Консолидация преди заседанието на Федералния резерв

Снимка: Архив

Доларът днес почти не промени стойността си по време на азиатската търговия, а инвеститорите са в изчакване да видят дали Федералния резерв ще започне да намалява още от тази седмица огромната си програма от стимули. Единствената валута, която значително се движеше през нощта беше йената, която се възстановява след 5-годишното дъно срещу зелените пари. Причината е, че някои инвеститори намалиха огромните си позиции срещу йената и теглеха печалби преди заседанието на Фед, което ще се проведе на 17 и 18 декември. Йената обаче остава под натиск, тъй като ръст на индекс за бизнес настроенията в Япония не промени очакванията за нови стимули на Японската централна банка.

Според дилъри шансовете за намаление на стимулите още сега са 50:50. Аргументите за редукция още през декември са, че пазара на труда в САЩ изглежда много по-силен, а фискалните рискове намаляха с постигането на споразумението да бюджета. Срещу това стои оставащата много ниска инфлация и председателя на Фед Бен Бернанке може да предпочете да изчака още свидетелства , че увеличаването на заетостта и разходите са по-трайни.

Долар/йена слезе на 102.80, след като в петък достигна за кратко стойности от почти 104. В момента пазара консолидира след като в петък се отнесе без видима причина. Данни за позициите на спекулантите показаха, че нетните къси позиции в йена през миналата седмица са останали на най-високи стойности за последните шест години. Продаването на йени е много популярна търговия, тъй като ЯЦБ ще задържи ултра благосклонната си монетарна политика и дори може да я разшири през следващата година, когато се задейства увелимението на данъците върху продажбите.  ЯЦБ има също редовно заседание през тази седмица, но на 19 и 20 декември за което очакванията са да остави монетарната си политика без промяна. Изследването Танкан показа днес, че производителите са ревизирали надолу очакванията си за капиталовите разходи и още по-важното, че не са променили нагласите си за нови облекчения от централната банка в началото на следващата година.

Евро/долар се търгува на 1.3755 и е почти без промяна спрямо нивата на затваряне в петък. Единната валута остава под върха от миналата седмица на 1.3811, а неумението да се задържи над 1.38 подсказва, че има пространство за краткосрочен спад към 1.3695. Австралийският долар е близо до три и половина месечното дъно срещу американския си съименик и три и половина годишното дъно срещу еврото след данни от Китай показали, че ръста на производствения сектор се е забавил през декември до най-ниски стойности за последните три месеца. Австралийският долар е на 0.8955 срещу щатската валута при три и половина месечно дъно в петък на 0.8909. Еврото е на 1.5355 австралийски долара и близо до върха от миналата седмица на 1.5431. Австралийският долар е на 92.03 йени непосредствено над основната подкрепа при 91.80, което е двумесечно дъно от 4 декември, както и там преминава 100-дневната пълзяща средна.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Технически анализ GBP/USD за 30.09.2016

GBP/USD През последните три месеца двойката се търгува в рейнджа между 1,28 и 1,35 като на няколко пъти бяха атакувани въпросните нива, но не бяха преодолени. Сега е поредната атака, този път в посока надолу към подкрепата при 1,28. Подкрепа е рекордното дъно на 1,28, което засега спира спада. Пробив надолу лесно може да отиде до 1,20...

публикувано на 30.09.16 в 08:30

Доларът се стабилизира след добри икономически данни

-   Долара се стабилизира след данни от САЩ подкрепящи повишение на лихвите -   Акциите от финансовия сектор под напрежение -   Индекса на потребителските цени в Япония с шести пореден месец на спад -   Фабричната активност в Китай се повиши незначително през септември Финалната оценка за БВП на САЩ през второто..

публикувано на 30.09.16 в 08:12

Доларът пада, но този път и йената го последва

-   Петролът се изстреля нагоре -   Акциите на енергийните компании – начело на растежа на финансовите пазари -   Доларовият индекс се понижи за четвърти пореден ден, но и йената пада ОПЕК прие предварително споразумение, според което ще намалее производството за първи път след осем години до нива между 32,5 и 33..

публикувано на 29.09.16 в 08:24

Рали на долара след дебата Клинтън - Тръмп

- Петролът се търгува около 45 долара за барел преди дискусиите днес в Алжир - Потребителското доверие в САЩ достигна най-високи стойности за последните девет години - Рали на долара след президентските дебати Иран отхвърли предложението да замрази сегашното си производство на нива от 3.6 милиона барела на ден и вместо това..

публикувано на 28.09.16 в 08:06

Мексиканското песо определи Хилари Клинтън за победил в първия президентски дебат в САЩ

Мексиканското песо поскъпна рязко през днешната азиатска търговия, тъй като инвеститорите на финансовите пазари прецениха, че Хилари Клинтън се е представила по-добре от Доналд Тръмп на проведения в ранните часове на деня първи телевизионен президентски дебат в САЩ. Точно преди седмица мексиканската валута се обезцени до рекордни исторически дъна..

публикувано на 27.09.16 в 11:25