Алегро Виваче

Класиката като новина и за удоволствие!

Това е девизът на „Алегро виваче“ - носител на наградите „Осмата муза“ 2007, „Сирак Скитник“ 2009, „Кристална лира“ 2013 и "Златно перо" 2018.

Предаването с новини от света на класическата музика е в ефира на програма „Хоризонт“ от 1990 г.

Вторник, 21:10 - 23:00 часа


Водещ: Ирена Гъделева
Редактори: Татяна Иванова, Росица Кавалджиева
Автор на историческите рубрики: Красимира Йорданова


Екипът на Алегро виваче
        Красимира Йорданова, Ирена Гъделева, Татяна Иванова, Росица Кавалджиева

Facebook: Allegro Vivace по Хоризонт

Skype: allegro.bnr

allegrovivace@bnr.bgПубликации

В памет на Мирела Френи

На 9 февруари музикалният свят загуби една от големите оперни диви на ХХ век - Мирела Френи. Свързваме това изключително артистично присъствие с лиричния сопранов репертоар по най-престижните оперни сцени и в партньорство с величия от нейния..

обновено на 14.02.20 в 20:05

Интеграл с музика на Гражина Бацевич беше записан в Полша с българско участие

Премиерно за българския радиоефир в предаването "Алегро виваче" по "Хоризонт" беше представен двоен албум - интеграл с произведенията за соло цигулка и цигулка и пиано на полската композиторка Гражина Бацевич. Българският пианист Иван Дончев го е..

публикувано на 14.02.20 в 19:50

Приятелство в записи - Красимир Гатев свири Владигеров

Съвсем нов компактдиск на родния музикален пазар съдържа клавирна музика от Панчо Владигеров, изпълнена от пианиста Красимир Гатев - един от любимците на големия наш композитор. Дискът е озаглавен „Приятелство в записи“ и с него се отбелязват две..

публикувано на 14.02.20 в 19:29
От ляво надясно: Владимир Аврамов, Стоян Сертев, Константин Кугийски, Стефан Магнев

Спомен за Константин Кугийски

През 2020 г. отбелязваме 115 години от рождението на изтъкнатия български виолончелист Константин Кугийски, посветил целия си творчески път на камерната музика. Още от студентските си години участва в различни камерни състави - първо в трио с..

публикувано на 14.02.20 в 19:18

Ансамбъл "Силуети" отбелязва с 4 концерта Годината на Бетовен

Камерният ансамбъл „Силуети“ е сформиран официално през 2012 г. от четирима млади музиканти: Калина Митева (цигулка), Габриела Калоянова (виолончело), Лилия Жекова (пиано) и Кристиян Калоянов (кларинет). Те работят заедно от 2008 г. под ръководството на..

публикувано на 14.02.20 в 19:02

Георги Андреев написа българските "Годишни времена" за Иван Пенчев и Кварто квартет

"Осем сезона любов" са нарекли поредната си програма Кварто квартет и приятели, които ще излязат на сцената на зала "България" точно на 14 февруари - Деня на влюбените и виното.  В първата част ще прозвучат "Годишните времена" от Антонио Вивалди, станали..

публикувано на 13.02.20 в 17:04
Константин Илиевски

Константин Илиевски влезе в диригентския екип на Словашкия радиооркестър

Константин Илиевски е един от тези наши млади музиканти, които развиват кариерата си в европейски мащаб, но не пропускат да прилагат наученото в Западна Европа и на родна сцена. Той е на 14, когато започва да учи дирижиране в Братислава, но важните уроци..

публикувано на 13.02.20 в 15:40

В Пазарджик ще бъде световната премиера на новооткрита творба от Жоаким Малатс

Тази седмица в Пазарджик за първи път ще прозвучи неизпълнявана творба на каталунския композитор Жоаким Малатс, живял между 1872 и 1912 г. За премиерата в града пристигна пианистът Мелани Местре, който е открил манускрипта на Концерт за пиано и оркестър..

публикувано на 12.02.20 в 19:21

Александър Сомов и Николай Лалов гостуват на Радиооркестъра в петък

На 7 февруари от 19.30 ч. в зала "България" Александър Сомов ще изпълни всички произведения за виолончело и оркестър на Пьотр Илич  Чайковски: Ноктюрно, Pezzo capriccioso и Вариации по рококо тема. Диригент на Симфоничния оркестър на БНР ще бъде Николай..

публикувано на 05.02.20 в 20:08
Кери-Лин Уилсън

Кери-Лин Уилсън: Винаги се опитвам да намеря истината в музиката и да обединя хората чрез нея

На 6 февруари Софийската филхармония ще посрещне две необикновени дами: На диригентския подиум ще застане канадката с международна кариера Кери-Лин Уилсън, а за солистка е поканена корейската цигуларка Нанджу Лий, започнала професионалния си път като..

публикувано на 05.02.20 в 19:33