Маккафърти от АЦБ: Пазарните очаквания за повишение на британската лихва не са безпочвени

Представителят на Английската централна банка Йън Маккафърти заяви в интервю за агенция Ройтерс, че пазарните очаквания за първо повишение на британската лихва "не са неблагоразумни".

Очакванията на участниците на паричните пазари за първо повишение на рекордно ниската основна лихва на АЦБ от 0,5% варират между края на първото и по някое време през второто тримесечие на 2015-а година.

Маккафърти посочи, че рисковете около по-ранно или по-късно вдигане на британската лихва са доста добре балансирани. Той също така каза, че не е обезпокоен, ако британската лира продължи да поскъпва и допълни, че текущите нива на валутна обмяна не представляват голям проблем за британския износ.

Все пак той отбеляза, че ако паундът продължи да поскъпва, АЦБ ще се наложи да вземе това предвид при определяне на паричната и лихвена политика.

По-рано днес Британската банкова асоциация обяви за наличието на солиден ръст на одобрените ипотеки на Острова до 49 972 броя през януари от 47 086 броя през декември. Това са най-високите нива на одобрени ипотеки във Великобритания от септември 2007-а година, въпреки че те все още се намират доста под техния предкризисен пик от 93 567 броя.

Преди малко Конфедерацията на британската индустрия (CBI) пък оповести свое доста силно последно проучване за продажбите на дребно във Великобритания през февруари.

Индексът на CBI за баланса на продажбите на дребно се повиши до +37 пункта през февруари (най-високо ниво от юни 2012-а година) от +14 пункта през януари и при прогнози за доста по-умерено подобрение до +15 пункта. Този индекс отчита баланса между броя на търговците на дребно, които съобщават за по-слаби продажби (спрямо същия месец на предишната година) спрямо тези, които отчитат ръст в продажбите.

Британската лира поскъпна на валутния пазар след коментарите на Маккафърти от АЦБ и новата серия солидни икономически данни от Острова. Паундът отскочи към връх за деня от 1,6705 долара, след като вчера падна до едноседмично дъно от 1,6581 долара, докато еврото падна от вчерашния 10-дневен връх около 0,8286 паунда към часово дъно от 0,8227 британски лири.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Технически анализ GBP/USD за 30.09.2016

GBP/USD През последните три месеца двойката се търгува в рейнджа между 1,28 и 1,35 като на няколко пъти бяха атакувани въпросните нива, но не бяха преодолени. Сега е поредната атака, този път в посока надолу към подкрепата при 1,28. Подкрепа е рекордното дъно на 1,28, което засега спира спада. Пробив надолу лесно може да отиде до 1,20...

публикувано на 30.09.16 в 08:30

Доларът се стабилизира след добри икономически данни

-   Долара се стабилизира след данни от САЩ подкрепящи повишение на лихвите -   Акциите от финансовия сектор под напрежение -   Индекса на потребителските цени в Япония с шести пореден месец на спад -   Фабричната активност в Китай се повиши незначително през септември Финалната оценка за БВП на САЩ през второто..

публикувано на 30.09.16 в 08:12

Доларът пада, но този път и йената го последва

-   Петролът се изстреля нагоре -   Акциите на енергийните компании – начело на растежа на финансовите пазари -   Доларовият индекс се понижи за четвърти пореден ден, но и йената пада ОПЕК прие предварително споразумение, според което ще намалее производството за първи път след осем години до нива между 32,5 и 33..

публикувано на 29.09.16 в 08:24

Рали на долара след дебата Клинтън - Тръмп

- Петролът се търгува около 45 долара за барел преди дискусиите днес в Алжир - Потребителското доверие в САЩ достигна най-високи стойности за последните девет години - Рали на долара след президентските дебати Иран отхвърли предложението да замрази сегашното си производство на нива от 3.6 милиона барела на ден и вместо това..

публикувано на 28.09.16 в 08:06

Мексиканското песо определи Хилари Клинтън за победил в първия президентски дебат в САЩ

Мексиканското песо поскъпна рязко през днешната азиатска търговия, тъй като инвеститорите на финансовите пазари прецениха, че Хилари Клинтън се е представила по-добре от Доналд Тръмп на проведения в ранните часове на деня първи телевизионен президентски дебат в САЩ. Точно преди седмица мексиканската валута се обезцени до рекордни исторически дъна..

публикувано на 27.09.16 в 11:25