Доларът падна след изказвания на длъжностни лица от Фед и решенията на Китайската централна банка

Снимка: Архив

Доларът спадна спрямо еврото във вторник и продължи да поевтинява рано тази сутрин, след като представители на Федералния резерв на САЩ защитиха тезата, че паричните стимули от страна на Фед трябва да продължат без промяна, докато не са налице убедителни данни за подобрение на икономиката в САЩ. В същото време от Китайската централна банка заявиха, че постепенно ще прекратят редовните си интервенции на валутния пазар.

Но много анализатори са на мнение, че доларът все още се очаква да се представи по-добре от еврото и йената в средносрочен план, тъй като Фед може би ще започне да намалява огромните икономически стимули през март 2014-а година.

Междувременно пазарът реагира на изказването на Джоу Сяочуан, ръководител на Китайската централна банка, че Китай постепенно ще увеличава дяла на търгуваните юани, за да направи валутата по-гъвкава и задвижвана от пазара. Това следва плановете за реформи от миналата седмица, чиято цел е да оставят пазара да играе "решаваща" роля в китайската икономика.

Коментарите на Националната банка на Китай ускориха продаването на долара, тъй като разширяването на дяла на търгуваните от Китай юани означава, че те ще се засилят спрямо долара. Анализатори заявиха, че изказването не означава, че Китай ще увеличи дяла за една нощ. Това може да се случи през следващите пет години.

Доларовият индекс, който е измерител на стойността на зелената валута спрямо шест основни валути, бе на загуба от 0,2% до 80,659.

Австралийският долар поскъпна след новините от Китай, покачвайки се с 0,3% до 0,9413 цента.

Еврото бе на печалба от 0,3% до 1,3550 долара, възстановявайки се от предишните дъна на 1,3486.

Търговци заявиха, че германското проучване ZEW е натежало леко върху еврото. Въпреки че четенето на икономическите настроения достигна най-високата си точка за последните 4 години през ноември, индексът на текущите настроения според проучването е паднал повече от очакваното.

Доларът обаче е под натиск, откакто коментарите на номинираната за председател на Фед Джанет Йелън от миналата седмица бяха широко изтълкувани като потвърждение за нейната миролюбива позиция. 

В понеделник президентът на Фед Ню Йорк Уилям Дъдли заяви, че е "по-обнадежден" относно икономиката на САЩ, но също така каза, че очаква "много гъвкава" монетарна политика за "значителен период от време".

Инвеститорите са в очакване на публикуването на протокола от октомврийското заседание на Фед, който ще бъде публикуван по-късно днес, надявайки се да намерят следи относно прекратяването на програмата за месечното изкупуване на облигации на стойност 85 млрд. долара.

Всеки признак, че Фед може да е на няколко заседания разстояние от това да намали стимулите, биха подкрепили зелената валута.

Спрямо йената доларът поскъпна с 0,2% до 100,14 йени.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Технически анализ GBP/USD за 30.09.2016

GBP/USD През последните три месеца двойката се търгува в рейнджа между 1,28 и 1,35 като на няколко пъти бяха атакувани въпросните нива, но не бяха преодолени. Сега е поредната атака, този път в посока надолу към подкрепата при 1,28. Подкрепа е рекордното дъно на 1,28, което засега спира спада. Пробив надолу лесно може да отиде до 1,20...

публикувано на 30.09.16 в 08:30

Доларът се стабилизира след добри икономически данни

-   Долара се стабилизира след данни от САЩ подкрепящи повишение на лихвите -   Акциите от финансовия сектор под напрежение -   Индекса на потребителските цени в Япония с шести пореден месец на спад -   Фабричната активност в Китай се повиши незначително през септември Финалната оценка за БВП на САЩ през второто..

публикувано на 30.09.16 в 08:12

Доларът пада, но този път и йената го последва

-   Петролът се изстреля нагоре -   Акциите на енергийните компании – начело на растежа на финансовите пазари -   Доларовият индекс се понижи за четвърти пореден ден, но и йената пада ОПЕК прие предварително споразумение, според което ще намалее производството за първи път след осем години до нива между 32,5 и 33..

публикувано на 29.09.16 в 08:24

Рали на долара след дебата Клинтън - Тръмп

- Петролът се търгува около 45 долара за барел преди дискусиите днес в Алжир - Потребителското доверие в САЩ достигна най-високи стойности за последните девет години - Рали на долара след президентските дебати Иран отхвърли предложението да замрази сегашното си производство на нива от 3.6 милиона барела на ден и вместо това..

публикувано на 28.09.16 в 08:06

Мексиканското песо определи Хилари Клинтън за победил в първия президентски дебат в САЩ

Мексиканското песо поскъпна рязко през днешната азиатска търговия, тъй като инвеститорите на финансовите пазари прецениха, че Хилари Клинтън се е представила по-добре от Доналд Тръмп на проведения в ранните часове на деня първи телевизионен президентски дебат в САЩ. Точно преди седмица мексиканската валута се обезцени до рекордни исторически дъна..

публикувано на 27.09.16 в 11:25