Доларът поскъпна спрямо йената. Инвеститорите в очакване на данните за заетостта в САЩ

Снимка: Архив

Доларът поскъпна спрямо йената в понеделник, ден преди обявяването на данните за пазара на труда в САЩ, които имат потенциала да събудят нови дебати относно това кога Фед ще започне да намалява паричните стимули.

Публикуването на данните за пазара на труда през септември от Министерството на труда днес идва със закъснение от над две седмици, след като проблемите във Вашингтон доведоха до частичното прекъсване на работата на някои правителствени ведомства за 16 дни.

Очаква се спирането на правителството да е причинило щети за икономиката, и пазарите да заключат, че Фед може да отложат плановете си за намаляване на месечното изкупуване на облигации с няколко месеца.

Ако данните за работните места са силни, вероятно ще се завърнат спекулациите относно това дали Фед ще започне намаляването в програмата си за месечно изкупуване на облигации на стойност 85 млрд. долара още от тази година, инжектирайки известна волатилност във валутния пазар.

Икономисти предсказват създаването на 180 000 работни места през септември, като се очаква нивото на безработица да остане стабилно на 7,3%.

По време на късната нюйоркска търговия доларът поскъпна с 0,5% спрямо японската валута до 98,34 йени, но остана под 3- едмичния връх на 99,00, достигнат миналия четвъртък.

Доларовият индекс бе на печалба от 0,1% до 79,698, над дъното на 79,478, докоснато в петък, което бе и най-ниската му стойност от февруари насам.

Докато мнозинството от пазарните участници очаква Фед да започне намаляването на стимулите от следващата година, някои анализатори все още вярват, че това може да започне през декември.

Тези очаквания може да получат тласък, ако предстоящите данни за САЩ, включително доклада за заетостта днес, индикират, че икономиката е набрала ускорение въпреки фискалната безизходица, която почти доведе САЩ до изпадане в несъстоятелност.

Тази година в САЩ се радват на умерен растеж с постоянен темп на инфлация, икономически климат, който не е нито твърде горещ, нито твърде студен.

Президентът на Фед в Чикаго Чарлз Евънс заяви в понеделник, че ще бъде “трудно” за Фед да имат достатъчно доверие в силата на възстановяването на САЩ до началото на декемврийското си заседание, за да може да започнат да намаляват програмата си за изкупуване на облигации.

Междувременно данни, измерващи състоянието на пазара на жилища, показаха, че продажбите на жилища в САЩ са спаднали през септември и цените са се покачили с най- ниския си темп за последните 5 месеца, давайки последните знаци, че по- високите лихви по ипотечните кредити са взели своя дял от възстановяването.

Еврото остана да се търгува без промяна за 1,3670 долара, недалеч от 8-месечния връх на 1,3703, достигнат в петък, и поразително близо до върха за 2013-а г. на 1,3711.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Технически анализ GBP/USD за 30.09.2016

GBP/USD През последните три месеца двойката се търгува в рейнджа между 1,28 и 1,35 като на няколко пъти бяха атакувани въпросните нива, но не бяха преодолени. Сега е поредната атака, този път в посока надолу към подкрепата при 1,28. Подкрепа е рекордното дъно на 1,28, което засега спира спада. Пробив надолу лесно може да отиде до 1,20...

публикувано на 30.09.16 в 08:30

Доларът се стабилизира след добри икономически данни

-   Долара се стабилизира след данни от САЩ подкрепящи повишение на лихвите -   Акциите от финансовия сектор под напрежение -   Индекса на потребителските цени в Япония с шести пореден месец на спад -   Фабричната активност в Китай се повиши незначително през септември Финалната оценка за БВП на САЩ през второто..

публикувано на 30.09.16 в 08:12

Доларът пада, но този път и йената го последва

-   Петролът се изстреля нагоре -   Акциите на енергийните компании – начело на растежа на финансовите пазари -   Доларовият индекс се понижи за четвърти пореден ден, но и йената пада ОПЕК прие предварително споразумение, според което ще намалее производството за първи път след осем години до нива между 32,5 и 33..

публикувано на 29.09.16 в 08:24

Рали на долара след дебата Клинтън - Тръмп

- Петролът се търгува около 45 долара за барел преди дискусиите днес в Алжир - Потребителското доверие в САЩ достигна най-високи стойности за последните девет години - Рали на долара след президентските дебати Иран отхвърли предложението да замрази сегашното си производство на нива от 3.6 милиона барела на ден и вместо това..

публикувано на 28.09.16 в 08:06

Мексиканското песо определи Хилари Клинтън за победил в първия президентски дебат в САЩ

Мексиканското песо поскъпна рязко през днешната азиатска търговия, тъй като инвеститорите на финансовите пазари прецениха, че Хилари Клинтън се е представила по-добре от Доналд Тръмп на проведения в ранните часове на деня първи телевизионен президентски дебат в САЩ. Точно преди седмица мексиканската валута се обезцени до рекордни исторически дъна..

публикувано на 27.09.16 в 11:25