Еврото загуби почва преди заседанието на ЕЦБ

Еврото претърпя скромни загуби в сряда, след като бе подложено на натиск, тъй като пазарът стана по-предпазлив поради очакванията, че ЕЦБ може да прозвучи миролюбиво след прегледа на паричната си политика.

Макар повечето анализатори да не смятат, че ЕЦБ ще облекчи политиката си тази седмица, последните данни за цените дадоха допълнителни основания за Ббанката да предприеме скоро нещо, за да се справи със заплахата от дефлация.

В добавка към това в сряда ръководителят на МВФ призова ЕЦБ да облекчи политиката си като предупреди, че “ниската инфлация” при развитите икономики носи риска от подбиване на вече и без това мудното световно възстановяване.

Еврото последно се търгуваше на 1,3765 долара, отдалечавайки се от едноседмичния връх на 1,3821. Спрямо йената то падна до 142,91 йени, отдалечавайки се от 4- месечния връх на 143,48.

Спадът на еврото помогна на доларовият индекс да се изкачи до 80,229, макар той да остана в тесен диапазон преди петъчните данни за неселскостопанската заетост.

Спрямо йената доларът нарасна до най-високата си стойност за последните 2 месеца на 103,94 благодарение на оптимистичните данни за заетостта в частния сектор и данните за фабричните поръчки, които повишиха възвръщаемостта на съкровищните облигации.

Еврото също така отстъпи позиции и спрямо австралийския долар, но успя да се представи по-добре от новозеландския, който попадна под сериозен натиск след масовото прибиране на печалби.

Търговци обясниха, че катализаторът на събитията около кивито в сряда е бил спадът на международните цени на млякото в продължение на четвърти пореден двумесечен търг на новозеландския Fonterra, най- големият износител на млечни продукти в света.

Тъй като млекодобивният сектор генерира повече от 7% от БВП на страната, резултатът бе разгром на киви биковете.

Новозеландският долар преживя най-големия си еднодневен спад за последните 2 месеца, отдалечавайки се рязко от 2 и половина годишния връх, достигнат в сряда.

Последно той се разменяше за 0,8565 американски долара, отдалечавайки се с 1% от достигнатия връх на 0,8702. Кивито също така записа най-големия си дневен спад за повече от 2 месеца и спрямо австралийския долар, който достигна до 1,0808 новозеландски долара, което е и най-високата му стойност от 26-и февруари до сега.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Технически анализ GBP/USD за 30.09.2016

GBP/USD През последните три месеца двойката се търгува в рейнджа между 1,28 и 1,35 като на няколко пъти бяха атакувани въпросните нива, но не бяха преодолени. Сега е поредната атака, този път в посока надолу към подкрепата при 1,28. Подкрепа е рекордното дъно на 1,28, което засега спира спада. Пробив надолу лесно може да отиде до 1,20...

публикувано на 30.09.16 в 08:30

Доларът се стабилизира след добри икономически данни

-   Долара се стабилизира след данни от САЩ подкрепящи повишение на лихвите -   Акциите от финансовия сектор под напрежение -   Индекса на потребителските цени в Япония с шести пореден месец на спад -   Фабричната активност в Китай се повиши незначително през септември Финалната оценка за БВП на САЩ през второто..

публикувано на 30.09.16 в 08:12

Доларът пада, но този път и йената го последва

-   Петролът се изстреля нагоре -   Акциите на енергийните компании – начело на растежа на финансовите пазари -   Доларовият индекс се понижи за четвърти пореден ден, но и йената пада ОПЕК прие предварително споразумение, според което ще намалее производството за първи път след осем години до нива между 32,5 и 33..

публикувано на 29.09.16 в 08:24

Рали на долара след дебата Клинтън - Тръмп

- Петролът се търгува около 45 долара за барел преди дискусиите днес в Алжир - Потребителското доверие в САЩ достигна най-високи стойности за последните девет години - Рали на долара след президентските дебати Иран отхвърли предложението да замрази сегашното си производство на нива от 3.6 милиона барела на ден и вместо това..

публикувано на 28.09.16 в 08:06

Мексиканското песо определи Хилари Клинтън за победил в първия президентски дебат в САЩ

Мексиканското песо поскъпна рязко през днешната азиатска търговия, тъй като инвеститорите на финансовите пазари прецениха, че Хилари Клинтън се е представила по-добре от Доналд Тръмп на проведения в ранните часове на деня първи телевизионен президентски дебат в САЩ. Точно преди седмица мексиканската валута се обезцени до рекордни исторически дъна..

публикувано на 27.09.16 в 11:25