Еврото продължава да пада след отзвука от коментарите на ЕЦБ

Еврото изпитва затруднения при близо три седмичното дъно, притиснато от скорошните предпазливи коментари от няколко члена на Европейската централна банка. Подкрепено от очаквания за затягане на монетарната политика, новозеландския долар прозължава да гази и удари две и половина годишен връх срещу зелените пари и шест годишен връх срещу йената. Евро/долар е на 1,3744 след спад вчера до три седмично дъно от 1,3728 и е на път да завърши втора поредна седмица със спад. Кросът евро/йена е на 140,43 след спада и тук след три седмично дъно на 140,19.

Единната валута пада след коментарите през тази седмица за предстоящи нови действия на ЕЦБ дошли най-изненадващо от Германия, чиито представители не веднъж изразяваха загриженост за необичайната монетарна политика. Представителят на управителния съвет на ЕЦБ и шеф на Бундесбанк Йенс Вайдман заяви, че негативните лихви са един такъв вариант за спиране силата на еврото, както и че покупките на заеми и други активи от банките в подкрепа на икономическия блок също не са изключени.

Доходността по облигациите на периферните европейски икономики удари в четвъртък многогодишни дъна, докато премията на двегодишния американски дълг над съответния германски се разшири до най-високи нива след 2012-а година. Дилъри отбелязаха, че в тази връзка инфлацията за еврозоната, която ще стане ясна днес и в понеделник ще бъде внимателно наблюдавана. Голяма част от икономистите не очакват предстоящо намаление на лихвите по време на заседанието на ЕЦБ на 3 април. В контраст на това Федералния резерв вече започна да оттегля стимулите изразени в покупки на облигации и миналата седмица новия шеф на Фед Джанет Йелън допусна възможността за увеличение на лихвите в началото на следващата година ако икономиката продължи да се възстановява според очакванията.

Долар/йена е почти без промяна на 102,15. Двойката се търгува основно над 102 след покачването от дъното за този месец на 101,25, което дойде след коментарите на Йелън. Йената не реагира на данни показали, че основната инфлация е нараснала през февруари с 1,3% спрямо миналата година, което е и девети пореден месец на покачване и подсказва, че има напредък в икономиката при излизането от продължилата 15 години дефлация. Индекса на потребителските цени в Япония ще стане още по-гледан след повишението на данъка върху потреблението през април, което може да навреди на потребителските разходи и да увеличи спекулациите за нови монетарни облекчения на Японската централна банка.

Много по-напред от която и да е друга развита икономика е Нова Зеландия, където този месец повишиха лихвите от рекордно ниските нива и развяха байрака за предстоящи нови увеличения. Така не е изненадващо, че валутата е сред най-добре представителите се през последните месеци. Тя достигна вчера върхове от 0,8697, което не се е случвало от август 2011-а година. Вчера дойде поредната подкрепа, когато Нова Зеландия отчете излишък през февруари от 818 милиона новозеландски долара (709,4 милиона щатски долара). Това е най-високо ниво след април 2011-а. Кросът новозеландски долар/йева нарасна до 6-годишен връх от 88,86.

Останалите високо доходни валути също печелеха като австралийския долар се покачи до 4-месечен връх от 0,9296, а канадския долар свали южния си съсед до 3-седмично дъно от 1,1013. Австралийският долар получи сила от тълкуванията на пазарите на коментари от тази седмица на председателя на централната банка Глен Стивънс. Ключов фактор за австралийския долар все още остава монетарната политика на централната банка, а не толкова надеждите за стимули в Китай.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Технически анализ GBP/USD за 30.09.2016

GBP/USD През последните три месеца двойката се търгува в рейнджа между 1,28 и 1,35 като на няколко пъти бяха атакувани въпросните нива, но не бяха преодолени. Сега е поредната атака, този път в посока надолу към подкрепата при 1,28. Подкрепа е рекордното дъно на 1,28, което засега спира спада. Пробив надолу лесно може да отиде до 1,20...

публикувано на 30.09.16 в 08:30

Доларът се стабилизира след добри икономически данни

-   Долара се стабилизира след данни от САЩ подкрепящи повишение на лихвите -   Акциите от финансовия сектор под напрежение -   Индекса на потребителските цени в Япония с шести пореден месец на спад -   Фабричната активност в Китай се повиши незначително през септември Финалната оценка за БВП на САЩ през второто..

публикувано на 30.09.16 в 08:12

Доларът пада, но този път и йената го последва

-   Петролът се изстреля нагоре -   Акциите на енергийните компании – начело на растежа на финансовите пазари -   Доларовият индекс се понижи за четвърти пореден ден, но и йената пада ОПЕК прие предварително споразумение, според което ще намалее производството за първи път след осем години до нива между 32,5 и 33..

публикувано на 29.09.16 в 08:24

Рали на долара след дебата Клинтън - Тръмп

- Петролът се търгува около 45 долара за барел преди дискусиите днес в Алжир - Потребителското доверие в САЩ достигна най-високи стойности за последните девет години - Рали на долара след президентските дебати Иран отхвърли предложението да замрази сегашното си производство на нива от 3.6 милиона барела на ден и вместо това..

публикувано на 28.09.16 в 08:06

Мексиканското песо определи Хилари Клинтън за победил в първия президентски дебат в САЩ

Мексиканското песо поскъпна рязко през днешната азиатска търговия, тъй като инвеститорите на финансовите пазари прецениха, че Хилари Клинтън се е представила по-добре от Доналд Тръмп на проведения в ранните часове на деня първи телевизионен президентски дебат в САЩ. Точно преди седмица мексиканската валута се обезцени до рекордни исторически дъна..

публикувано на 27.09.16 в 11:25