Доларът пострада от слаби данни, еврото очаква доклада за БВП

Доларът остава в слаби позиции днес след разочароващи данни от САЩ, които навредиха на валутата. Междувременно еврото пренебрегна новината, че министър-председателя на Италия ще подаде оставка и вместо това очаква по-късно данните за БВП.

Продажбите на дребно в САЩ спаднаха неочаквано през януари, а повече на брой американци са се наредили на опашките за помощи срещу безработица през последната седмица, което е последния сигнал, че най-голямата икономика е започнала слабо годината в резултат на лошото време.

Долар/йена спадна на 101.72, докато еврото е на почти 3-седмичен връх от 1.3680 срещу зелените пари. Спадът на долара идва, когато доходността по американските облигации намалява. Странното е, че Уолстрийт продължи да се възстановява и затвори с растеж, тъй като някои инвеститори пренебрегнаха разочароващите данни отдавайки слабостта на времето вместо на слабите фундаменти.

Единната валута почти не реагира на новината, че премиера на Италия ще подаде оставка днес, което ще отвори вратите за трето служебно правителство през последната година. Инвеститорите в момента са се фокусирали върху икономиката и очакват по-късно през деня данните за БВП през четвъртото тримесечие. Анализаторите очакват малко по-бърз растеж в еврозоната. Миналата седмица председателя на ЕЦБ Драги обърна внимание на пазарите, че са възможни действия през месец март и затова днешните данни имат значение. Дори положителни цифри обаче могат да бъдат компенсирани от упорито ниската инфлация на Стария континент.

Вчера се открои стерлинга, който нарасна до 3-годишен връх срещу долара и удари 1.6675, което направи печалбите му за седмицата в размер на 1.5%. Слабите данни от САЩ са в пълен контраст с положителните очаквания на АЦБ, които помогнаха на паунда през тази седмица.

Австралийският долар спадна с цял цент в четвъртък след изненадващо слаби данни за пазара на труда. Той удари дъно от 0.8928 срещу американския си съименник, но вече върна половината от загубите си и днес дори премина отново над нивата от 0.90 след данни от Китай показали растеж на потребителските цени с 2.5% през януари, което съответства на предварителните прогнози. Китай е основния експортен пазар на Австралия и австралийския долар е използван като ликвидно средство за отиграване състоянието на китайската икономика.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Технически анализ GBP/USD за 30.09.2016

GBP/USD През последните три месеца двойката се търгува в рейнджа между 1,28 и 1,35 като на няколко пъти бяха атакувани въпросните нива, но не бяха преодолени. Сега е поредната атака, този път в посока надолу към подкрепата при 1,28. Подкрепа е рекордното дъно на 1,28, което засега спира спада. Пробив надолу лесно може да отиде до 1,20...

публикувано на 30.09.16 в 08:30

Доларът се стабилизира след добри икономически данни

-   Долара се стабилизира след данни от САЩ подкрепящи повишение на лихвите -   Акциите от финансовия сектор под напрежение -   Индекса на потребителските цени в Япония с шести пореден месец на спад -   Фабричната активност в Китай се повиши незначително през септември Финалната оценка за БВП на САЩ през второто..

публикувано на 30.09.16 в 08:12

Доларът пада, но този път и йената го последва

-   Петролът се изстреля нагоре -   Акциите на енергийните компании – начело на растежа на финансовите пазари -   Доларовият индекс се понижи за четвърти пореден ден, но и йената пада ОПЕК прие предварително споразумение, според което ще намалее производството за първи път след осем години до нива между 32,5 и 33..

публикувано на 29.09.16 в 08:24

Рали на долара след дебата Клинтън - Тръмп

- Петролът се търгува около 45 долара за барел преди дискусиите днес в Алжир - Потребителското доверие в САЩ достигна най-високи стойности за последните девет години - Рали на долара след президентските дебати Иран отхвърли предложението да замрази сегашното си производство на нива от 3.6 милиона барела на ден и вместо това..

публикувано на 28.09.16 в 08:06

Мексиканското песо определи Хилари Клинтън за победил в първия президентски дебат в САЩ

Мексиканското песо поскъпна рязко през днешната азиатска търговия, тъй като инвеститорите на финансовите пазари прецениха, че Хилари Клинтън се е представила по-добре от Доналд Тръмп на проведения в ранните часове на деня първи телевизионен президентски дебат в САЩ. Точно преди седмица мексиканската валута се обезцени до рекордни исторически дъна..

публикувано на 27.09.16 в 11:25