Краткосрочното споразумение в САЩ разколеба инвеститорите в долари

Снимка: Архив
 

Доларът първоначално поскъпна спрямо повечето основни валути в сряда, след като от Сената обявиха сделка, която ще предотврати изпадането на американското правителство в несъстоятелност и ще даде възможност за подновяване на работата на ведомствата, които бяха затворени за две седмици.

Зелената валута дори достигна до 3-седмичен връх спрямо йената и до 2-седмичен връх спрямо еврото, тъй като инвеститорите очакваха сделката да помогне за покачването на зелените пари.

Краткосрочното действие на постигнатото споразумение обаче доведе до последващи разпродажби на долара поради опасността от ново спиране на работата на правителствените служби в началото на януари следващата година.

Лидерът на мнозинството в Сената Хари Рийд и републиканският лидер Мич Макконъл обявиха споразумението в сряда на етажа на Сената, където се очакваше да спечели бързо одобрение. Главният републикански критик на сделката Тед Круз от Тексас заяви, че няма да използва процедурни действия за забавяне на гласуването.

Сделката, която бе сключена вчера, ще удължи пълномощията за заемане на САЩ до 7-и февруари, но Министерството на финансите разполага със средства за временно увеличаване на капацитета за заемане и след тази дата в случай, че Конгресът се забави да действа в началото на следващата година. То също така ще финансира държавните агенции до 15-и януари.

Спрямо йената доларът достигна в сряда най-високата си стойност от 27-и септември насам на 98,97. Днес щатската валута е на ниво от 98,45 йени.

Доларът понесе удар и от рейтинговата агенция Fitch Ratings', които предупредиха, че може да намалят държавния рейтинг на САЩ от ААА, позовавайки се на политическия скандал с дълга.

С оставането настрана на политическата безизходица в САЩ се очаква фундаменталните икономически показатели да се завърнат под светлината на прожекторите. Но според някои анализатори здравето на долара изглежда малко подозрително като се има предвид, че спирането на правителството вероятно е забавило растежа.

Еврото се разменя  за 1,3555 долара, като преди това достигна 2-седмично дъно на 1,3472.

Британският паунд загуби 0,3% до 1,5951 долара, докато зелената валута спечели 0,1% до 0,9137 швейцарски франка.

Ако Конгресът се провали в достигането до споразумение, одобрено от Сената и Камарата на представителите днес, чековете вероятно ще се забавят малко за всички, от облигационерите до работниците, на които се дължат обезпечения за безработица, но анализатори предупреждават, че бързо може да последва неизпълнение на държавните задължения, което може от своя страна да причини замръзването на финансовия сектор и да заплаши световната икономика.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Технически анализ GBP/USD за 30.09.2016

GBP/USD През последните три месеца двойката се търгува в рейнджа между 1,28 и 1,35 като на няколко пъти бяха атакувани въпросните нива, но не бяха преодолени. Сега е поредната атака, този път в посока надолу към подкрепата при 1,28. Подкрепа е рекордното дъно на 1,28, което засега спира спада. Пробив надолу лесно може да отиде до 1,20...

публикувано на 30.09.16 в 08:30

Доларът се стабилизира след добри икономически данни

-   Долара се стабилизира след данни от САЩ подкрепящи повишение на лихвите -   Акциите от финансовия сектор под напрежение -   Индекса на потребителските цени в Япония с шести пореден месец на спад -   Фабричната активност в Китай се повиши незначително през септември Финалната оценка за БВП на САЩ през второто..

публикувано на 30.09.16 в 08:12

Доларът пада, но този път и йената го последва

-   Петролът се изстреля нагоре -   Акциите на енергийните компании – начело на растежа на финансовите пазари -   Доларовият индекс се понижи за четвърти пореден ден, но и йената пада ОПЕК прие предварително споразумение, според което ще намалее производството за първи път след осем години до нива между 32,5 и 33..

публикувано на 29.09.16 в 08:24

Рали на долара след дебата Клинтън - Тръмп

- Петролът се търгува около 45 долара за барел преди дискусиите днес в Алжир - Потребителското доверие в САЩ достигна най-високи стойности за последните девет години - Рали на долара след президентските дебати Иран отхвърли предложението да замрази сегашното си производство на нива от 3.6 милиона барела на ден и вместо това..

публикувано на 28.09.16 в 08:06

Мексиканското песо определи Хилари Клинтън за победил в първия президентски дебат в САЩ

Мексиканското песо поскъпна рязко през днешната азиатска търговия, тъй като инвеститорите на финансовите пазари прецениха, че Хилари Клинтън се е представила по-добре от Доналд Тръмп на проведения в ранните часове на деня първи телевизионен президентски дебат в САЩ. Точно преди седмица мексиканската валута се обезцени до рекордни исторически дъна..

публикувано на 27.09.16 в 11:25