Путин отхвърли спекулации за предстояща девалвация на руската рубла

Руският президент Владимир Путин отхвърли нарастващите спекулации за предстояща девалвация на рублата. Това негово опровержение е факт, след като през настоящата седмица руската рубла удари петгодишно дъно спрямо щатския долара и спрямо еврото на фона на засилващото се изтегляне на капитали от Русия и намалената подкрепа за местната валута от страна на Руската централна банка.

Руският лидер заяви ден след негова среща с шефа на Централната банка Елвира Набиулина, че правителството приветства една по-голямата гъвкавост на рублата, която може да даде нов тласък на мудния икономически растеж.

По-рано този месец Централната банка на Русия обяви, че се оттегля от политиката на ежедневни "целенасочени" валутни интервенции, тъй като желае да се придвижи постепенно към напълно плаващ валутен курс от началото на следващата година.

Сега Централната банка само отчасти се включва във валутната регулация, каза Путин по време на среща със студенти в Москва.

Един по-свободен обменен курс на руската рубла би бил по-добро решение в дългосрочен план, тъй като ще принуди икономиката на страната да бъде по-ефективна, сподели руският президент.

Путин добави, че г-жа Набиулина "изобщо не е говорила" за дирижирана от руските власти девалвация на рублата, която обезценка би помогнала на руската индустрия, правейки нейните стоки по-конкурентоспособни в чужбина.

През настоящата седмица руската рубла се срина до петгодишно дъно спрямо т.нар.   "чуждестранна валутна кошница" на Руската централна банка от долари и евро. Това обаче може да се окаже тенденция, която да разтревожи Кремъл, тъй като обезценката на рублата се придружава с повишаване на разходите за живот в страната.

Рублата се търгуваше днес на нива от 33,91 рубли спрямо долара и 45,96 спрямо еврото - нива, които не бяха достигани след най-тежките месеци на финансовата криза в Русия през 2008-а и 2009-а година.

Икономистите приписват последното понижение на рублата на решението на Централната банка на Русия да спре да харчи до 60 млн. долара на ден, за да запазим рублата в рамките на предварително определен диапазон на търговия. Централната банка все още си запазва правото да изразходва между 200 млн. долара и 400 млн. долара на ден за т.нар. "нецелева" интервенции, когато рублата попада извън определения диапазон на търговия спрямо еврото и долара.

Търговците изтълкуваха това решение на Централната банка като знак, че тя частично се отказва от нейната доста "скъпа" защита на руската валута на фона на слабия икономически климат и веднага започнаха да изкупуват долари и евро и да продават руската валута.

Но икономисти приписват слабостта на рублата и на изтичането на инвестиционен капита от страната, като този отлив на капитали достигна през миналата година 3% от брутния вътрешен продукт на Русия.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Технически анализ GBP/USD за 30.09.2016

GBP/USD През последните три месеца двойката се търгува в рейнджа между 1,28 и 1,35 като на няколко пъти бяха атакувани въпросните нива, но не бяха преодолени. Сега е поредната атака, този път в посока надолу към подкрепата при 1,28. Подкрепа е рекордното дъно на 1,28, което засега спира спада. Пробив надолу лесно може да отиде до 1,20...

публикувано на 30.09.16 в 08:30

Доларът се стабилизира след добри икономически данни

-   Долара се стабилизира след данни от САЩ подкрепящи повишение на лихвите -   Акциите от финансовия сектор под напрежение -   Индекса на потребителските цени в Япония с шести пореден месец на спад -   Фабричната активност в Китай се повиши незначително през септември Финалната оценка за БВП на САЩ през второто..

публикувано на 30.09.16 в 08:12

Доларът пада, но този път и йената го последва

-   Петролът се изстреля нагоре -   Акциите на енергийните компании – начело на растежа на финансовите пазари -   Доларовият индекс се понижи за четвърти пореден ден, но и йената пада ОПЕК прие предварително споразумение, според което ще намалее производството за първи път след осем години до нива между 32,5 и 33..

публикувано на 29.09.16 в 08:24

Рали на долара след дебата Клинтън - Тръмп

- Петролът се търгува около 45 долара за барел преди дискусиите днес в Алжир - Потребителското доверие в САЩ достигна най-високи стойности за последните девет години - Рали на долара след президентските дебати Иран отхвърли предложението да замрази сегашното си производство на нива от 3.6 милиона барела на ден и вместо това..

публикувано на 28.09.16 в 08:06

Мексиканското песо определи Хилари Клинтън за победил в първия президентски дебат в САЩ

Мексиканското песо поскъпна рязко през днешната азиатска търговия, тъй като инвеститорите на финансовите пазари прецениха, че Хилари Клинтън се е представила по-добре от Доналд Тръмп на проведения в ранните часове на деня първи телевизионен президентски дебат в САЩ. Точно преди седмица мексиканската валута се обезцени до рекордни исторически дъна..

публикувано на 27.09.16 в 11:25