Основните валути поразиха долара

валути;валутни пазари

Предлагащите сигурност валути йена и швейцарски франк затвърдиха позициите си заради опасенията за състоянието на китайската икономика и продължаващата криза в Украйна. Новозеландският и австралийският долар скочиха значително, като първата валута получи подкрепа от повишение на лихвите на местната Централна банка, а втората от силни данни за заетостта в страната.

Сутринта доларът купуваше 0,8720 швейцарски франка, ниво, което не се е случвало след октомври 2011-а година. Долар/йена е на 102,78 и е близо до едноседмичното дъно от 102,55. Еврото също е силно и е 1,3945 срещу зелените пари, което е две и половина годишен връх. Европейската централна банка остави лихвите без промяна миналата седмица, а нейният председател Марио Драги заяви на последвалата пресконференция, че икономическите условия на Стария континент не изискват промяна на монетарната политика.

Данни от Китай, показали голям спад на износа през миналия месец, уплашиха инвеститорите и това помогна на йената и швейцарския франк. Търсенето на сигурност в тези валути доведе до спад на доходността по американските облигации и това направи по-малко привлекателен долара.

Новозеландският долар впечатли с рали до 10-месечен връх срещу американския си съименник след повишението на лихвите в страната и изказването на Централната банка, че до края на годината са възможни нови повишения в размер на 100 базови пункта. Сегашното покачване на лихвите беше с 25 пункта от рекордно ниските 2,50% до 2,75%. Валутата удари нива от 0,8567, които са най-високи след май 2013-а. Новозеландският долар скочи и срещу йената до 5-годишен връх от 87,98.

Австралийският долар скочи повече от половин цент след силни данни за заетостта, които доведоха до закриване на къси позиции и подкрепиха мненията, че лихвите ще останат стабилни.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Технически анализ GBP/USD за 30.09.2016

GBP/USD През последните три месеца двойката се търгува в рейнджа между 1,28 и 1,35 като на няколко пъти бяха атакувани въпросните нива, но не бяха преодолени. Сега е поредната атака, този път в посока надолу към подкрепата при 1,28. Подкрепа е рекордното дъно на 1,28, което засега спира спада. Пробив надолу лесно може да отиде до 1,20...

публикувано на 30.09.16 в 08:30

Доларът се стабилизира след добри икономически данни

-   Долара се стабилизира след данни от САЩ подкрепящи повишение на лихвите -   Акциите от финансовия сектор под напрежение -   Индекса на потребителските цени в Япония с шести пореден месец на спад -   Фабричната активност в Китай се повиши незначително през септември Финалната оценка за БВП на САЩ през второто..

публикувано на 30.09.16 в 08:12

Доларът пада, но този път и йената го последва

-   Петролът се изстреля нагоре -   Акциите на енергийните компании – начело на растежа на финансовите пазари -   Доларовият индекс се понижи за четвърти пореден ден, но и йената пада ОПЕК прие предварително споразумение, според което ще намалее производството за първи път след осем години до нива между 32,5 и 33..

публикувано на 29.09.16 в 08:24

Рали на долара след дебата Клинтън - Тръмп

- Петролът се търгува около 45 долара за барел преди дискусиите днес в Алжир - Потребителското доверие в САЩ достигна най-високи стойности за последните девет години - Рали на долара след президентските дебати Иран отхвърли предложението да замрази сегашното си производство на нива от 3.6 милиона барела на ден и вместо това..

публикувано на 28.09.16 в 08:06

Мексиканското песо определи Хилари Клинтън за победил в първия президентски дебат в САЩ

Мексиканското песо поскъпна рязко през днешната азиатска търговия, тъй като инвеститорите на финансовите пазари прецениха, че Хилари Клинтън се е представила по-добре от Доналд Тръмп на проведения в ранните часове на деня първи телевизионен президентски дебат в САЩ. Точно преди седмица мексиканската валута се обезцени до рекордни исторически дъна..

публикувано на 27.09.16 в 11:25