Докторант в Музикалната академия реконструира и представи Втората симфония на Никола Атанасов


Цветан Крумов е докторант в Националната музикална академия "Проф. Панчо Владигеров" - София. Той се заема с нелеката задача да издири и извади от прашните чекмеджета една българска творба от първата половина на ХХ век - Симфония № 2 от Никола Атанасов.


Атанасов остава в историята като автор на първата българска симфония, която обаче има премиера не тук, а в Загреб и по думите на младия диригент Цветан Крумов 100-годишнината от създаването на творбата дори не е отбелязана подобаващо в България. Историята изпраща по-голямата част от творчеството на напредничавия композитор в забрава.

Избирайки тема за своята докторска дисертация, по препоръка на преподавателя си - проф. Пламен Джуров, Крумов решава да направи нещо много полезно за опазването на българската музикална култура - да реконструира и представи пред публика Втората симфония на Никола Атанасов, писана в периода между 1922 - 1926-а година. Манускриптът се пази в Съюза на българските композитори. След многомесечен труд и изследвания нотите са отпечатани и предоставени на Академичния симфоничен оркестър, който изпълни симфонията на 31-ви януари 2014-а г. под палката на Цветан Крумов.

Реконструираната версия на Симфония № 2 от Никола Атанасов може да бъде открита вече в библиотеката на НМА "Проф. Панчо Владигеров".

Чуйте интересни подробности в интервюто с диригента Цветан Крумов, излъчено в предаването "Алегро виваче".



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!