Фискалната криза в САЩ продължава да държи долара в шах, докато йената и франкът остават "валути-убежище"

Снимка: Архив

Доларът продължава да се търгува под натиск спрямо останалите основни валути малко над 8-месечното дъно, което беше ударено миналия четвъртък, тъй като не се оправдаха надеждите на инвеститорите за евентуален прогрес през уикенда в преговорите във Вашингтон за намиране на изход от продължаващата фискална и дългова криза в САЩ.

Предпазливите позитивни очаквания от края на миналата седмица бяха попарени от изказването на говорителя на Конгреса Джон Бейнър, че "няма начин" републиканците да се съгласят на повишение на американския дългов таван, без да се включат условия за ограничаване на държавните разходи и за свиване на дефицита. По същото време финансовият министър Джейкъб Лю отново изрази сериозно безпокойство, че САЩ може да изпадне в неплатежоспособност (във фалит), ако политиците във Вашингтон не постигнат споразумение за вдигане на тавана на държавния дълг до 17-и октомври.

Липсата на прогрес в преговорите за финансиране на федералното правителство, чиято работа остава блокирана за пореден ден, и липсата на сигнали за намиране на вярното решение за вдигане на тавана на дълга засилват общото напрежение на глобалните капиталови пазари. Това доведе до спад на акциите на борсите в Азия и в Европа, като се очаква негативен старт и на фондовия пазар на Уолстрийт. Напрежението на финансовите пазари (т.нар. Risk Aversion) продължава да укрепва статута на японската йена и на швейцарския франк като основни "валути-убежище".

Днес доларът падна до 6-седмично дъно към 96,81 йени - малко над важната техническа област на подкрепа около 96,81/68 (бивше дъно от 28-и август от 96,81 йени и важна 200-дневна пълзяща-средна към 96,68) и се търгува под натиск малко над 0,9000 швейцарски франка с поглед към 1 и 1/2-годишното дъно от четвъртък около 0,8967 франка.

В същото време еврото консолидира под 1,36 долара, след като в края на петъчната търговия имаше известно закриване на "дълги" позиции в единната валута и слабо общо покриване на "къси" доларови позиции, което доведе до понижение на евро/долар към 1,3538. Еврото също се намира под натиск от продажби спрямо йената и франка, падайки към 4-седмично дъно около 131,37 йени и към дъно от 1,2252 франка.

Настройката на инвеститорите спрямо "зелените пари" продължава да бъде доста негативна. От една страна продължаващите, макар и избледняващи с всеки изминал ден надежди, че в близките дни американската администрация ще успее да поднови своята нормална работа, все още не водят до сериозна и брутална паника на глобалните капиталови пазари, което да предизвика бягство на инвеститорите към долара като "валута-убежище". От друга страна негативното влияние върху американската икономика от частичното спиране на работата на федералните власти предполага, че Федералният резерв ще продължи да налива огромна парична ликвидност всеки месец (за 85 млрд. долара) поне до края на годината и няма да прибегне до понижение на програмата за "количествени улеснения" до 2014-а година, което е негативен фактор за американската валута.

По същото време единната европейска валута продължава да намира известна подкрепа от проведения през миналата седмица успешен вот на доверие за правителството на италианския премиер Енрико Лета в Сената на Италия, което рязко парира страховете за тежка политическа криза и опасността от предсрочни избори. Липсата на опасения от страна на шефа на ЕЦБ Марио Драги от текущото засилване на стойността на еврото на валутните пазари и продължаващите да излизат относително добри икономически данни от еврозоната също оказват подкрепа за единната валута.

