Щатският лек суров петрол леко поевтиня, прекъсвайки рекордно дългата серия на повишения в цената си

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Щатският лек суров петрол се понижи днес поради спекулации, че рекордното му поскъпване до най-високи цени за последните четири месеца е било твърде голямо.

Фючърсите върху петрол се понижиха с почти 0,7% в Ню Йорк, след като индикатор от техническия анализ достигна ниво, сигнализиращо, че допълнително покачване не може да бъде поддържано. Цените на нефта се покачваха през шест от последните седем дни. Междувременно запасите в най-голямото нефтено хранилище в САЩ – това в Къшинг, Оклахома, се понижиха с 2,67 млн. барела през миналата седмица, показаха данни на щатската Администрация за енергийна информация. Общите запаси на лек суров петрол са се повишили с 3,27 млн. според анализатори, запитани от "Блумбърг".

Фючърсите върху петрола WTI, търгувани на Нюйоркската стокова броса NYMEX, се понижиха с 74 цента до 99,63 долара за барел. Вчера фючърсните контракти достигнаха рекордната за последните четири месеца цена от 100,37 щатски долара за барел.

Търгуваният в Европа нефт тип "брент", с доставка през март, поевтиня с почти 46 цента (спад от 0,4%) до 108,33 щатски долара за барел, по котировки на фючърсната борса ICE, базирана в Лондон. По-активният договор с доставка през април се понижи с 25 цента до 108,10 долара за барел. Спредът между двата основни типа петрол, търгувани на международните стокови борси, достигна 8,66 долара.

Техническият индикатор RSI (Relative strength index) с период 14 дни, относно щатския нефт, достигна ниво 65,7 през вчерашния ден. Това е най-високата стойност на индикатора от 27-и декември, когато петролът WTI достигна десетседмичен рекорд преди да поевтинее. Обикновено нива на индикатора над 70 пункта показват, че финансовият инструмент, за който се отнасят, е "свръхкупен".

Данни показаха, че запасите от горива са намалели със 731 хил. барела до 113,1 млн. барела през миналата седмица, по данни на статистическото звено на Енергийния департамент на САЩ, което е по-малко от очакваното от анализатори количество на намаление от 2,13 млн. барела.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Покачването на петрола избледня

Златото и вчера падна, но днес започна да расте, тъй като инвеститорите търсят сигурност при опасенията за Дойчебанк. Търговията е в тесни граници като основна подкрепа е 100-дневната пълзяща средна при 1310 долара, докато съпротивя е низходящата трендлиния след върха от юли, която трябва да бъде пробита, за да може да има покачвания...

публикувано на 30.09.16 в 08:14

Петролът леко отстъпва след вчерашния скок

Черното злато леко отстъпва днес, като инвеститорите подложиха на съмнение това дали постигнатото споразумение за намаляване на добивите от ОПЕК ще бъде обвързващо. Вчера цените скочиха с 6% в резултат на новината, че държавите от ОПЕК са стигнали до първото намаляване на производството от осем години насам. Петролните министри..

публикувано на 29.09.16 в 14:24

ОПЕК се съгласи с необходимостта да намали петролното си производство

Организацията на страните-износителки на петрол обяви, че нейните членове са постигнали съгласие, че те трябва намалят производството на суров петрол, за да ограничат свърхпредлагането на ценната суровина в световен план. Изненадващото решение на 14-членния картел доведе до солиден ръст на петролните цени с близо 6%, въпреки че редица..

публикувано на 29.09.16 в 10:37

Златото пада, среброто расте

Златото продължи да пада, докато среброто се покачи. Основна подкрепа при жълтия метал е 100-дневната пълзяща средна при 1310 долара. Под 1300 долара има разположени много стоп ордери. При базовите метали отново изпъкна никелът, който отчете 6-седмичен връх, след като от Филипините съобщиха, че 3/4 от мините в страната не отговарят на..

публикувано на 29.09.16 в 08:25

Предпазливо повишение на петролните цени след пореден спад на американските запаси на суров петрол

Петролът поскъпва предпазливо на пазарите на суровини, парирайки част от солидната обезценка през вчерашната търговия, тъй като Американският петролен институт (API) отчете пореден изненадващ спад на седмичните петролни запаси в САЩ. Инвеститорите обаче остават притеснени относно резултатите от днешната неофициална среща на ОПЕК, съмнявайки се, че ще..

публикувано на 28.09.16 в 12:15