Монетата има две лица. Загубите на другите валути може да са плюс за долара

От началото на дълговата криза през 2008-а валутният пазар е кучето, което не лае. Еврото не се разби, доларът не избухна в лицето на количествените облекчения, юанът не стана новата световна резервна валута. Макар че доларът поскъпна, докато пазарите падаха в края на 2008-а и началото на 2009-а, неговият търговски претеглен индекс е на около 2% от мястото, на което е бил при разпадането на LehmanBrothers.

За търговците на валути останаха малко неща, в които да забият зъби. Често те се фокусират върху диференциалите във възвръщаемостта, купувайки валутата с най-голям лихвен процент, но възвръщаемостите в момента са ниски и съвсем малко диференцирани между различните държави. Понякога те гледат прогнозите за икономически растеж, но ръстът е равномерно муден. И понякога те гледат дефицитите по текущата сметка, но дефицитът на САЩ се е свил, Японският излишък е изчезнал напълно, а най-големите дисбаланси в еврозоната са вътрешни, а не външни.

Политиката също е обезсърчаваща за флуктуациите. Евромечките бяха разочаровани, защото ЕЦБ, под ръководството на Марио Драги, се оказа по-гъвкава отколкото предполагаха критиците й, докато германското правителство се оказа готово да направи необходимото, за да запази еврозоната непокътната. Тези, които предвиждаха неминуемия крах на долара поради експериментите на Фед, са забравили, че другите централни банки също са намалявали своите лихвени проценти до нулата и са разширявали балансите си в този момент. Тези, които са купували йени или швейцарски франкове в търсене на безопасно убежище, вероятно са останали разочаровани от интервенциите на централните банки, целящи да ограничат ръста на съответните валути.

Ако имаше дългосрочна тенденция, тя беше, че валутите на развитите икономики падат, а тези на развиващите се пазари се покачват. Икономистите гледаха на това като на “правилния” начин да се случват нещата, въпреки че това предизвика ропот от страна на някои политици.

Но тенденцията се обърна миналата година, а в началото на 2014-а валутните пазари отново са в движение. Вниманието е фокусирано върху внезапните спадове на валутите на различни развиващи се пазари, благодарение както на забавянето на растежа и лошото управление на икономиката в съответните страни, така и на решението на Фед да намали своите покупки на облигации. Последствието от по-евтините лири, песос и ранд е, разбира се, по-скъпият долар. Създава се усещане, че американските инвеститори прибират парите си у дома, след дълъг период, през който търсиха по-голяма доходност в чужбина. Данните от EPFR Global показват, че през 2013-а инвеститорите са започнали да се преместват от капиталовите фондове на развиващите се пазари към тези на богатите страни.

Все още доларът обаче е доста под върховете, достигнати по-рано през този век спрямо еврото (през 2001-ва) или йената (през 2002-ра). Но Citibank, която следи валутните потоци, смята, че дългосрочните инвеститори са се преориентирали от продавачи на долари към купувачи, така че ръстът на зелените пари може и да се задържи. Японските власти изглеждат доволни от слабата йена, а еврозоната се плъзга опасно близо до дефлацията, която може да предизвика нови монетарни облекчения от страна на ЕЦБ по-късно през годината.

Междувременно някои от облагодетелстваните от пазара валути изгубиха своята привлекателност. Австралийският и канадският долари имаха моменти през последните 5 години, когато се търгуваха над паритета си спрямо зелените пари, но и двете паднаха драстично през последните месеци. Ниските цени на суровините може да се окажат виновни до голяма степен, но може и това да е поредният случай на американски инвеститори, преоткрили радостта от дома.

Последният продължителен период на сила на долара беше в края на 90-те години, когато оптимизмът около потенциала на интернет за повишаване на растежа беше в разгара си. Подобни оптимистични настроения съществуват и днес и са свързани с потенциала на шистовия газ и петрол за намаляване на разходите на САЩ за енергия, което би довело до ръст в производствения сектор.

Силният долар обаче може да доведе до отрицателни последици. В края на 90-те няколко развиващи се икономики се бореха да поддържат връзката си със зелените пари, което доведе до финансовите кризи през 1997-а и 1998-а. Освен това при равни други условия това ще направи живота на големите американски компании по-труден, тъй като износът им ще стане по-малко конкурентоспособен и ще намали стойността на презокеанските печалби, след като бъдат обърнати в долари, за да се отчетат резултатите от тримесечието. Държавите, които внасят много стоки, от своя страна, ще плащат повече за тях, тъй като цените на всички тях ще бъдат обърнати в долари.

Но не всички новини са лоши. Ако доларът започва биче движение, американското правителство не би трябвало да изпитва затруднения в намирането на купувачи за своите облигации. Докато Фед размишляваше относно намаляването на стимулите миналия май, възвръщаемостите по държавните облигации нараснаха драстично, докато цените им падаха. Досега през 2014-а доходността на 10-годишните облигации е спаднала с една трета от процентния пункт.

Подготвена от отдел “Анализи валутни пазари”, ФК “Логос-ТМ” АД по материали на световни информационни източници.





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Технически анализ GBP/USD за 30.09.2016

GBP/USD През последните три месеца двойката се търгува в рейнджа между 1,28 и 1,35 като на няколко пъти бяха атакувани въпросните нива, но не бяха преодолени. Сега е поредната атака, този път в посока надолу към подкрепата при 1,28. Подкрепа е рекордното дъно на 1,28, което засега спира спада. Пробив надолу лесно може да отиде до 1,20...

публикувано на 30.09.16 в 08:30

Доларът се стабилизира след добри икономически данни

-   Долара се стабилизира след данни от САЩ подкрепящи повишение на лихвите -   Акциите от финансовия сектор под напрежение -   Индекса на потребителските цени в Япония с шести пореден месец на спад -   Фабричната активност в Китай се повиши незначително през септември Финалната оценка за БВП на САЩ през второто..

публикувано на 30.09.16 в 08:12

Доларът пада, но този път и йената го последва

-   Петролът се изстреля нагоре -   Акциите на енергийните компании – начело на растежа на финансовите пазари -   Доларовият индекс се понижи за четвърти пореден ден, но и йената пада ОПЕК прие предварително споразумение, според което ще намалее производството за първи път след осем години до нива между 32,5 и 33..

публикувано на 29.09.16 в 08:24

Рали на долара след дебата Клинтън - Тръмп

- Петролът се търгува около 45 долара за барел преди дискусиите днес в Алжир - Потребителското доверие в САЩ достигна най-високи стойности за последните девет години - Рали на долара след президентските дебати Иран отхвърли предложението да замрази сегашното си производство на нива от 3.6 милиона барела на ден и вместо това..

публикувано на 28.09.16 в 08:06

Мексиканското песо определи Хилари Клинтън за победил в първия президентски дебат в САЩ

Мексиканското песо поскъпна рязко през днешната азиатска търговия, тъй като инвеститорите на финансовите пазари прецениха, че Хилари Клинтън се е представила по-добре от Доналд Тръмп на проведения в ранните часове на деня първи телевизионен президентски дебат в САЩ. Точно преди седмица мексиканската валута се обезцени до рекордни исторически дъна..

публикувано на 27.09.16 в 11:25