Повишаване на търсенето на суровините, най-вероятно ще доведе до обрат в спада на канадския долар

В канадския химн се пее „истинския север, силен и свободен”. И ако не е точно свободна, канадската валута стана много по-евтина. Вчера американския долар прехвърли бариерата от 1.10 срещу северния си съсед за първи път след 2010 година, което направи обезценката на канадския долар 17% за последните 3 години.

Залозите срещу канадския долар са огромни, но той е само един от група крайно недолюбвани инвестиции, които включват и австралийския долар, нововъзникващите пазари и акциите на минните компании. Всички те черпят сила от суровините, а вече стана ясно, че суперцикълът на суровините - десетилетие, при което цените растяха, е свършил.

Канадският долар има много тясна връзка със суровините и нововъзникващите пазари. Той нараства и спада в почти перфектна корелация с акциите на нововъзникващите пазари. Акциите на минните компании по света се представиха най-зле през последните 2 години, но структурата на растежи и спадове остана идентична.

Последно проучване на мениджъри на фондове извършено от Банк ъф Америка показва, че инвеститорите са почти толкова негативно настроени към нововъзникващите пазари колкото и през 2001-ва и 2009-а година при подобни зле представящи се суровини.

Има доста причини заради които суровините могат да спрат да растат или да им се случи и по-лошо. Промяната на Китай от зависимост от инфраструктурата към потреблението означава, че търсенето на метали ще намалее. В същото време минни проекти все още водят до нова продукция. Това означава, че предлагането от мините ще продължи да нараства още известно време.

Обаче от друга страна икономиките отново нарастват. Икономистите прогнозират синхронизиран растеж в Китай, САЩ, еврозоната, Япония и Великобритания през тази година. Последният път, когато направиха подобна прогноза беше през пролетта на 2011 година, когато цените на суровините, акциите на нововъзникващите пазари, акциите на мините и канадския долар удариха пикови стойности.

Ако икономистите са прави този път, то силното търсене може да доведе до обрат в цената на суровините и да помогне и на останалите свързани с тях инструменти. Ако това се случи, канадския долар и разбира се и австралийския долар, ще започнат да поскъпват, а спекулантите ще се втурнат да закриват рекордно големите залози срещу тях.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Технически анализ GBP/USD за 30.09.2016

GBP/USD През последните три месеца двойката се търгува в рейнджа между 1,28 и 1,35 като на няколко пъти бяха атакувани въпросните нива, но не бяха преодолени. Сега е поредната атака, този път в посока надолу към подкрепата при 1,28. Подкрепа е рекордното дъно на 1,28, което засега спира спада. Пробив надолу лесно може да отиде до 1,20...

публикувано на 30.09.16 в 08:30

Доларът се стабилизира след добри икономически данни

-   Долара се стабилизира след данни от САЩ подкрепящи повишение на лихвите -   Акциите от финансовия сектор под напрежение -   Индекса на потребителските цени в Япония с шести пореден месец на спад -   Фабричната активност в Китай се повиши незначително през септември Финалната оценка за БВП на САЩ през второто..

публикувано на 30.09.16 в 08:12

Доларът пада, но този път и йената го последва

-   Петролът се изстреля нагоре -   Акциите на енергийните компании – начело на растежа на финансовите пазари -   Доларовият индекс се понижи за четвърти пореден ден, но и йената пада ОПЕК прие предварително споразумение, според което ще намалее производството за първи път след осем години до нива между 32,5 и 33..

публикувано на 29.09.16 в 08:24

Рали на долара след дебата Клинтън - Тръмп

- Петролът се търгува около 45 долара за барел преди дискусиите днес в Алжир - Потребителското доверие в САЩ достигна най-високи стойности за последните девет години - Рали на долара след президентските дебати Иран отхвърли предложението да замрази сегашното си производство на нива от 3.6 милиона барела на ден и вместо това..

публикувано на 28.09.16 в 08:06

Мексиканското песо определи Хилари Клинтън за победил в първия президентски дебат в САЩ

Мексиканското песо поскъпна рязко през днешната азиатска търговия, тъй като инвеститорите на финансовите пазари прецениха, че Хилари Клинтън се е представила по-добре от Доналд Тръмп на проведения в ранните часове на деня първи телевизионен президентски дебат в САЩ. Точно преди седмица мексиканската валута се обезцени до рекордни исторически дъна..

публикувано на 27.09.16 в 11:25