Доларът запази позиции, след като бъдещият председател на Фед не предложи изненади

Снимка: Архив

Доларът запази позиции в четвъртък, възстановявайки се от загубите предишния ден, след като номинираната за председател на Фед Джанет Йелън не предложи никакви неприятни изненади, както се и очакваше, защитавайки стимулативните мерки на централната банка, целящи да подкрепят растежа.

Това принуди инвеститорите да осребрят повечето си къси позиции срещу долара, отворени след публикуването на подготвителните бележки на Йелън в сряда, което доведе до възстановяването на зелената валута. Йелън говори в четвъртък пред Банковия комитет на Сената.

Доларът вече се беше възстановил спрямо еврото и йената преди сесията с въпроси и отговори на Йелън, най-вече поради слабите данни от еврозоната и перспективите за валутна интервенция от страна на ЯЦБ с цел да запази по-ниска стойността на йената.

По време на изказването си Йелън даде да се разбере, че тя смята да се придържа към ултралесната парична политика на Фед, докато служителите не се уверят, че е налице трайно икономическо възстановяване, което може да подкрепи създаването на работни места.

Реакцията на форекс пазара към коментара на Йелън беше приглушена.

Доларът достигна 2-месечен връх спрямо йената на 100,14, след като японският финансов министър Таро Асо заяви пред парламентарната комисия, че Япония трябва да запази валутната интервенция като инструмент на паричната политика и да бъде готова да предприеме действие, когато пазарите са прекалено волатилни.

Нискодоходната йена увеличи загубите си след изказването на Йелън, като последно се разменяше на загуба от 0,8% на 100,06 йени за долар.

Но за някои участници на пазара, краткосрочните перспективи пред долара остават слаби, имайки предвид скритата мекота в американската икономика, която вероятно ще попречи на Фед да намали темповете на изкупуване на облигации за сега.

Междувременно еврото запази позиции спрямо долара. По-рано валутата беше поставена под натиск от европейските данни, показващи, че еврозоната е излязла от рецесията през третото тримесечие с растеж от едва 0,1%, повлечена надолу от свиване във Франция.

По време на късната следобедна търговия еврото беше на загуба от 0,2% до 1,3462 долара, като преди това се изкачи до 5-дневен връх на 1,3497 по време на глобалната търговия. Единната валута повтори загубите си до дъно за сесията на 1,3417 след изявлението на Йелън.

По мнението на анализатори, еврото ще остане над дъното на 1,3295, докоснато, след като ЕЦБ намали лихвения процент миналата седмица, освен ако централната банка не реши да приложи допълнителни мерки за облекчаване.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Технически анализ GBP/USD за 30.09.2016

GBP/USD През последните три месеца двойката се търгува в рейнджа между 1,28 и 1,35 като на няколко пъти бяха атакувани въпросните нива, но не бяха преодолени. Сега е поредната атака, този път в посока надолу към подкрепата при 1,28. Подкрепа е рекордното дъно на 1,28, което засега спира спада. Пробив надолу лесно може да отиде до 1,20...

публикувано на 30.09.16 в 08:30

Доларът се стабилизира след добри икономически данни

-   Долара се стабилизира след данни от САЩ подкрепящи повишение на лихвите -   Акциите от финансовия сектор под напрежение -   Индекса на потребителските цени в Япония с шести пореден месец на спад -   Фабричната активност в Китай се повиши незначително през септември Финалната оценка за БВП на САЩ през второто..

публикувано на 30.09.16 в 08:12

Доларът пада, но този път и йената го последва

-   Петролът се изстреля нагоре -   Акциите на енергийните компании – начело на растежа на финансовите пазари -   Доларовият индекс се понижи за четвърти пореден ден, но и йената пада ОПЕК прие предварително споразумение, според което ще намалее производството за първи път след осем години до нива между 32,5 и 33..

публикувано на 29.09.16 в 08:24

Рали на долара след дебата Клинтън - Тръмп

- Петролът се търгува около 45 долара за барел преди дискусиите днес в Алжир - Потребителското доверие в САЩ достигна най-високи стойности за последните девет години - Рали на долара след президентските дебати Иран отхвърли предложението да замрази сегашното си производство на нива от 3.6 милиона барела на ден и вместо това..

публикувано на 28.09.16 в 08:06

Мексиканското песо определи Хилари Клинтън за победил в първия президентски дебат в САЩ

Мексиканското песо поскъпна рязко през днешната азиатска търговия, тъй като инвеститорите на финансовите пазари прецениха, че Хилари Клинтън се е представила по-добре от Доналд Тръмп на проведения в ранните часове на деня първи телевизионен президентски дебат в САЩ. Точно преди седмица мексиканската валута се обезцени до рекордни исторически дъна..

публикувано на 27.09.16 в 11:25