Доларът достигна 3- седмичен връх след коментарите на Йелън

Доларът поскъпна до 3- седмичен връх спрямо останалите основни валути в четвъртък, след като председателят на Фед, Джанет Йелън, изненада световните пазари, сигнализирайки, че увеличението на лихвените проценти може да е по- близо от очакваното.

Доларовият индекс, които следи силата на долара спрямо кошница от основни валути, нарасна за втори пореден ден и добави почти 0,2% към стойността си в четвъртък, достигайки 80.190, ниво, последно видяно на 27 февруари.

Паундът достигна 5- седмично дъно спрямо долара, докато еврото се отдръпна от нивото 1.40, което се опитваше да пробие, и последно бе на загуба от 0,4% на 1.3780 долара.

След като изгуби повече от 1% спрямо долара в сряда, японската йена върна 0,1% за деня, разменяйки се при курс от 102.33 йени за долар.

В сряда Йелън заяви, че американската централна банка вероятно ще прекрати масивната си програма за изкупуване на облигации до края на есента и може да започне да увеличава лихвените проценти около шест месеца след това, което е по- рано от цялостните пазарни очаквания.

Доларът, чиято сила тази година бе един от основните залози на много банки през януари, изпитваше трудности досега през 2014, притиснат от тежките зимни условия, които поне временно охладиха растежа на заетостта и на другите индикатори за състоянието на икономиката.

Централният банкер на Европа заяви, че ЕЦБ е готова да подкрепи икономиката на 18- те члена, в случай, че силното евро започне да представлява риск за възстановяването.

Много анализатори претърпяха загуби поради провала на долара да нарасне през първото тримесечие на 2014, ударен от комбинация от лоши икономически данни за САЩ, резервираността на ЕЦБ да облекчи допълнително паричната си политика и наводнението от пари, завръщащи се към очуканите южни облигационни пазари на еврозоната.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Технически анализ GBP/USD за 30.09.2016

GBP/USD През последните три месеца двойката се търгува в рейнджа между 1,28 и 1,35 като на няколко пъти бяха атакувани въпросните нива, но не бяха преодолени. Сега е поредната атака, този път в посока надолу към подкрепата при 1,28. Подкрепа е рекордното дъно на 1,28, което засега спира спада. Пробив надолу лесно може да отиде до 1,20...

публикувано на 30.09.16 в 08:30

Доларът се стабилизира след добри икономически данни

-   Долара се стабилизира след данни от САЩ подкрепящи повишение на лихвите -   Акциите от финансовия сектор под напрежение -   Индекса на потребителските цени в Япония с шести пореден месец на спад -   Фабричната активност в Китай се повиши незначително през септември Финалната оценка за БВП на САЩ през второто..

публикувано на 30.09.16 в 08:12

Доларът пада, но този път и йената го последва

-   Петролът се изстреля нагоре -   Акциите на енергийните компании – начело на растежа на финансовите пазари -   Доларовият индекс се понижи за четвърти пореден ден, но и йената пада ОПЕК прие предварително споразумение, според което ще намалее производството за първи път след осем години до нива между 32,5 и 33..

публикувано на 29.09.16 в 08:24

Рали на долара след дебата Клинтън - Тръмп

- Петролът се търгува около 45 долара за барел преди дискусиите днес в Алжир - Потребителското доверие в САЩ достигна най-високи стойности за последните девет години - Рали на долара след президентските дебати Иран отхвърли предложението да замрази сегашното си производство на нива от 3.6 милиона барела на ден и вместо това..

публикувано на 28.09.16 в 08:06

Мексиканското песо определи Хилари Клинтън за победил в първия президентски дебат в САЩ

Мексиканското песо поскъпна рязко през днешната азиатска търговия, тъй като инвеститорите на финансовите пазари прецениха, че Хилари Клинтън се е представила по-добре от Доналд Тръмп на проведения в ранните часове на деня първи телевизионен президентски дебат в САЩ. Точно преди седмица мексиканската валута се обезцени до рекордни исторически дъна..

публикувано на 27.09.16 в 11:25