атака, този път в посока надолу към подкрепата при 1,28. Подкрепа е рекордното дъно на 1,28, което засега спира спада. Пробив надолу лесно може да отиде до 1,20...

публикувано на 30.09.16 в 08:30

Доларът се стабилизира след добри икономически данни

-   Долара се стабилизира след данни от САЩ подкрепящи повишение на лихвите -   Акциите от финансовия сектор под напрежение -   Индекса на потребителските цени в Япония с шести пореден месец на спад -   Фабричната активност в Китай се повиши незначително през септември Финалната оценка за БВП на САЩ през второто..

публикувано на 30.09.16 в 08:12

Доларът пада, но този път и йената го последва

-   Петролът се изстреля нагоре -   Акциите на енергийните компании – начело на растежа на финансовите пазари -   Доларовият индекс се понижи за четвърти пореден ден, но и йената пада ОПЕК прие предварително споразумение, според което ще намалее производството за първи път след осем години до нива между 32,5 и 33..

публикувано на 29.09.16 в 08:24

Рали на долара след дебата Клинтън - Тръмп

- Петролът се търгува около 45 долара за барел преди дискусиите днес в Алжир - Потребителското доверие в САЩ достигна най-високи стойности за последните девет години - Рали на долара след президентските дебати Иран отхвърли предложението да замрази сегашното си производство на нива от 3.6 милиона барела на ден и вместо това..

публикувано на 28.09.16 в 08:06

Мексиканското песо определи Хилари Клинтън за победил в първия президентски дебат в САЩ

Мексиканското песо поскъпна рязко през днешната азиатска търговия, тъй като инвеститорите на финансовите пазари прецениха, че Хилари Клинтън се е представила по-добре от Доналд Тръмп на проведения в ранните часове на деня първи телевизионен президентски дебат в САЩ. Точно преди седмица мексиканската валута се обезцени до рекордни исторически дъна..

публикувано на 27.09.16 в 11:25