Австралийският долар под натиск след разочароващите данни за Китай

Йената поскъпна масово в понеделник, след като инвеститорите останаха настрана от по- рисковите валути, като австралийският долар, след като данните от Китай разпалиха притеснения относно забавянето във втората най- голяма икономика в света.

Данните, оповестени през уикенда, показаха изненадващо рязък спад в износа, който доведе до дефицит в търговския баланс на Китай, докато инфлацията се е охладила с най- бавно темпо за последните 13 месеца.

Анализатори предупредиха, че не е препоръчително прекаленото вглеждане в търговските данни, имайки предвид евентуалните сътресения, които може да се явяват като резултат от Лунната нова година, но инвеститорите предпочетоха да не рискуват.

Австралийският долар, обикновено използван като заместител на китайската валута при отиграването на важни икономически новини, бе ударен лошо. Той падна от 0.9065 до 0.9030 долара по време на късната нюйоркска търговия в петък и изгуби 0,7% до 92.92 йени. Оттогава австралиецът успя да се възстанови до 0.9040 долара и 93.18 йени.

Американският долар и еврото понижиха стойността си спрямо японската валута, падайки съответно до 103.06 и 143.10 йени от 103.31 и 143.30 в края на нюйоркската сесия.

Еврото остана стабилно спрямо долара на 1.3885, отдръпвайки се леко от петъчния връх на 1.3915, достигнат, след като данните за заетостта в САЩ показаха рязко ускорение през февруари.

Американските работодатели са добавили 175 000 нови работни места след създаването на едва 129 000 през януари, но това не бе достатъчно, за да спре ръстът на нивото на безработица, което се покачи от 6,6% на 6,7%.

Европейската единна валута приключи седмицата с тъст от 0,5%, като евробиковете бяха окуражени от нежеланието на ЕЦБ да предприеме по- нататъшни политически действия, въпреки прогнозата за ниска инфлация през идните години.

Устойчивостта на еврото бе изненадваща, особено предвид кризата в Украйна.

Няколко централни банки ще проведат своите редовни заседания тази седмица, сред които Япония, Нова Зеландия, Тайланд, Южна Корея и Индонезия.

Анализатори споделиха, че очакват Резервната банка на Нова Зеландия да започне своя цикъл на затягане с увеличение на лихвения процент от 25 базисни пункта. Те очакват също намаляване на лихвите в Тайланд с четвърт процентен пункт, а лихвените проценти в Япония и Южна Корея вероятно ще останат непроменени.

Перспективите за увеличение на лихвения процент в Нова Зеландия вероятно ще подкрепя валутата през предстоящата седмица. Кивито последно се търгуваше за 0.8435 американски долара, като в петък достигна 0.8523, което е най- високата му стойност за последните 4 месеца.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Технически анализ GBP/USD за 30.09.2016

GBP/USD През последните три месеца двойката се търгува в рейнджа между 1,28 и 1,35 като на няколко пъти бяха атакувани въпросните нива, но не бяха преодолени. Сега е поредната атака, този път в посока надолу към подкрепата при 1,28. Подкрепа е рекордното дъно на 1,28, което засега спира спада. Пробив надолу лесно може да отиде до 1,20...

публикувано на 30.09.16 в 08:30

Доларът се стабилизира след добри икономически данни

-   Долара се стабилизира след данни от САЩ подкрепящи повишение на лихвите -   Акциите от финансовия сектор под напрежение -   Индекса на потребителските цени в Япония с шести пореден месец на спад -   Фабричната активност в Китай се повиши незначително през септември Финалната оценка за БВП на САЩ през второто..

публикувано на 30.09.16 в 08:12

Доларът пада, но този път и йената го последва

-   Петролът се изстреля нагоре -   Акциите на енергийните компании – начело на растежа на финансовите пазари -   Доларовият индекс се понижи за четвърти пореден ден, но и йената пада ОПЕК прие предварително споразумение, според което ще намалее производството за първи път след осем години до нива между 32,5 и 33..

публикувано на 29.09.16 в 08:24

Рали на долара след дебата Клинтън - Тръмп

- Петролът се търгува около 45 долара за барел преди дискусиите днес в Алжир - Потребителското доверие в САЩ достигна най-високи стойности за последните девет години - Рали на долара след президентските дебати Иран отхвърли предложението да замрази сегашното си производство на нива от 3.6 милиона барела на ден и вместо това..

публикувано на 28.09.16 в 08:06

Мексиканското песо определи Хилари Клинтън за победил в първия президентски дебат в САЩ

Мексиканското песо поскъпна рязко през днешната азиатска търговия, тъй като инвеститорите на финансовите пазари прецениха, че Хилари Клинтън се е представила по-добре от Доналд Тръмп на проведения в ранните часове на деня първи телевизионен президентски дебат в САЩ. Точно преди седмица мексиканската валута се обезцени до рекордни исторически дъна..

публикувано на 27.09.16 в 11:25