Еврото укрепва позиции спрямо долара, докато йената и "австралиецът" остават силно разпродавани

Снимка: Архив

Еврото поскъпна на валутния пазар за втори пореден ден на търговия след солиден ръст на Ifo бизнес климата в Германия през ноември и вчерашното изказване на шефа на ЕЦБ Марио Драги, в което той парира спекулациите, че Банката обмисля скорошно въвеждане на отрицателна лихва по депозити на търговските банки, държани в Централната банка.

Вчерашното доста добро PMI проучване за бизнес активността в Германия и днешният силен скок на Ifo индекса за бизнес климата през ноември дават ясен сигнал за подновено ускоряване на германския икономически растеж в края на тази и началото на следващата година след известно забавяне през третото тримесечие. Това означава, че Германия ще остане основен генератор на икономически растеж за цялата еврозона през следващите месеци.

Силното повишение на белгийския индекс на бизнес доверие през ноември е допълнителен позитивен фактор за единната валута, тъй като този индекс е в добра корелация с аналогичните бизнес проучвания за цялата еврозона.

В същото време еврото намери подкрепа и от вчерашните изказвания на шефа на ЕЦБ Драги и на представителя на банката Асмусен, които не потвърдиха спекулации от средата на седмицата, че Централната банка обмисля да въведе отрицателна депозитна лихва от 0,1%. Именно тези слухове доведоха до рязко понижение на единната валута по-рано през седмицата, но тяхното опровергаване и серията силни икономически данни от Германия дадоха мотив за нови покупки на евро спрямо останалите основни валути.

Силното бизнес проучване на германския Ifo институт задълбочи поскъпването на еврото до 4-годишен връх от 136,99 йени на фона на общата слабост на японската валута с оглед подновения риск-апетит на глобалните фондови пазари (днес доларът поскъпна до 4-седмичен връх от 101,35 йени).

Графика на евро/йена (на месечна база)

Единната европейска валута отскочи и от сутрешното двуседмично дъно от 0,8314 британски лири към 0,8353 паунда, като в същото време тя продължи започналото от вчера "бясно" поскъпване спрямо австралийския долар. Вчерашният намек на шефа на Австралийската централна банка Глен Стивънс, че може да се обмисли възможността за интервенция на валутния пазар против ново поскъпване на австралийския долар, доведе до силен ръст на еврото към двумесечен връх около 1,4777 "австралиеца". Австралийският долар задълбочи своя спад и до двумесечно дъно от 0,9154 американски долара.

Графика на евро/австралийски долар (на седмична база)

Комбинацията от силни икономически данни от Германия, опровергани слухове за отрицателна депозитна лихва на ЕЦБ и солидни покупки на евро спрямо японската йена и австралийския долар помогнаха за добър отскок на единната европейска валута и спрямо "зелените пари". След рязкото подобрение на германския Ifo бизнес климат индекс през ноември, еврото се повиши до двудневен връх от 1,3539 долара. Въпреки солидния отскок от вчерашното дъно около 1,3399 долара, новото възходящо движение в евро/долар изглежда ограничено от продължаващата несигурност кога Федералният резерв на САЩ ще започне да намалява програмата за парични стимули.

От една страна, относително добрият американски икономически растеж предполага, че в близките месеци Федералният резерв ще започне да намалява програмата за "количествени улеснения". Изказване в този смисъл направи днес шефът на Фед на Атланта Денис Локхарт, който не изключи възможността за редуциране на паричните стимули на следващото заседание през декември или на едно от двете първи заседания за 2014-а година (през януари или март).

От друга страна, нестабилното икономическо възстановяване в еврозоната (с изключение на силния икономически растеж на Германия) означава, че ЕЦБ ще запази за по-дълъг период от време настоящата стимулираща лихвена политика и дори може да предприеме нови "нестандартни" мерки, за да се справи с прекалено ниската инфлация в региона. Коренно различните перспективи за бъдещите парични и лихвени политики на Фед и ЕЦБ могат да ограничат текущото ново възходящо движение на еврото спрямо долара.

