Алегро Виваче

Класиката като новина и за удоволствие! 

Това е девизът на „Алегро виваче“ - носител на наградите „Осмата муза“ 2007, „Сирак Скитник“ 2009, „Кристална лира“ 2013, „Златно перо“ 2018 и „Златна лира“ 2020.

Предаването с новини от света на класическата музика е в ефира на програма „Хоризонт“ от 1990 г.

Предаването се излъчва вторник от 21:10 до 23:00 часа. 

Водещ: Ирена Гъделева 
Редактори: Татяна Иванова, Росица Кавалджиева 
Автор на историческите рубрики: Красимира Йорданова

Екипът на Алегро виваче
   Красимира Йорданова, Ирена Гъделева, Татяна Иванова, Росица Кавалджиева

Facebook: Allegro Vivace по Хоризонт

Skype: allegro.bnr

allegrovivace@bnr.bg

Публикации

Нина Кираджиева

Спомен за Нина Кираджиева

На 26 ноември се навършиха 110 години от рождението на голямата българска балерина, хореограф и педагог Нина Кираджиева. Родена в София, тя от малка свири на пиано. Мечтае да стане актриса и се насочва към балета. Учи в школата на Анастас Петров,..

публикувано на 03.12.21 в 22:44
Виенската Щатсопер, символично осветена с надпис

Нов пълен локдаун в Австрия – къде са музикантите

На 22 ноември австрийското правителство обяви 20-дневен пълен локдаун на национално ниво. Той е четвъртият тук от началото на пандемията Ковид-19 и за пореден път строгите ограничения засягат провеждането на всички артистични събития с публика в цялата..

публикувано на 03.12.21 в 19:37
Аглика Генова и Любен Димитров

Клавирното дуо Генова - Димитров с успешен нов интеграл

В предаването "Алегро виваче" по "Хоризонт" беше осъществена българската радиопремиера на най-новия албум на световнопризнатото българско клавирно дуо Аглика Генова – Любен Димитров . Избраната музика е на американската композиторка Ейми Бийч,..

публикувано на 01.12.21 в 23:21

Димитър Косев откри цикъла "Гостуващи диригенти" на "Софийски солисти"

Камерният ансамбъл "Софийски солисти", който скоро ще отпразнува 60-годишнина, стартира нов цикъл - "Гостуващи диригенти".  Заради обявения национален траур на 24 ноември, концертът беше отложен с един ден, но това не попречи на верните почитатели на..

публикувано на 01.12.21 в 20:53
Кристоф Ешенбах

Диригентът Кристоф Ешенбах и пианистът Цимон Барто - за първи път в България

На 2 декември Софийската филхармония посреща двама прочути музиканти от световната сцена, а програмата включва две мащабни творби на Йоханес Брамс - Концерт за пиано и оркестър №2 и Симфония №4. Събитието е в програмата на „Европейски музикален..

публикувано на 01.12.21 в 15:40
Проф. Мирослав Попсавов

Проф. Мирослав Попсавов отбеляза 70-годишнината си с концерт в зала "България"

На 23 ноември уважаваният хоров диригент проф. Мирослав Попсавов отбеляза с концерт в зала "България" своята 70-годишнина. Маестрото я отпразнува официално през изминалата 2020-а, но поради усложнената тогава обстановка честването беше отложено за..

публикувано на 24.11.21 в 21:00
Гиорги Гигашвили

Феноменалният млад пианист Гиорги Гигашвили пристига в София по покана на Радиооркестъра

На 26 ноември на Симфоничния оркестър на БНР в зала "България" ще солира 21-годишният грузински пианист Гиорги Гигашвили . Диригент ще бъде маестро Георги Димитров , за когото това е поредното отлагане на премиерното за България изпълнение на..

публикувано на 24.11.21 в 20:17
Юлиан Рахлин и Вилде Франг в София

Вилде Франг: По-добре опознаваш хората, докато свириш с тях, отколкото когато си говорите

Блестящата норвежка изпълнителка Вилде Франг беше за първи път у нас по покана на Софийската филхармония . На 21 ноември в зала "България" тя изпълни Концерт за цигулка и оркестър от Бетовен под диригентството на Юлиан Рахлин - прочутия цигулар,..

публикувано на 24.11.21 в 19:34
Вилде Франг

Елитни музиканти гостуват на Софийската филхармония в неделя

Норвежката цигуларка Вилде Франг ще свири за първи път на българска сцена във вечер с музика на Лудвиг ван Бетовен в зала "България" - ще прозвучат Концерт за цигулка и оркестър в Ре мажор и Симфония №7. На пулта пред Софийската филхармония ще застане..

публикувано на 21.11.21 в 13:59

София квартет образова детската аудитория вече и дигитално

София квартет е един от камерните състави на българската сцена с особено театрален и иновативен подход към всеки нов проект. Стоимен Пеев, Йордан Димитров, Валентин Геров и Любомир Ников привличат вниманието не само с избора на репертоар, но и с начина..

публикувано на 18.11.21 в 17:37
Подкасти от БНР