Доларът падна на 8-месечно дъно спрямо еврото

Снимка: Архив
 

Американският долар падна за пета поредна сесия спрямо кошница от основни валути в четвъртък, достигайки 8-месечно дъно, поради притесненията относно спирането на работата на правителството и влиянието, което ще окаже това върху световната икономика.

Ако частичното прекратяване на работата на правителството, което се случва за пръв път от 17 години, приключи скоро, това вероятно ще има ограничен ефект върху икономиката на САЩ. Въпреки това, колкото по-дълго се проточи, толкова по-голям ще бъде отрицателният ефект върху икономическата активност.

Доларовият индекс, който измерва силата на долара спрямо кошница от шест основни валути, достигна дъно на 79.627, стойност, последно достигната през февруари. Последно той се търгуваше на загуба от 0,2% на 79.758. Еврото е доминиращият компонент на индекса.

Единната валута на еврозоната достигна до 8-месечен връх спрямо долара, подкрепена от слабите данни за САЩ, очевидната липса на загриженост от страна на ЕЦБ относно скорошната сила на валутата и по-добрите от очакваното данни за еврозоната.

Еврото последно се търгуваше на печалба от 0,3% за 1.3621 долара, недалеч от върха за сесията на 1.3645, което е и най-високата стойност на валутата от 4-ти февруари до сега.

Валутите за кратко продължиха покачването си спрямо долара в четвъртък и  поради инцидент със стрелба край Белия дом, който изостри и без това напрегнатите поради прекратяването на работата на правителството пазари.

Освен опасенията поради преустановяването на работата на правителството върху долара натежаха и данните за САЩ, показващи охлаждане в сектора на услугите през миналия месец, след като темпото на новите поръчки спадна, а наемането се забави.

Проблемите в правителството дойдоха няколко седмици преди началото на следващата политическа битка за лимита на федералния дълг. Ако опитът да бъде увеличен лимитът се окаже неуспешен, може да се стигне до неизпълнение на задълженията, както и до увреждане не само на американската, но и на световната икономика.

Обявяването на данните за заетостта извън селското стопанство в САЩ също няма да се състои, поради спирането на работата на правителството, обявиха от Министерството на труда в САЩ. Не е обявена и алтернативна дата.

Доларът едва реагира и на данните, сочещи възстановяване на трудовия пазар. Броят на американците, подали нови молби за помощи за безработни, бе по-малък през миналата седмица, но остава на нивата отпреди рецесията.

По-добрите от очакваното продажби на дребно, възстановяването в сектора на услугите на еврозоната и скокът в сектора на услугите в Италия подкрепиха единната валута. Политическата стабилност, която донесе победата на италианското правителство при вота на недоверие, също помогна на еврото.

Спрямо йената, еврото спечели 0,2% до 132.42 йени, докато доларът бе на загуба от 0,1% на 97.21 йени. По-рано американската валута достигна 5-седмично дъно на 96.92 йени.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Технически анализ GBP/USD за 30.09.2016

GBP/USD През последните три месеца двойката се търгува в рейнджа между 1,28 и 1,35 като на няколко пъти бяха атакувани въпросните нива, но не бяха преодолени. Сега е поредната атака, този път в посока надолу към подкрепата при 1,28. Подкрепа е рекордното дъно на 1,28, което засега спира спада. Пробив надолу лесно може да отиде до 1,20...

публикувано на 30.09.16 в 08:30

Доларът се стабилизира след добри икономически данни

-   Долара се стабилизира след данни от САЩ подкрепящи повишение на лихвите -   Акциите от финансовия сектор под напрежение -   Индекса на потребителските цени в Япония с шести пореден месец на спад -   Фабричната активност в Китай се повиши незначително през септември Финалната оценка за БВП на САЩ през второто..

публикувано на 30.09.16 в 08:12

Доларът пада, но този път и йената го последва

-   Петролът се изстреля нагоре -   Акциите на енергийните компании – начело на растежа на финансовите пазари -   Доларовият индекс се понижи за четвърти пореден ден, но и йената пада ОПЕК прие предварително споразумение, според което ще намалее производството за първи път след осем години до нива между 32,5 и 33..

публикувано на 29.09.16 в 08:24

Рали на долара след дебата Клинтън - Тръмп

- Петролът се търгува около 45 долара за барел преди дискусиите днес в Алжир - Потребителското доверие в САЩ достигна най-високи стойности за последните девет години - Рали на долара след президентските дебати Иран отхвърли предложението да замрази сегашното си производство на нива от 3.6 милиона барела на ден и вместо това..

публикувано на 28.09.16 в 08:06

Мексиканското песо определи Хилари Клинтън за победил в първия президентски дебат в САЩ

Мексиканското песо поскъпна рязко през днешната азиатска търговия, тъй като инвеститорите на финансовите пазари прецениха, че Хилари Клинтън се е представила по-добре от Доналд Тръмп на проведения в ранните часове на деня първи телевизионен президентски дебат в САЩ. Точно преди седмица мексиканската валута се обезцени до рекордни исторически дъна..

публикувано на 27.09.16 в 11:25