Бундесбанк настоява за край на "стерилизираната" интервенция на ЕЦБ?

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Според информация на "Уолстрийт Джърнъл" Бундесбанк желае да бъде сложен край на досегашната т.нар. "стерилизирана" интервенция на Европейската централна банка.

В разгара на финансовата криза в еврозоната ЕЦБ започна програма за покупки на суверенни дългови книжа на страни-членки, които бяха най-тежко засегнати от дълговата криза - облигации на Гърция, Ирландия, Португалия, Испания и Италия. Според тази програма, известна като SMP (Securities Markets Program), ЕЦБ започна да оказва подкрепа посочените страни чрез покупки на техни облигации на вторичния европейски дългов пазар. В същото време обаче Централната банка се ангажира да изтегля ежеседмично от европейската банкова система сума, равна по размер на придобитите от нея суверенни държавни облигации, като по този начин тя де факто провеждаше "стерилизирана" интервенция, без да повишава допълнително паричната маса (без допълнително да "печати" евро).

От 2010-а до 2012-а година ЕЦБ закупи повече от 200 млрд. евро по програмата SPM, но всяка седмица изтегляше същия обем евро от европейската банкова система.

Новината, че Бундесбанк желае да се сложи край на това изтегляне на средства от европейската парична система би означавало и край на т.нар. "стерилизирана" интервенция на ЕЦБ и де факто Европейската централна банка може да се окаже в позицията на Фед на САЩ и на Японската централна банка, провеждайки от сега нататък програма за "количествени улеснения" (печатайки евро без покритие, както го правят Фед - в долари и ЯЦБ - в йени).

Досегашната "стерилизирана" интервенция на ЕЦБ имаше за цел да запази стабилно паричното предлагане в еврозоната и се използваше като щит спрямо критиките, че банката използва своя финансов баланс, за да монетаризира държавен дълг (което е забранено от европейските договори).

В последно време обаче ЕЦБ така и не успяваше да изтегли от банковия пазар пълния размер на нейните активи в суверенни облигации. През последната седмица, европейските банки депозираха в ЕЦБ едва малко над 150 млрд. евро - под размера на програмата SMP за малко под 200 млрд. евро.

Според "Уолстрийт Джърнъл" не е ясно, дали има консенсус в самата ЕЦБ за край на досегашните "стерилизирани" интервенции, но тази "информация" за желанието на Бундесбанк даде нов мотив за продажби на евро на валутния пазар.

В същото време, отново "Уолстрийт Джърнъл" съобщи, че Франция и Германия са провели тайна среща в началото на седмицата, за да обсъдят гръцките финанси, като и двете страни не са били доволни от спасителната програма и напредъка на Атина по нейното изпълнение. Те вярват, че Гърция ще се нуждае от допълнителна финансова помощ (над двете досегашни спасителни програми) за още 5-6 млрд. евро през втората половина на 2014-а година, но в замяна на това настояват за по-сериозни отстъпки.

И тази "информация" не изглежда в подкрепа за единната европейска валута на фона и на днешните много слаби данни за инфлацията в еврозоната (спад до 4-годишно дъно през януари) и разочароващите данни за продажбите на дребно в Германия.

В същото време има и нов спад на пазарите на акции в Европа и САЩ и солиден срив на фючърсите на японския фондов индекс Nikkei, което доведе и до поредно поскъпване на японската йена - най-вече спрямо еврото. Единната европейска валута падна до двумесечно дъно от 137,64 йени, докато доларът падна към дъно за деня около 102,02 йени , но задържайки над неговото 8-седмично дъно от понеделник около 101,77 йени.

Тези продължаващи разпродажби в кроса евро/йена оказаха допълнителен натиск и в основната валутна двойка евро/долар, като към края на петъчната европейска търговия единната валута падна до ново двумесечно дъно от 1,3478 долара, пробивайки под бившето дъно за годината около 1,3507 долара.

Сега важна близка техническа зона на подкрепа за еврото лежи към 1,3465/60 (бивше негово дъно от 22-ри ноември 2013-а година и 38,2%-на корекция на последното поскъпване на еврото от неговото дъно от юли 2013-а година около 1,2755 до двегодишния връх в края на миналата година от 1,3894 долара). Евентуален пробив на еврото и под тази негова зона на подкрепа може да доведе на прицел 1,3400/1,3399 (бивше дъно от 21-ви ноември 2013-а година) и след това 1,3370/65 (200-дневна пълзяща-средна) и дори важното негово дъно от 7-и ноември миналата година около 1,3295 долара.

Графика на евро/долар (на дневна база)

Снимка



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Технически анализ GBP/USD за 30.09.2016

GBP/USD През последните три месеца двойката се търгува в рейнджа между 1,28 и 1,35 като на няколко пъти бяха атакувани въпросните нива, но не бяха преодолени. Сега е поредната атака, този път в посока надолу към подкрепата при 1,28. Подкрепа е рекордното дъно на 1,28, което засега спира спада. Пробив надолу лесно може да отиде до 1,20...

публикувано на 30.09.16 в 08:30

Доларът се стабилизира след добри икономически данни

-   Долара се стабилизира след данни от САЩ подкрепящи повишение на лихвите -   Акциите от финансовия сектор под напрежение -   Индекса на потребителските цени в Япония с шести пореден месец на спад -   Фабричната активност в Китай се повиши незначително през септември Финалната оценка за БВП на САЩ през второто..

публикувано на 30.09.16 в 08:12

Доларът пада, но този път и йената го последва

-   Петролът се изстреля нагоре -   Акциите на енергийните компании – начело на растежа на финансовите пазари -   Доларовият индекс се понижи за четвърти пореден ден, но и йената пада ОПЕК прие предварително споразумение, според което ще намалее производството за първи път след осем години до нива между 32,5 и 33..

публикувано на 29.09.16 в 08:24

Рали на долара след дебата Клинтън - Тръмп

- Петролът се търгува около 45 долара за барел преди дискусиите днес в Алжир - Потребителското доверие в САЩ достигна най-високи стойности за последните девет години - Рали на долара след президентските дебати Иран отхвърли предложението да замрази сегашното си производство на нива от 3.6 милиона барела на ден и вместо това..

публикувано на 28.09.16 в 08:06

Мексиканското песо определи Хилари Клинтън за победил в първия президентски дебат в САЩ

Мексиканското песо поскъпна рязко през днешната азиатска търговия, тъй като инвеститорите на финансовите пазари прецениха, че Хилари Клинтън се е представила по-добре от Доналд Тръмп на проведения в ранните часове на деня първи телевизионен президентски дебат в САЩ. Точно преди седмица мексиканската валута се обезцени до рекордни исторически дъна..

публикувано на 27.09.16 в 11:25