Според РЦБ рублата е добре защитена от наложените от Запада санкции срещу Русия

Според първи заместник-председател на Руската централна банка рублата е добре защитена от наложените от Запада санкции срещу Русия във връзка с украинската криза.

Ние изследваме внимателно как ще се отразят наложените санкции, но според нас рублата е най-защитената валута от тези санкции, заяви Ксения Юдаева, която е първи вицепрезидент на РЦБ.

Преди време Брюксел и Вашингтон наложиха санкции срещу руски официални лица и бизнесмени, за да накажат Русия за нейното анексиране на украинския полуостров Крим. Санкциите също така засегнаха и голямата руска финансова институция Bank Rossiya, след като от Министерството на финансите на САЩ заявиха, че Банката е кредитор на високопоставени руски представители.

В началото на март рублата и руските акции бяха подложени на силен натиск от продажби, след като Западът заплаши да наложи санкции срещу Москва. Но от тогава насам първоначалната паника на руските финансови пазари отшумя, тъй като според редица инвеститори и аналзиатори наложените санкции се оказаха по-меки от очакваното.

Днес руската рубла бележи известно повишение от 0,3% към петседмичен връх от 35,45 рубли за един долар, след като на 3-ти март се срина до рекордно дъно от 37 рубли за долар.

Говорейки по време на дискусия за начините за съживяване на икономическия растеж, г-жа Юдаева отново подчерта, че Централната банка на Русия все още планира да премине към политика на инфлационно таргетиране, но в същото време ще си запази правото да се намеси на валутния пазар, за да се гарантира финансова стабилност на страната.

По-рано днес Световната банка посочи в свой доклад за руската икономика, че очаква продължаване на резките колебания на руската рубла, което да принуди Централната банка на Русия да интервенира на вътрешния валутен пазар, за да ограничи нейната по-нататъшна обезценка. Според оценка на СБ само през първото тримесечие на годината Руската централна банка е провела интервенции за 38,9 млрд. долара, докато калкулации на агенция Ройтерс показват, че само в рамките на месец март РЦБ е провела интервенции в защита на руската рубла за цели 24 млрд. долара.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Технически анализ GBP/USD за 30.09.2016

GBP/USD През последните три месеца двойката се търгува в рейнджа между 1,28 и 1,35 като на няколко пъти бяха атакувани въпросните нива, но не бяха преодолени. Сега е поредната атака, този път в посока надолу към подкрепата при 1,28. Подкрепа е рекордното дъно на 1,28, което засега спира спада. Пробив надолу лесно може да отиде до 1,20...

публикувано на 30.09.16 в 08:30

Доларът се стабилизира след добри икономически данни

-   Долара се стабилизира след данни от САЩ подкрепящи повишение на лихвите -   Акциите от финансовия сектор под напрежение -   Индекса на потребителските цени в Япония с шести пореден месец на спад -   Фабричната активност в Китай се повиши незначително през септември Финалната оценка за БВП на САЩ през второто..

публикувано на 30.09.16 в 08:12

Доларът пада, но този път и йената го последва

-   Петролът се изстреля нагоре -   Акциите на енергийните компании – начело на растежа на финансовите пазари -   Доларовият индекс се понижи за четвърти пореден ден, но и йената пада ОПЕК прие предварително споразумение, според което ще намалее производството за първи път след осем години до нива между 32,5 и 33..

публикувано на 29.09.16 в 08:24

Рали на долара след дебата Клинтън - Тръмп

- Петролът се търгува около 45 долара за барел преди дискусиите днес в Алжир - Потребителското доверие в САЩ достигна най-високи стойности за последните девет години - Рали на долара след президентските дебати Иран отхвърли предложението да замрази сегашното си производство на нива от 3.6 милиона барела на ден и вместо това..

публикувано на 28.09.16 в 08:06

Мексиканското песо определи Хилари Клинтън за победил в първия президентски дебат в САЩ

Мексиканското песо поскъпна рязко през днешната азиатска търговия, тъй като инвеститорите на финансовите пазари прецениха, че Хилари Клинтън се е представила по-добре от Доналд Тръмп на проведения в ранните часове на деня първи телевизионен президентски дебат в САЩ. Точно преди седмица мексиканската валута се обезцени до рекордни исторически дъна..

публикувано на 27.09.16 в 11:25