Петъчното низходящо движение на еврото се ограничи около добрите оферти "купува" към 1,3560/40 долара (дъна от петък и от по-рано днес; опции с падеж от 17:00 ч. в 1,3550 и важна 200-часова пълзяща-средна), от които единната европейска валута опитва известен отскок. Но оповестеният днес по-слаб от прогнозите Sentix  индекс за бизнес доверието в еврозоната през октомври и офертите "продава", разположени около 1,3590/1,3600 долара (днешен часови връх и следобеден падеж на опции в 1,3600), ограничиха сутрешното възходящо движение на еврото. Само по-трайно поскъпване на единната европейска валута обратно над 1,3600 долара може да поднови нейното възходящо движение към ключовата зона на съпротива и оферти "продава" около 1,3630/50 (8-месечен връх от 3-ти октомври към 1,3646; връх от 4-ти октомври към 1,3632 и опции с падеж от 17:00 ч. в 1,3650). Солидните стопове на "къси" позиции в евро остават пласирани над 1,3660 долара и само тяхно прицелване може да доведе до поскъпване на единната валута към важния тазгодишен връх около 1,3711 долара (връх от 1-ви февруари).

Само пробив на еврото под важната близка област на подкрепа около 1,3560/40 долара може да задълбочи неговата низходяща корекция към 1,3505 (важно бивше дъно от 2-ри октомври) и дори към ключовата зона на подкрепа около 1,3480/50 (опции с падеж от 17:00 ч. в 1,3480; серия дъна от 24-ти до 30-и септември към 1,3477/61 и важен бивш връх от 20-и август около 1,3453).

И днес вълненията на финансовите пазари ще бъдат свързани с бюджетната и дългова криза в САЩ при липсата на значими икономически показатели, като известен интерес ще представляват само данните за потребителските кредити (довечера от 22:00 ч.). Падежите на опции за евро/долар от 17:00 ч. в 1,3550, в 1,3600 и в 1,3650 нивата предполагат, че единната европейска валута ще остане да консолидира около тях, като само пробив над 1,3650 или под 1,3540 нивото може да даде по-ясна краткосрочна посока на движение за основната валутна двойка.

Графика на евро/долар (на дневна база)

 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Технически анализ GBP/USD за 30.09.2016

GBP/USD През последните три месеца двойката се търгува в рейнджа между 1,28 и 1,35 като на няколко пъти бяха атакувани въпросните нива, но не бяха преодолени. Сега е поредната атака, този път в посока надолу към подкрепата при 1,28. Подкрепа е рекордното дъно на 1,28, което засега спира спада. Пробив надолу лесно може да отиде до 1,20...

публикувано на 30.09.16 в 08:30

Доларът се стабилизира след добри икономически данни

-   Долара се стабилизира след данни от САЩ подкрепящи повишение на лихвите -   Акциите от финансовия сектор под напрежение -   Индекса на потребителските цени в Япония с шести пореден месец на спад -   Фабричната активност в Китай се повиши незначително през септември Финалната оценка за БВП на САЩ през второто..

публикувано на 30.09.16 в 08:12

Доларът пада, но този път и йената го последва

-   Петролът се изстреля нагоре -   Акциите на енергийните компании – начело на растежа на финансовите пазари -   Доларовият индекс се понижи за четвърти пореден ден, но и йената пада ОПЕК прие предварително споразумение, според което ще намалее производството за първи път след осем години до нива между 32,5 и 33..

публикувано на 29.09.16 в 08:24

Рали на долара след дебата Клинтън - Тръмп

- Петролът се търгува около 45 долара за барел преди дискусиите днес в Алжир - Потребителското доверие в САЩ достигна най-високи стойности за последните девет години - Рали на долара след президентските дебати Иран отхвърли предложението да замрази сегашното си производство на нива от 3.6 милиона барела на ден и вместо това..

публикувано на 28.09.16 в 08:06

Мексиканското песо определи Хилари Клинтън за победил в първия президентски дебат в САЩ

Мексиканското песо поскъпна рязко през днешната азиатска търговия, тъй като инвеститорите на финансовите пазари прецениха, че Хилари Клинтън се е представила по-добре от Доналд Тръмп на проведения в ранните часове на деня първи телевизионен президентски дебат в САЩ. Точно преди седмица мексиканската валута се обезцени до рекордни исторически дъна..

публикувано на 27.09.16 в 11:25