Йената падна, след като ЯЦБ запази монетарната си политика

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Йената спадна срещу другите основни валути след решението на ЯЦБ да остави политиката си без промяна, каквито бяха и очакванията и продължи да разширява специалната си програма за заеми в подкрепа на икономиката. Централната банка потвърди положителните си икономически очаквания, което предполага, че в близък план няма да има нови монетарни облекчения. ЯЦБ също така реши да разшири три специални линии за заеми с една година след планираното им изтичане в края на месец март. Това разширение също беше очаквано, въпреки че някои дилъри го разглеждат като сигнал за нови монетарни стимули.

Долар/йена скочи на 102,70 след спад до 101,76 непосредствено след съобщението от ЯЦБ. Двойката се отдалечи от близо триседмичното дъно на 101,37, което удари вчера. В понеделник американските пазари останаха затворени заради официалния празник по случай Деня на президента в САЩ. Днес сутринта пазарите изчакваха да видят дали председателят на ЯЦБ Харухико Курода ще запази позицията си от предишния месец, че сега не са необходими нови монетарни стимули при стабилното покачване на цените и възстановяването на другите икономики.

В понеделник данните от Япония показаха, че БВП е нараснал с по-малко от очакваното през четвъртото тримесечие. В него разочароваха компонентите на потребителските разходи, бизнес инвестициите и експорта, което е обезпокоителен сигнал, че се губи скорост преди планираното през април увеличение на данъците върху продажбите.

Австралийският долар нарасна до едномесечен връх от 0.9079 срещу зелените пари, но по-късно загуби позиции и слезе на 0,9037. Ръстът дойде не от фундамента, а от ликвидиране на дълги доларови позиции и ребалансиране на пазара. Днес беше публикувана стенограмата от заседанието на Австралийската централна банка на 4-ти февруари, когато тя изненада пазарите, отказвайки се от нови монетарни облекчения. Централната банка обаче е отбелязала, че по-нисък валутен курс ще окаже подкрепа на икономическия растеж. Според нея стимулите работят и подкрепят икономическата активност и поради тази причина лихвите ще останат стабилни за известно време.

Еврото е на 1,3715 срещу долара и недалеч от вчерашния връх на 1,3723, който е най-висока стойност след 24-ти януари. В понеделник членът на Управителния съвет на ЕЦБ Евалд Новотни заяви, че отрицателни лихвени проценти може и да не успеят да стимулират толкова, колкото би го направило заемането на средства, както и да доведат до неблагоприятен психологически ефект. Единната валута получава подкрепа и от данни в петък, показали, че икономиките на Германия и Франция са нараснали с повече от очакваното през четвъртото тримесечие.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Технически анализ GBP/USD за 30.09.2016

GBP/USD През последните три месеца двойката се търгува в рейнджа между 1,28 и 1,35 като на няколко пъти бяха атакувани въпросните нива, но не бяха преодолени. Сега е поредната атака, този път в посока надолу към подкрепата при 1,28. Подкрепа е рекордното дъно на 1,28, което засега спира спада. Пробив надолу лесно може да отиде до 1,20...

публикувано на 30.09.16 в 08:30

Доларът се стабилизира след добри икономически данни

-   Долара се стабилизира след данни от САЩ подкрепящи повишение на лихвите -   Акциите от финансовия сектор под напрежение -   Индекса на потребителските цени в Япония с шести пореден месец на спад -   Фабричната активност в Китай се повиши незначително през септември Финалната оценка за БВП на САЩ през второто..

публикувано на 30.09.16 в 08:12

Доларът пада, но този път и йената го последва

-   Петролът се изстреля нагоре -   Акциите на енергийните компании – начело на растежа на финансовите пазари -   Доларовият индекс се понижи за четвърти пореден ден, но и йената пада ОПЕК прие предварително споразумение, според което ще намалее производството за първи път след осем години до нива между 32,5 и 33..

публикувано на 29.09.16 в 08:24

Рали на долара след дебата Клинтън - Тръмп

- Петролът се търгува около 45 долара за барел преди дискусиите днес в Алжир - Потребителското доверие в САЩ достигна най-високи стойности за последните девет години - Рали на долара след президентските дебати Иран отхвърли предложението да замрази сегашното си производство на нива от 3.6 милиона барела на ден и вместо това..

публикувано на 28.09.16 в 08:06

Мексиканското песо определи Хилари Клинтън за победил в първия президентски дебат в САЩ

Мексиканското песо поскъпна рязко през днешната азиатска търговия, тъй като инвеститорите на финансовите пазари прецениха, че Хилари Клинтън се е представила по-добре от Доналд Тръмп на проведения в ранните часове на деня първи телевизионен президентски дебат в САЩ. Точно преди седмица мексиканската валута се обезцени до рекордни исторически дъна..

публикувано на 27.09.16 в 11:25