Сега оферти "продава" за единната европейска валута се разполагат към 1,3540/50 долара, като само по-трайно повишение на еврото до края на петъчната търговия над 1,3525/35 долара (важните 21-дневна и 55-дневна пълзящи-средни) ще поднови неговото възходящото движение обратно към триседмичния връх от 20-и ноември около 1,3578 и дори към 1,3600/28 (важна опционна бариера в 1,3600 и 61,8% корекция на рязкото понижение на еврото от неговия двегодишен връх от 25-и октомври около 1,3833 до двумесечното дъно от 7-и ноември около 1,3295 долара).

Близка подкрепа и оферти "купува" за еврото има към 1,3510/1,3490 (около серията опции с падеж в понеделник следобед в 1,3510 и в 1,3500; 100-часова пълзяща-средна около 1,3495/90). Но само спад на единната валута под 1,3487/75 (вчерашен връх към 1,3487; 200-часова пълзяща-средна и падежи на опции в понеделник в 1,3475) и след това под 1,3462/45 (сутрешно дъно към 1,3462; падежи на опции в понеделник в 1,3450 и в 1,3445) може да поднови неговото низходящо движение. Ключовата зона на подкрепа за еврото продължава да лежи към 1,3310/1,3294 (важно дъно от 7-и ноември около 1,3295; 50%-на корекция на цялото поскъпване на еврото от дъното от 9-и юли около 1,2795 до двегодишния връх към 1,3833 от 25-и октомври; важна 200-седмична пълзяща-средна).

Графика на евро/долар (на дневна база)

 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Технически анализ GBP/USD за 30.09.2016

GBP/USD През последните три месеца двойката се търгува в рейнджа между 1,28 и 1,35 като на няколко пъти бяха атакувани въпросните нива, но не бяха преодолени. Сега е поредната атака, този път в посока надолу към подкрепата при 1,28. Подкрепа е рекордното дъно на 1,28, което засега спира спада. Пробив надолу лесно може да отиде до 1,20...

публикувано на 30.09.16 в 08:30

Доларът се стабилизира след добри икономически данни

-   Долара се стабилизира след данни от САЩ подкрепящи повишение на лихвите -   Акциите от финансовия сектор под напрежение -   Индекса на потребителските цени в Япония с шести пореден месец на спад -   Фабричната активност в Китай се повиши незначително през септември Финалната оценка за БВП на САЩ през второто..

публикувано на 30.09.16 в 08:12

Доларът пада, но този път и йената го последва

-   Петролът се изстреля нагоре -   Акциите на енергийните компании – начело на растежа на финансовите пазари -   Доларовият индекс се понижи за четвърти пореден ден, но и йената пада ОПЕК прие предварително споразумение, според което ще намалее производството за първи път след осем години до нива между 32,5 и 33..

публикувано на 29.09.16 в 08:24

Рали на долара след дебата Клинтън - Тръмп

- Петролът се търгува около 45 долара за барел преди дискусиите днес в Алжир - Потребителското доверие в САЩ достигна най-високи стойности за последните девет години - Рали на долара след президентските дебати Иран отхвърли предложението да замрази сегашното си производство на нива от 3.6 милиона барела на ден и вместо това..

публикувано на 28.09.16 в 08:06

Мексиканското песо определи Хилари Клинтън за победил в първия президентски дебат в САЩ

Мексиканското песо поскъпна рязко през днешната азиатска търговия, тъй като инвеститорите на финансовите пазари прецениха, че Хилари Клинтън се е представила по-добре от Доналд Тръмп на проведения в ранните часове на деня първи телевизионен президентски дебат в САЩ. Точно преди седмица мексиканската валута се обезцени до рекордни исторически дъна..

публикувано на 27.09.16 в 11:25