Индексът "Биг Мак"

Миналото лято дори само приказките на Федералния резерв за намаляване на паричните стимули бяха достатъчни да подкопаят валутите на развиващите се  пазари. Обменните курсове на “крехките пет”- Бразилия, Индия, Индонезия, Южна Африка и Турция, паднаха рязко. Сега, след като намаленията по програмата са вече факт, ще разгледаме кои валути изглеждат податливи към нов срив.

Индексът “Биг Мак”, измерител на обменните курсове на The Economist, предлага малко храна за размисъл. Индексът е базиран на теорията за паритета на покупателната сила, която гласи, че валутите в дългосрочен план трябва да се приспособят към лихвените проценти, което би направило така, че кошницата от стоки и услуги да има една и съща цена навсякъде по света. Кошницата на този индекс съдържа само един артикул - "Биг Мак", тъй като неговите съставки са едни и същи навсякъде по света, с изключение на Индия, където индийският "Биг Мак" - "Махараджа Мак" бива правен с пиле. Тъй като покупката на "Биг Мак" в Норвегия, например, струва 7,80 долара по пазарен курс, сравнено с 4,62 долара в САЩ, индексът предполага, че норвежката крона е надценена с почти 70%.


Снимка


От “крехките” пет Бразилия изглежда най- уязвима, тъй като "Биг Мак"-ът там струва 5,25, което означава, че реалът е надценен с 13%. Останалите четири са с подценени в различна степен валути. В краткосрочен план обаче финансовите и икономическите фактори, в комбинация с увереност или липсата й, са тези, които властват на валутните пазари. Бразилия има дефицит по текущата сметка в размер на 13% от БВП, но има здравословни запаси от чуждестранни валутни резерви, на които да разчита в случай на нужда. Въпреки че доверието в бразилското правителство спадна, централната банка успя да си възвърне малко уважение, увеличавайки лихвените проценти.

За сравнение, Турция и Южна Африка също имат дефицит по текущата сметка, който обаче е два пъти по-голям от този на Бразилия. Техните валутни резерви са много по-малки от бразилските, ако ги сравним с чуждестранните финансови изисквания. Турската лира, която се сриваше през последните дни, също бе засегната от упорития отказ на централната банка да увеличи лихвените проценти, както и от генералната загуба на доверие в турското правителство. Лирата е разглеждана като една от най-зле представилите се валути в индекса през последната година и като резултат тя падна от 9% надценена, до 19% подценена.

Въпреки новите прогнози на МВФ от тази седмица, предвиждащи увеличение на световния растеж от 3% за 2013-а до 3,7% през 2014-а, търсенето на стоки вероятно ще остане ограничено. Това вече се отразява на валутите на икономиките, които са богати на ресурси, като Австралия и Канада. Спадът на австралийския долар, откакто достигна пикова точка през 2011-а, означава, че в момента той е подценен с 3% според индекса "Биг Мак". За сравнение канадският долар, който спадаше драстично през последните седмици, остава надценен с 8%.

МВФ предвижда ръст от едва 1% за еврозоната през тази година. Тази прогноза е в съответствие с посланието на индекса, което гласи, че единната валута е надценена със 7%. Силата на еврото не е добре дошла за износителите и хвърля сянка върху възстановяването на еврозоната, което и без това изглежда крехко. За сравнение, британският паунд е на точното ниво, сочат данните от индекса, което трябва да помогне на много по-стабилния ръст, който МВФ очаква от Великобритания през тази година- от 2,4%.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Технически анализ GBP/USD за 30.09.2016

GBP/USD През последните три месеца двойката се търгува в рейнджа между 1,28 и 1,35 като на няколко пъти бяха атакувани въпросните нива, но не бяха преодолени. Сега е поредната атака, този път в посока надолу към подкрепата при 1,28. Подкрепа е рекордното дъно на 1,28, което засега спира спада. Пробив надолу лесно може да отиде до 1,20...

публикувано на 30.09.16 в 08:30

Доларът се стабилизира след добри икономически данни

-   Долара се стабилизира след данни от САЩ подкрепящи повишение на лихвите -   Акциите от финансовия сектор под напрежение -   Индекса на потребителските цени в Япония с шести пореден месец на спад -   Фабричната активност в Китай се повиши незначително през септември Финалната оценка за БВП на САЩ през второто..

публикувано на 30.09.16 в 08:12

Доларът пада, но този път и йената го последва

-   Петролът се изстреля нагоре -   Акциите на енергийните компании – начело на растежа на финансовите пазари -   Доларовият индекс се понижи за четвърти пореден ден, но и йената пада ОПЕК прие предварително споразумение, според което ще намалее производството за първи път след осем години до нива между 32,5 и 33..

публикувано на 29.09.16 в 08:24

Рали на долара след дебата Клинтън - Тръмп

- Петролът се търгува около 45 долара за барел преди дискусиите днес в Алжир - Потребителското доверие в САЩ достигна най-високи стойности за последните девет години - Рали на долара след президентските дебати Иран отхвърли предложението да замрази сегашното си производство на нива от 3.6 милиона барела на ден и вместо това..

публикувано на 28.09.16 в 08:06

Мексиканското песо определи Хилари Клинтън за победил в първия президентски дебат в САЩ

Мексиканското песо поскъпна рязко през днешната азиатска търговия, тъй като инвеститорите на финансовите пазари прецениха, че Хилари Клинтън се е представила по-добре от Доналд Тръмп на проведения в ранните часове на деня първи телевизионен президентски дебат в САЩ. Точно преди седмица мексиканската валута се обезцени до рекордни исторически дъна..

публикувано на 27.09.16 в 11:25